Mladi voznik – nasveti pri nakupu prvega avtomobila

PR novica, Zanimivosti

Mladi voznik – Izpit je narejen, sedaj pa končno po štirikolesnega konjička, bolj ali manj obdarjenega z močjo, novejšega ali starejšega, samo da

Vsi, ki vozimo po cestah, se še dobro spomnimo, kako izjemni občutki so nas navdajali, ko smo končno za seboj pustili pomemben zrelostni mejnik in v žep pospravili vozniški izpit. Jasna stvar: izpit je narejen, sedaj pa končno po štirikolesnega konjička, bolj ali manj obdarjenega z močjo, novejšega ali starejšega, samo da bo pri hiši.

Nekateri mladi oziroma novopečeni vozniki imajo to srečo, da jim prvo vozilo kupijo starši ali bližnji, nimajo pa vsi ti sreče in tako kar nekaj časa varčujejo, da si lahko privoščijo samostojnost v obliki lastnega prevoza.

Pri nakupu avta se vedno, ne glede na to, ali je naš prvi ali katerikoli že, pojavi pomembno vprašanje: kje bomo dobili največ za svoj (ali darovalčev) denar?

Rabljeno vozilo je cenejše, a ne nujno slabše

Večina mladih voznikov nima še nobenih izkušenj z nakupom avtomobila (to pomeni, da se niso še niti opekli) in večina je tudi omejena s proračunom. Marsikdaj pride v poštev samo nakup rabljenega avtomobila.

S tem seveda ni prav nič narobe. Rabljen avto že sam po sebi pomeni nižjo ceno, vsi vemo, da (odvisno kajpada od znamke avta) vozilo že v prvih dveh letih, najkasneje pa v treh, izgubi večji del svoje cene. Tako ‘mlad’ avto pa je lahko še povsem brezhiben in kot nov, če je le prvi lastnik z njim dobro ravnal.

Nakup rabljenega vozila je zato nadvse smiseln, če nam vonj po novem ni tako pomemben, da bi investirali v novo vozilo ali če preprosto pač nimamo dovolj denarja, kar tudi ni prav nobena sramota. Da bo vaš nakup enostavnejši, predvsem pa, da se ne bi opekli, kot se marsikdo, ki kupuje avto predvsem s čustvi in pogledom, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, na kaj bodite pozorni, ko kupujete svoj prvi (rabljeni) avtomobil.

Nakup avta korak za korakom

Zadeve se je najboljše lotiti takole:

  • določite proračun za nakup vozila;
  • poiščite rabljen avto, ki bi lahko prišel v poštev, pri tem pa seveda vzemite v obzir tudi znamko, ki jo želite oziroma vam jo priporoča nekdo, ki se na avte vsaj malo spozna;
  • odločite se, ali bi avto kupili od fizične ali od pravne osebe (to se odločite naknadno, po pregledu razpoložljivih vozil na trgu);
  • kontaktirajte prodajalca in pojdite si ogledat avto, zares toplo vam priporočamo, da vzamete s seboj nekoga, ki se malo spozna na avte.

Nakupujte z razmislekom, ne zaletavo

Mladi voznik oziroma katerikoli kupec rabljenega avtomobila naj ima pred očmi dejstvo, da ne kupuje ravno najcenejšega izdelka, zato naj bo nakup čim bolj premišljen. Vaš proračun je najpomembnejši vstopni pogoj pri odločanju, kateri avto boste kupili. Uredništvo Avto.over.net odsvetuje nakup avta za zares nizko ceno, saj je vaša varnost na prvem mestu.

Naš nasvet:

Nobeno zavarovanje vam ne vrne zdravja po prometni nesreči, zato predlagamo nakup vozila po ceni od tri tisoč evrov navzgor. To samo po sebi še ni zagotovilo za kakovosten nakup, a manj kot 3000 evrov za avto in več kot 200.000 prevoženih kilometrov nista najboljše zagotovilo za varnost mladega voznika.

Naslednja stvar: v proračun ne zajemite samo cene nakupa vozila, ampak tudi stroške, ki bodo nastali po nakupu. To so denimo pričakovani stroški za vzdrževanje avta, od nakupa novih pnevmatik, plačila zavarovanja, morebitnega tehničnega pregleda, nakupa vinjete do potrošnega materiala, ki ga bo treba zamenjati.

Na uredništvu svetujemo, da pri avtomobilih, ki imajo več kot 120.000 prevoženih kilometrov, povprašate ali je bil generalni oziroma tako imenovani velik servis že opravljen. Če takšnega servisa še ni bilo, upoštevajte pri nakupu še ta strošek, ki je neizogiben. Večinoma je pri pooblašečnih serviserjih dražji od 500 evrov. Veliki servisi ponavadi vključujejo menjavo vodne črpalke, menjavo jermena (če ga avto ima), menjavo olja in oljnega filtra, pregled zavor in vzmetenja, in tako dalje.

Fizična ali pravna oseba?

Kupci vozil se precejkrat vprašajo, ali naj rabljen avtomobil kupijo od fizične ali od pravne osebe. V uredništvu menimo, da se bolj splača nakup od pravne (podjetje, uradni zastopnik znamke, …), saj je nakup od fizične osebe precej bolj tvegan. Nakup od fizične osebe je morda lahko cenejši za nekaj sto evrov, a dejansko z njim tvegate, če prodajalca in zgodovine avta ne poznate.

Če gre za dobrega prijatelja ali ožjega družinskega člana, boste vsaj približno vedeli, kakšen je njegov ali njen slog vožnje, ali je kilometrina na števcu odraz mestne ali pretežno relacijske vožnje, kako dobro in redno je skrbel/a za servis avta, ali je bil ta kdaj poškodovan oziroma celo zaleten in podobno.

Toplo vam priporočamo, da pred nakupom in plačilom avto zapeljete skupaj s prodajalcem še do zanesljivega avtomehanika, ki bo avto pregledal in svetoval, ali se ga splača kupiti oziroma, da avto nima resnejših pomanjkljivosti.

Največja razlika med enim in drugim ponudnikom je, da pri fizični osebi ne morete uveljavljati garancij, saj gre za sistem ‘videno-kupljeno’, medtem ko pravna oseba – prodajalec vozila – ponavadi jamči za kakovost ali pa celo servisira ta vozila in gre pri prodaji za njegov lasten vozni park.

Pri nakupu od fizične osebe morate podpisati tako imenovano kupoprodajno pogodbo, za katero velja že omenjeno načelo videno-kupljeno. To pomeni, da se ob nakupu strinjate s stanjem vozila, kakršnokoli že je, zato je nakup lahko precej podoben igram na srečo. Pri nakupu od pravne osebe oziroma od avtohiše je zgodba drugačna in nakup varnejši. Poiščite znane, uveljavljene avtohiše, ki slovi po tem, da rabljen avto pred prodajo temeljito pregleda, kot na primer v avtohiši Summit Avto, kjer imajo, kot pravijo, 9-točkovni sistem, po katerem pregledledajo vsako rabljeno vozilo in po potrebi odpravijo okvaro. Nakup od pravne osebe ima še to prednost, da lahko uveljavljate garancijo na skrite napake.

Zadnji koraki pred nakupom

Kako poiskati avto, ki pride v poštev? Večina kupcev ponudbo vozil razvršča glede na naslednje kriterije: znamko oziroma proizvajalca, število prevoženih kilometrov, letnik izdelave, število lastnikov (prednost ima avto, kjer je prodajalec prvi lastnik), pogonski agregat (bencinski ali dizelski), porabo in tip oziroma namembnost vozila (mestni, enoprostorec, SUV, in tako dalje). Gre torej predvsem za kupčeve preference, tudi to, katera blagovna znamka mu je najbolj pri srcu.

Kontaktiranje prodajalca je še preprosto, ogled potencialnega avtomobila pa že bolj stresen korak. Svetujemo vam, da si vzamete čas in ne kupujete pod časovnim pritiskom, ne glede na to, ali gre za fizično ali pravno osebo. Tudi če vam je avto še  tako všeč, si vzemite najmanj en dan, da zadevo prespite in premislite ponudbo.

Preverite tudi, ali so podatki vozila točni. To vam brezplačno omogoča Javna uprava preko spletne strani Evidenca motornih vozil. Potrebujete samo številko prometnega dovoljenja in registrsko označbo vozila, oba podatka dobite v prometnem dovoljenju, ki ga ima prodajalec vozila. Na tem seznamu lahko preverite uradne podatke kot so stanje prevoženih kilometrov na zadnjem tehničnem pregledu, kateri lastnik je prodajalec, ali je vozilo iz tujine, podatke o motorju in ostale informacije.

Povsem zadnja faza je torej prevzem in plačilo avta, ki se ga že tako zelo veselite. Če se boste lotili nakupa sistematično, bo ta korak le formalnost in večina skrbi bo za vami. Lahko se tudi odločite za pogajanje o ceni tik pred nakupom, morda prejmete še dodatni popust ali kakšno darilo, denimo komplet novih pnevmatik.

Nasvete o nakupu rabljenega avtomobila smo pripravili tako na podlagi lastnih izkušenj kot po posvetu s strokovnjaki podjetja Summit Avto.

Foto: Jan Gregorin