Novo doma: Audi Q2 (oster napad na rastoč “mladostni” segment)

Novo doma

Audi je svojo družino modelov s črko Q obogatil z novim predstavnikom. Temu je dodal številko 2, kar pomeni, da se uvršča na začetek kolone, stopničko niže od doslej najmanjšega Q3. Pri Audiju ocenjujejo, da ima avtomobil velik potencial za pridobivanje mladih kupcev. V Sloveniji naj bi jih v prvem letu prodaje pritegnil okoli 300. […]

Audi je svojo družino modelov s črko Q obogatil z novim predstavnikom. Temu je dodal številko 2, kar pomeni, da se uvršča na začetek kolone, stopničko niže od doslej najmanjšega Q3. Pri Audiju ocenjujejo, da ima avtomobil velik potencial za pridobivanje mladih kupcev. V Sloveniji naj bi jih v prvem letu prodaje pritegnil okoli 300.

Pri Q2 je več kot opazen nov Audijev oblikovalski slog, ki ga zaznamujejo mnogokotnost s številnimi ostrimi robovi. Zanimiva novost pri modelu Q2 je tudi specifičen C-stebriček, ki je zaradi (opcijsko) kontrastne barve eden njegovih glavnih zaščitnih znakov.

V dolžino meri 4,19 m, v širino 1,79 m, v višino 1,51 m, medosna razdalja pa znaša 2,95 m

V dolžino meri 4,19 m, v širino 1,79 m, v višino 1,51 m, medosna razdalja pa znaša 2,95 m

Za pridih dinamičnosti poskrbita proti zelo poševnemu zadnjemu steklu spuščajoča se strešna linija ter integriran usmernik zraka. Avtomobil je na pogled precej mišičast. Sprednji del je nizek in širok, maska in žarometi pa ponovno “mnogokotno” oblikovani. Zadnje luči so visoko umeščene, steklo pa je zelo nizko in široko. Luči so lahko serijsko halogenske ali opcijsko v tehnologiji LED.

Začetna cena Audija Q2 je 24.600 evrov (za 1.0 TFSI), za osnovno dizelsko različico (1.6 TDI) pa je potrebno odšteti 1300 evrov več

Začetna cena Audija Q2 je 24.600 evrov (za 1.0 TFSI), za osnovno dizelsko različico (1.6 TDI) pa je potrebno odšteti 1300 evrov več

V notranjosti je moč opaziti asimetrično oblikovano armaturo, sredinski del pa je orientiran k vozniku. Kot dodatna oprema so na voljo tudi digitalni merilniki ter projicirni zaslon. V notranjosti Audija Q2 so na voljo tudi različni svetlobni barvni dodatki. Lastnik lahko izbira tudi med osmimi različnimi tipi dekorativnih elementov iz treh različnih materialov.

Med novimi kovinskimi barvami karoserije je tudi "koralno oranžna"

Med novimi kovinskimi barvami karoserije je tudi “koralno oranžna”

Sedeži se razlikujejo glede na koncept izbrane linije opreme. Na voljo sta dve vrsti – običajni in športni sedeži. Nadalje so na voljo sedežne prevleke z barvnimi črtami in kontrastnimi šivi v devetih različnih izvedbah (tekstilne, usnjene, kombinacije tekstil/usnje, alkantara/usnje, usnje/umetno usnje).

Prostornina prtljažnega prostora znaša od 405 do 1.050 litrov. Nasloni zadnje klopi se serijsko poklopijo v razmerju 40:60, ali opcijsko v razmerju 40:20:40 ali v celoti. Serijsko so v prtljažnem prostoru na voljo 4 pritrdilne točke, dve nastavitvi višine dna, medtem ko sta opcijsko na voljo prtljažni in shranjevalni paket.

Ob uvedbi na trg je Q2 na voljo s tremi različnimi motorji. Bencinski 1.4 TFSI s prilagodljivim izklapljanjem valjev zmore 150 konjskih moči, dizelska 1.6 TDI in 2.0 TDI v kombinaciji s pogonom Quattro pa 116, oz. 190 konjskih moči. Naknadno (julija 2017) bo Q2 na voljo tudi z bencinskima motorjema 1.0 TFSI (116 KM) in 2.0 TFSI (190 KM) ter dizelskim 2.0 TDI s 150 KM in pogonom Quattro.

Različice Audija Q2 s prednjim pogonom bodo na voljo s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim menjalnikom S tronic. Le s slednjim se bodo po cestah vozile različice s pogonom Quattro. Vozne lastnosti Audija Q2 bodo nastavljive preko sistema Audi drive select. Voznik bo imel možnost izbirati med tremi prednastavljenimi načini (uravnoteženo, komfortno ali športno), seveda pa bo lahko vsak element pogona prilagodil tudi individualno.

Od asistenčnih sistemov Audi Q2 serijsko zajema sistem za preprečevanje trka s pešci ter asistenco za preprečevanje nadaljnjih trčenj. Opcijsko bodo na voljo še sistem za preprečevanje čelnega trka, sistem za nadzor mrtvih kotov, aktivni radarski tempomat s funkcijo stop & go, sistem za prepoznavanje prometnih znakov, senzor za dež in osvetljenost ter parkirna asistenca.

Asistenca za pomoč v sili lahko vozilo samostojno zaustavi na aktualnem voznem pasu. Aktivira se, ko voznik spusti volan. Tako prikaže sporočilo in zvočni signal in, če voznik ne prevzame krmiljenja začne zniževati hitrost, pri 80 km/h pa vklopi zavorni sunek ter vse štiri smernike. V nadaljevanju se vsake štiri sekunde oglaša opozorilni ton in zavorni sunek vse do mirovanja vozila.