6 zakonitosti novih (le 20-palčnih) Scenicovih koles, ki burijo duhove

Aktualno, Zanimivosti

Na novega Scenica so že serijsko na vseh različicah nameščena 20-palčna kolesa (dimenzij 195/55R20), kar je svetovna novost v tem segmentu. Zaradi njih je videz avtomobila izjemno atletski, obenem pa po trditvah Renaulta kljub svoji velikosti ustrezajo standardom na področju varnosti, udobja, porabe goriva in vzdrževanja. Poglejmo, kako Renault opravičuje njihovo uporabo na novem Scenicu: […]

Na novega Scenica so že serijsko na vseh različicah nameščena 20-palčna kolesa (dimenzij 195/55R20), kar je svetovna novost v tem segmentu. Zaradi njih je videz avtomobila izjemno atletski, obenem pa po trditvah Renaulta kljub svoji velikosti ustrezajo standardom na področju varnosti, udobja, porabe goriva in vzdrževanja. Poglejmo, kako Renault opravičuje njihovo uporabo na novem Scenicu:

renault-scenic-2017-1024-08

1. Kolesa novega Scenica so po sistemu označevanja pnevmatik v EU, ki jih razvršča glede na njihov kotalni upor, dobila oceno A. To je najvišja ocena doslej, ki so jo podelili 20-palčnim kolesom. Nova platišča namreč niso nič širša od 16-palčnih platišč (195 mm), kar zagotavlja majhno trenje.

2. Zahvaljujoč ožjim pnevmatikam ima novi Scenic ugoden količnik zračnega upora (CdA), ki je za težo vozila drugi najpomembnejši faktor pri okoljskem odtisu, in v tem primeru pomeni za 2 g/km manjši izpust CO2 kot Scenic prejšnje generacije.

renault-scenic-2017-1600-1f

3. Posebne 20-palčne pnevmatike, ki imajo višje bočnice (107 mm) od večine 17- ali 18-palčnih pripomorejo tudi k udobju. Poleg tega visoke bočnice pomenijo manjše tveganje za poškodbe platišča.

4. Čeprav so večja od običajnih, 20-palčne pnevmatike novega Scenic ne prinašajo dodatnih stroškov, saj stanejo toliko kot 17-palčne pnevmatike za Scenic 3, najsi gre za letne, zimske ali celoletne.

renault-scenic-2017-1600-50

5. Nakup nadomestne 20-palčne pnevmatike za novi Scenic se prav nič ne razlikuje od kupovanja pnevmatik katerekoli druge velikosti za modele Renault. 20-palčne pnevmatike bodo na voljo dan po naročilu v mreži koncesionarjev Renault, oziroma dan kasneje, če bo šlo za naročilo preko agenta Renault.

6. Na pnevmatike novega Scenica je možno namestiti snežne verige, katerih cena je skladna s cenami na trgu.

Fotografije: Renault/Netcarshow.com