Volvo XC70 prejel dobre policijske ocene

Aktualno, Zanimivosti

Po razvoju posebnega novega podvozja za policijske avtomobile se Volvo aktivno usmerja v povečanje prodaje policijskih vozil po celem svetu.

Po razvoju posebnega novega podvozja za policijske avtomobile se Volvo aktivno usmerja v povečanje prodaje policijskih vozil po celem svetu. Lastnosti novega podvozja so bile pred kratkim izpostavljene, ko je švedska policija po izčrpnem testiranju označila Volvo XC70 D5 AWD 2014 za najboljši avto v svoji floti z oceno 9/10.

“Flota vozil švedske policije je podvržena enim najstrožjim zahtevam na svetu in Volvo XC70 D5 AWD je najboljši policijski avtomobil, kar smo jih kdaj ponudili. Vidimo jasno priložnost za zvišanje prodaje, tako na trgih, kjer smo že bili prisotni, kot na povsem novih,” pravi Ulf Rydne, Business Manager za komercialna vozila pri Volvo Car Special Vehicles and Accessories, kjer razvijajo policijska vozila Volvo.

Že v lanskem letu je bil XC70 D5 AWD izglasovan za najpopularnejši policijski avtomobil med švedskimi policisti zaradi svojega udobja, varnosti in prilagodljivosti.

Trenutno Volvo Cars proda med 500 in 600 policijskih avtomobilov letno. Večina jih gre na švedski trg, kjer ima Volvo skoraj 90 % delež, najdemo pa jih lahko tudi v Veliki Britaniji, Belgiji, na Nizozemskem in v Švici. “Z vozili novega modelnega leta 2014 in z novim podvozjem imamo širšo ponudbo in verjamemo, da lahko v prihodnjih letih podvojimo prodajne številke. Trenutno smo v pogovorih z vsaj ducat policijskimi enotami po celem svetu: sedmimi v Evropi, dvema v Ameriki in tremi v Aziji. Odločeni smo, da na to listo dodamo še druge,” pojasni Ulf Rydne.

Volvo bo ohranil ponudbo polno opremljenih policijskih avtomobilov kot do sedaj. “Z novim podvozjem imamo sedaj možnost ponuditi le „osnovno vozilo“ z namensko razvitim podvozjem,” pojasni Ulf Rydne. “Policijske sile lahko nato opremijo avto glede na lokalne zahteve. Takšen pristop naredi naša vozila privlačnejša mnogo širši ciljni skupini, ker nam omogoča, da konkuriramo tako s ceno kot s kakovostjo.”

Novo podvozje za policijske avtomobile je spremenjeno v mnogih pogledih, med drugim z dodatkom novih stabilizatorjev, amortizerjev in vzmeti. Avtomobile podvržejo mnogim testnim vožnjam po različnih voznih površinah: visokohitrostne vožnje po nemških avtocestah, vožnja po snegu na severu Švedske in vožnja po grobih cestah v Španiji. Volvo Cars je eden redkih proizvajalcev, ki je razvil posebno podvozje za policijska vozila.

“Na razvoju novega podvozja smo delali skoraj leto dni. Ugotovili smo, da je bilo potrebno,” pravi Ulf Rydne. “Teža policijskih vozil narašča, kar zahteva stabilno podvozje; in s starimi podvozji smo se približevali meji. Policijske sile potrebujejo avto, ki se odziva predvidljivo in ne preseneča. Zato svoja policijska vozila razvijamo v sodelovanju s švedsko policijo, ki je vpletena v celoten razvojni proces. Tako izvemo zahteve in pričakovanja iz prve roke,” razloži Ulf Rydne.

Nedavno izveden test s strani nacionalnega policijskega odbora na švedskem pa je XC70 D5 AWD z novim podvozjem nagradil z najvišjo oceno med vsemi šestimi tipi avtomobilov, ki jih uporablja švedska policija. Volvo XC70 D5 AWD je dosegel 10/10 točk v kategoriji nujnih voženj in skupno oceno 9/10, kjer so upoštevali tudi hrup, udobje, stabilnost, test zaviranja in trk z losom ter sposobnost izmikanja. Pospeševanje, zmogljivost motorja ter zavijanje in stabilnost med zaviranjem so bile posebej omenjene rubrike v testnem poročilu.

“V nasprotju z mnogimi drugimi državami je policijski avto na Švedskem obravnavan kot delovno mesto, kar pomeni, da mora zadovoljiti zelo stroge zahteve,” pravi Ulf Rydne. “Zato ni presenečenje, da ko švedska policija označi naš avto za najboljšega v svoji floti, zanimanje med ostalimi policijskimi enotami po svetu tudi naraste. Avto je bil razvit s švedskimi standardi v mislih, zato je kakovost avtomobila izjemna.”

Volvo policijska vozila so najprej sestavljena na produkcijski liniji v tovarni Torslanda in kasneje opremljena za policijsko rabo v integriranem produkcijskem procesu. Proces predelave avta v policijsko vozilo traja približno 45 ur. Proizvodnja novih vozil modelnega leta 2014 se bo pričela pozno v novembru, kupci pa bodo prva vozila dobili v začetku naslednjega leta.