Konceptno vozilo Citroën e-Meharistyled by Courrèges

Novosti

Citroën na ženevskem avtomobilskem salonu 2016 predstavlja svoj koncept e-Meharistyled by Courrèges. Vozilo je plod sodelovanja dveh znamk, ki sta skozi svojo zgodovino v vsakem obdobju prinašali novosti in revolucije v svojo gospodarsko panogo in ki predstavljata kreativnost à la française, po francosko. To oblikovalsko srečanje s štirisedežnim kabrioletom na električni pogon Citroën e-Meharije prikaz […]

Citroën na ženevskem avtomobilskem salonu 2016 predstavlja svoj koncept e-Meharistyled by Courrèges. Vozilo je plod sodelovanja dveh znamk, ki sta skozi svojo zgodovino v vsakem obdobju prinašali novosti in revolucije v svojo gospodarsko panogo in ki predstavljata kreativnost à la française, po francosko.

To oblikovalsko srečanje s štirisedežnim kabrioletom na električni pogon Citroën e-Meharije prikaz resnične narave znamke Courrèges. Poigravanje z barvami in materiali, v središču pa bela barva, ki je značilna za znamko Courrèges in ji predstavlja simbol svetlobe, to je koncept Citroën e-Meharistyled by Courrèges. Koncept, ki na funkcionalnost in prostor gleda z vidika svobode.

Skoraj 50 let po predstavitvi avtomobila Méhari v maju 1968 sta se dve francoski vizionarski znamki in ikoni povezali v skupnem projektu: konceptnem vozilu Citroën e-Meharistyled by Courrèges. Ta koncept je izdelan na osnovi modela Citroën e-Mehari, ki je bil javnosti prvič predstavljen decembra 2015. Modela, ki se zgleduje po avtomobilski ikoni, obenem pa je odločno usmerjen v prihodnost. Ta štirisedežni kabriolet na električni pogon je pravi prosti elektron – je zabaven in sodoben ter prijazen do okolja. Odlično torej uteleša vrednote kreativnosti, svobode in optimizma, ki jih znamka s seboj nosi že skoraj 100 let.

Te vrednote si deli z modno hišo Courrèges, ki je s svojimi inovativnimi in modernimi izdelki ravno tako vedno izražala svoj optimističen in živahen slog. Modna hiša Maison Courrèges, ki je korenito spremenila modo 60. in 70. let, ter znamka Citroën s svojim legendarnim Méharijem iz leta 1968 si delita vrednote svobode, mladosti in kreativnosti. Dve ikonični znamki, ki so ju osnovali vizionarji svobodnega in odprtega duha.

Pri Citroënu se zavedajo, da sta obe znamki svobodnega duha, zato je bilo povsem pričakovano, da je Citroën modno hišo Courrèges povabil, naj se posveti njihovemu modelu e-Mehariter ga spremeni v ekskluziven in sijoč izdelek. Izstopajoč, radoživ in električen avtomobil, izdelek, ki bo skladen z zgodovino te prepoznavne znamke. Povabilo, ki sta ga oba predsednika, Jacques Bungert in Frédéric Torloting, ki “verjameta v trenje med kreativnimi vesolji”, sprejela in nato angažirala svojo oblikovalsko ekipo, v kateri so vodili razvoj konceptnega vozila v sodelovanju z oblikovalskim centrom pri Citroënu.

Znamki s tem izražata svojo željo po ustvarjanju novih oblik z uporabo materialov prihodnosti in po ponudbi izdelkov, ki bodo združevali lepoto in enostavno uporabo. Iskanje sodobnosti in odmik od klasičnih oblikovalskih prijemov ter črpanje navdiha iz resničnega življenja in športa, da bi v izdelke vnesli razigranost in poezijo. Sodelovanje, ki je bilo torej povsem naravno, s konceptnim vozilom, polnim energije, svetlim, odprtim v svet in gnanim z inovativnimi litij-polimernimi akumulatorji.

Bela barva in svetloba

Citroën e-Meharije navdušujoč avtomobil z močno osebnostjo, poln svežine in barv. Pri znamki Citroën so želeli takšen moden izdelek, zato so hiši Courrèges dali proste roke pri oblikovanju lastne interpretacije avtomobila e-Mehari. Koncept Citroën e-Meharistyled by Courrèges, ki prinaša igro barv in materialov okrog bele barve, je zvest šarmu svojega predhodnika in oblikovalskemu slogu znamke Courrèges.

citroen-notranjost

Citroën e-Meharistyled by Courrèges ohranja motiv vrat modela e-Mehariz utori, ki spominjajo na valovito karoserijo prvotnega modela Méhari, in so si ga zamislili v zapeljivi beli preobleki. Bela barva elegantno obdaja karoserijo in vsa štiri kolesa koncepta Citroën e-Meharistyled by Courrèges. Za igro kontrastov je dodana črta v živo oranžni barvi. To barvo srečamo na platiščih in sredinskem varnostnem loku. Zadnjega varnostnega loka ni več, nadomestila sta ga dva pritrdilna jermena ob straneh, s čimer je avtomobil postal še prostornejši.

V želji po udobju in ekskluzivnosti je v potniškem prostoru uporabljeno dragoceno belo usnje, ki prekriva vratne plošče, armaturno ploščo in zadnjo sedežno klop, ki je namenoma izdelana v arhitekturnih pravokotnih oblikah. Specifična oranžna barva vnaša razigrano noto tudi v potniški prostor, kjer se po celotni dolžini armaturne plošče in vzdolž zračnikov značilne oblike razteza vinilna bordura v sijajni oranžni barvi. Vratne kljuke so ravno tako dvobarvne, torej bele in oranžne, čisto nov in poseben volanski obroč pa ima le en krak in je cel v eni barvi. Po usnjenem podu so položene bele preproge.

detajli-v-belem

Poleg karizmatičnega sloga je konceptni avtomobil ohranil priročnost in zabavno naravo modela Citroën e-Mehari. Citroën e-Meharistyled by Courrèges ima štiri višje nameščena sedišča in opremljen je z nepomično streho iz pleksi stekla v videzu ledu, ki potnikom nudi pogled navzven. Prtljažna vrata omogočajo dostop do prtljažnika, v katerem je prostor za ekskluzivno linijo potovalnih kovčkov, ki jo sestavljajo trije modeli iz belega usnja z bordurami iz sijajnega oranžnega vinila, povsem usklajeni z avtomobilom.