Volvo S60 Polestar (367 KM in 4,7 s do 100 km/h)

Blog, Testi, Volvo

Modra barva športnega Volva S60 Polestar je zgolj naključje s policijsko modro barvo, ki nima nič veze s skandinavsko modro puščico. Preberi več.

Polestar je verjetno v Sloveniji in še kje drugje (neupravičeno) precej neznana oznaka športnih Volvo vozil, ki ti zagotavlja adrenalin že serijsko.

Prvi vtis nate naredijo že osnovne številke:

Potem je tukaj filozofija, ki stoji za imenom Polestar. Uradna izjava se glasi takole:

Razvit z mislijo na zgolj eno – ponuditi optimalno voznost na vseh cestah, v vseh pogojih in skozi vse leto.”  Volvo Cars

Čeprav začetki te zgodbe segajo v leto 1996, ko je nastalo podjetje za predelavo avtomobilov Flash Engineering (ime Polestar je uradno od leta 2005), priznam, da sem za to ime prvič slišal šele okoli leta 2010. Tisto leto sva šla z Iztoku spremljat dogajanje na WTCC dirki v Brnu (Češka). Seveda te že samo ob gledanju takšne dirke, kjer prevladuje brutalen zvok in še bolj adrenalinsko prehitevanje, občutki povsem prevzamejo in kasneje začneš malce raziskovat, kaj vse se dogaja v svetu avto športa.

Verjetno najbolj prelomni trenutek za prihodnost Polestar avtomobilov se je zgodil v letu 2015, ko je Volvo kupil podjetje za predelavo vozil Polestar, ta pa je uradno postal ime za hišno linijo športnih avtomobilov.  

Da olajšam iskanje, o vseh prelomnih Polestar trenutkih si preberite več na uradni strani pod rubriko History.

Kaj dela Polestarja tako posebnega?

Polestarja S60 je posebnež že zaradi dejstva, da jih v Sloveniji praktično ni na cesti. Meni najbolj priljubljena prednost je dejstvo, da ta avto ni namenjen raznim nastopačem, katerih glavni cilj je družbi pokazati, kakšni carji so na cesti in kako hitro lahko gre avto skozi vaške ceste.  

Predvidevam, da bodo kupci (predvsem) tisti moški, ki se vidijo v Volvo udobju, želijo skandinavsko natančne varnostno-asistenčne sisteme a hkrati želijo začututi in upravljati surovo moč motorja, ki zagotavlja pravo dinamično vožnjo.  

Mogoče je posebna tudi cena, saj se začne pri 73.966 €. Če se vam zdi previsoka, potem ta avto zagotovo ni za vas 🙂 No cena je seveda primerna končnemu izdelku za katerega je znano, da je bil v primerjavi z osnovno različico S60, deležen preko 70 izboljšav, ki zagotavljajo adrenalin že serijsko.

Kakorkoli že, pri Volvu so izjemno ponosni na blagovno znamko Polestar, kar se tudi vidi zunaj na platiščih in emblemu pod prtljažnikov ter v notranjosti, kjer je na skoraj vsakem elementu napis Polestar.  

Zvok S60 Polestar

Za češnjo na torti dejansko poskrbi zvok motorja, ki ga proizvede S60 Polestar, no za pravi občutek zvočnega adrenalina boste morali vožnjo opazovati od zunaj, saj je kabina že skoraj predobro izolirana, da bi se lahko naužili polnega zvočnega doživetja.

Zelo dobro so sicer starejšo, karavansko različico V60 Polestar (s slabšim 6-stopenjskim menjalnikom) predstavili v tem (Motor Trend Channel) video prispevku:

In ja, večina predstavljenih lastnosti oziroma uporabniška izkušnja je v praksi dejansko prav takšna, s to razlika, da so predstavljali karavansko različico, ki je mimogrede tudi meni za odtenek še bolj všečna.

Policijsko modra barva je samo naključje

Lahko bi rekel, da je Polestar posebnež tudi zato, ker si je prilastil značilno modro barvo, ki v glavnem krasi podlago emblema oziroma po želji, kar celotno barvo avtomobila z raznimi detajli.

A pozor, policijsko modra barva je samo naključje, ki jo lepo ponazarja naslovna fotografija in iz katere bi lahko rekel, da je kljub športnim lastnostim avtomobila še vedno na cesti treba upoštevati vse cestno prometne predpise.

Če zaključim, S60 Polestar je v prvi vrsti posebnež predvsem zaradi športnih predelav, ki skupaj z udobjem in varnostno-asistenčnimi sistemi dajejo avtomobilu status  sodoben, vsestransko uporaben športni avtomobil.

V času testa Volva S60 Polestar, smo pod vplivi skandinavskih čustev v uredništvu izkoristili čas za snovanje novih idej za leto 2017, ki jih ni malo in nekaj od njih je že v teku. Dejstvo pa je, da bo treba za podobno Volvo izkušnjo počakati še kakšno leto ali dve, ko naj bi prišel na trg novejši model ali enostavno še enkrat obiskati Volvo center v Ljubljani za testno vožnjo.

Foto: Luka Gregorič in Aleš Poznič

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.