Novi Passat Alltrack zlahka vleče prikolice za čolne ali konje

Novosti

Volkswagen je za vse, ki so v prostem času ali pa službeno veliko na poti in se s svojim avtomobilom ne vozijo le po asfaltnih cestah, razvil Passat Alltrack. Novi model z napredno vsestransko zasnovo zlahka vleče prikolice za čolne ali konje, suvereno premaguje tudi dolge relacije in se ponaša z optimalno povezljivostjo. Je prepričljiva […]

Volkswagen je za vse, ki so v prostem času ali pa službeno veliko na poti in se s svojim avtomobilom ne vozijo le po asfaltnih cestah, razvil Passat Alltrack. Novi model z napredno vsestransko zasnovo zlahka vleče prikolice za čolne ali konje, suvereno premaguje tudi dolge relacije in se ponaša z optimalno povezljivostjo.

Je prepričljiva združitev karavana in športnega terenskega vozila, ki med drugim zbuja pozornost z razširjenimi koloteki in individualno oblikovanimi odbijači. Prostornina prtljažnika znaša 1.769 litrov, kar zadošča tudi za večje transportne naloge.

Zaradi prilagoditev za terensko vožnjo (odbijačev s ščitnikom za podvozje, razširjenih pragov, prav tako s ščitnikom za podvozje, in robustno zasnovanih in razširjenih kolotekov) je njegova karoserija nadvse vzdržljiva. Poseben program za terensko vožnjo, prilagojeno podvozje (odmik od tal 174 mm) in stalni štirikolesni pogon zagotavljajo, da je Passat Alltrack suvereno kos tudi terenom, ki so sicer domena športnih terenskih vozil. Obenem je novi model tudi udoben in hiter potovalni avto.

Motor in pogon

Turbobencinski motor (TSI) in trije turbodizelski motorji (TDI) vsi izpolnjujejo določila emisijske stopnje Euro 6. Motor TSI razvije moč 162 kW (220 KM), največji navor pa znaša 350 Nm. Osnovni motor TDI razvije moč 110 kW (150 KM) in navor 340 Nm, sledita pa še dve izvedbi z močjo 140 kW (190 KM) in navorom 400 Nm oz. 176 kW (240 KM) in 500 Nm. Agregat s 176 kW (240 KM) ima med vsemi motorji, ki so bili kadarkoli na voljo za Passat, največji navor. Sistem start-stop in regeneracija zavorne energije pri Passatu Alltrack sodita v serijsko opremo. Motor TDI z močjo 110 kW (150 KM) je na voljo s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, vse ostale različice pa so serijsko kombinirane z avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko DSG.

Za štirikolesni pogon 4MOTION velja, da je v običajnih pogojih gnana samo sprednja prema, saj je tako zagotovljena manjša poraba goriva. Takoj ko bi lahko prišlo do izgube vlečne sile, se v delčku sekunde dodatno zagotovi še brezstopenjski prenos na zadnjo premo. Funkcijo vzdolžne zapore opravlja sklopka Haldex, funkcijo prečnih zapor pa na vseh štirih kolesih elektronske zapore diferenciala (EDS), integrirane v elektronski stabilizacijski program (ESC). Passat Alltrack z motorjem TSI s 162 kW (220 KM) in motorjem TDI s 176 kW (240 KM) ima na obeh premah dodatno še funkcijo XDS+. Sistem, ki je za vse ostale izvedbe Passata Alltrack na voljo kot dodatna oprema, izboljšuje krmilne lastnosti pri pospeševanju iz ovinka.

 Udobje in multimedija

Passat Alltrack je serijsko opremljen s sistemom za izbiro voznega profila. Poleg že znanih profilov Eco, Comfort, Normal, Sport in Individual (Comfort in Individual v kombinaciji z dinamičnim uravnavanjem podvozja DCC) je samo pri tej modelski seriji v sistem dodatno integriran še profil Offroad. Ta ob pritisku na tipko vse pomembne vozne in asistenčne sisteme, podvozje ter krmiljenje motorja in menjalnika prilagodi tako, da so zagotovljene optimalne terenske zmogljivosti.

Passat Alltrack je poleg tega tudi odlično vlečno vozilo, na vzponih do 8 in 12 % zmore premagati vlečno obremenitev 2.200 kg (prikolica z zavoro, priključena na električno pomično vlečno kljuko). Manevriranje s prikolico bistveno poenostavlja nova asistenca Trailer Assist, ki med vzvratno vožnjo samodejno vrti volan.

Passat Alltrack lahko služi za vzor tudi z izjemno široko paleto komfortnih, multimedijskih in asistenčnih sistemov. Tako so med drugim na voljo najsodobnejši radijski in navigacijski sistemi, projekcijski sistem zaslona, vmesnik App-Connect (Apple CarPlay™, Google Android Auto™ in MirrorLink™), aplikacija Media Control (za upravljanje s tabličnim računalnikom), ponudba Car-Net s spletnimi storitvami Guide & Inform in za Passat Alltrack serijski sistem za nadzor prometa Front Assist, vključno z mestno funkcijo zaviranja v sili in prepoznavanjem pešcev.

Video