Preporod popolnoma novega Priusa (četrta generacija)

Novosti

Na prihajajočem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu (od 19. do 27. septembra za javnost) bo svojo javno premiero doživela nova Toyota Prius. Predstavitev popolnoma novega Priusa četrte generacije naznanja naslednji, kot pravijo pri Toyoti, zgodovinski korak in nove dosežke njihove tehnologije hibridnih pogonov. Novi model se ponaša z odlikami in dosežki svojih predhodnikov in naj […]

Na prihajajočem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu (od 19. do 27. septembra za javnost) bo svojo javno premiero doživela nova Toyota Prius.

Predstavitev popolnoma novega Priusa četrte generacije naznanja naslednji, kot pravijo pri Toyoti, zgodovinski korak in nove dosežke njihove tehnologije hibridnih pogonov.

Novi model se ponaša z odlikami in dosežki svojih predhodnikov in naj bi postavil nove mejnike na področju porabe goriva, izpustov in izkoristka. Vsak novi Prius je prinesel izboljšave na teh področjih, toda novi model naj bi po zmogljivostih naredil največji korak naprej doslej.

Ta dosežek predstavlja zgolj en vidik avtomobila, ki je s svojim razvojem pridobil nove zmogljivosti in postal privlačnejši za voznike. Novi Prius, ki ga poganja Toyotin polni hibridni pogon, prinaša velik napredek na področju porabe goriva med vožnjo po avtocesti ter veliko prijetnejšo vožnjo. Pospeševanje je bolj uglajeno in odzivnejše, pri višji hitrosti pa je motor tišji, deluje enakomerneje in je bolj usklajen z vrtljaji motorja.

nova-toyota-prius-znotraj

Dinamične zmogljivosti novega avtomobila temeljijo na uporabi prve platforme TNGA (Toyotina nova globalna arhitektura). Z njo je avtomobil dobil nižje težišče in s tem boljši vodljivost in stabilnost. Na ta način so imeli oblikovalci tudi bolj proste roke pri izdelavi avtomobila, ki je z nižjimi linijami postal privlačnejši in bolj športnega videza. Tudi pomirjujočo notranjost z odličnimi prostorskimi rešitvami, vozniškim položajem in udobjem zaznamuje arhitektura TNGA. Po zaslugi manjše hibridne baterije z bolj zgoščeno energijo in novega zadnjega vzmetenja z dvojnim
prečnim vodilom, ki ne segata v prtljažnik, so povečali tudi prostornost prtljažnika.

Prius ostaja Toyotin tehnološki ambasador, nekakšna izložba za nove tehnologije, ki dvigajo ravni varnosti, praktičnosti, zmogljivosti in udobja. Varnost ostaja na prvem mestu, saj se šasija TNGA odlično odreže ob trkih. Paket varnostne opreme Toyota Safety Sense je v novem Priusu še bogatejši, saj so mu dodali radarski tempomat, sistemu za zaznavanje nevarnosti trčenja pa so dodali
funkcijo zaznavanja pešcev.

Toyota-prius-zadaj

Polni hibridni pogon je bil deležen izdatnih popravkov, s katerimi so zmanjšali porabo goriva in težo ter izboljšali zmogljivosti. Z natančnimi spremembami na motorju so dosegli toplotni izkoristek nad 40 odstotkov, kar je največ med vsemi bencinskimi motorji. Druge sestavne dele hibridnega sistema so naredili kompaktnejše in jih prestavili tako, da so bolje izkoristili prostor ter znižali težiščeavtomobila. Nova nikelj-metal-hidridna hibridna baterija je manjša, njena obstojnost ter polnilne lastnosti pa so znatno izboljšane.