Novi Audi R8 Spyder V10 z močjo 397 kW (540 KM)

Novosti, Saloni

Novi Audi R8 Spyder z atmosferskim motorjem V10 združuje impresivno zmogljivost in svojevrstno doživetje vožnje z odprto streho ter 397 kW (540 KM), ki pospeši od 0 do 100 km/h v 3,6 sekunde ter doseže najvišjo hitrost 318 km/h. Prestižna znamka svojo napredno kompetenco dokazuje z markantnim dizajnom in vrhunskimi tehnologijami. Audi bo svoj novi visokozmogljivi kabriolet […]

Novi Audi R8 Spyder z atmosferskim motorjem V10 združuje impresivno zmogljivost in svojevrstno doživetje vožnje z odprto streho ter 397 kW (540 KM), ki pospeši od 0 do 100 km/h v 3,6 sekunde ter doseže najvišjo hitrost 318 km/h.

Prestižna znamka svojo napredno kompetenco dokazuje z markantnim dizajnom in vrhunskimi tehnologijami. Audi bo svoj novi visokozmogljivi kabriolet predstavil na mednarodnem salonu 2016 v New Yorku.

Značilna lahka platnena streha

R8 Spyder ima lahko platneno streho, ki se zaključuje v silhueti dveh plavuti. Tako je material napet ter ohranja harmonijo med velikim pokrovom predala za zložljivo streho in atletskim dizajnom tega visokozmogljivega športnega avtomobila. Elektro­hidravlični pogon odpre in zapre streho v 20 sekundah, seveda pri hitrosti do 50 km/h. Zadnje steklo, ki je vgrajeno v pregradno steno, je mogoče dvigniti in spustiti. Če so vsa stekla dvignjena, je vrtinčenja vetra čez karoserijo med vožnjo bistveno manj.

r8-platnena-streha

Aluminijasti in karbonski deli

Dvosedežni kabriolet v praznem stanju tehta le 1.612 kilogramov. Njegovo močno ogrodje tvori na novo razvita konstrukcija Audi Space Frame (ASF) iz kombinacije materialov, ki vključuje aluminij in karbon.

Delež aluminijastih delov je 79,6 odstotka. Ti deli sestavljajo ogrodje, ki so ga Audijevi inženirji v primerjavi z modelom R8 Coupé načrtno ojačali, predvsem pri pragovih, A-stebričkih in okviru vetrobranskega stekla. Z inovativnimi proizvodnimi metodami so maso posamičnih delov znižali za do deset odstotkov. Rezultat je izredno čvrsta karoserija, ki tehta le 208 kilogramov, pri čemer se je vzvojna togost v primerjavi s predhodnikom zvišala za več kot 50 odstotkov.

Močni agregat V10

Pravi balzam za ušesa v novem Audiju R8 Spyder V10 je zvok mogočnega sredinsko nameščenega motorja z dvojnim vbrizgavanjem. Atmosfersko polnjeni 5,2-litrski agregat se dinamično odziva na položaj pedala za plin.

Ob hrumečem zvoku, ki je opcijsko lahko ojačan s športnim izpušnim sistemom s sijočimi črnimi zaključki izpušnih cevi, gredo človeku kar kocine pokonci. Z močjo 397 kW (540 KM) in navorom, ki znaša 540 Nm pri 6.500 vrtljajih na minuto, motor poskrbi za izjemne vozne zmogljivosti. V primerjavi s predhodnikom je poraba nižja za deset odstotkov, predvsem na račun tehnologij za zagotavljanje večje učinkovitosti. Ena takšnih je režim prostega teka, ko R8 »jadra« z izključenim prenosom motorne moči. Novi R8 Spyder porabi 11,7 litra goriva na 100 kilometrov, kar ustreza emisiji 277 gramov CO2 na kilometer.

Drivetrain

Stabilnost in dinamičnost

Za motorjem V10 je vgrajen bliskovito hitri 7-stopenjski menjalnik S tronic, ki ga voznik prestavlja električno oz. »by wire«. Menjalnik z dvojno sklopko prenaša moč na novo zasnovani pogon quattro z elektrohidravlično lamelno sklopko na sprednji premi. Sklopka za štirikolesni pogon, ki je za doseganje največje zmogljivosti tekočinsko hlajena, popolnoma prilagodljivo porazdeljuje pogonski navor glede na vozno situacijo, v skrajnem primeru na sprednjo ali zadnjo premo prenaša celo do 100 odstotkov navora. Inteligentno uravnavanje je integrirano v sistem Audi drive select, ki ponuja štiri režime, od izjemno dinamične do poudarjeno udobne vožnje. Če je vozilo opremljeno z opcijskim usnjenim volanom R8 Performance, so na voljo še trije dodatni vozni programi, dry (suho), wet (dež) in snow (sneg). Ti programi omogočajo še natančnejše in stabilnejše upravljanje, ki je prilagojeno trenutnim pogojem na cestišču.

Voznik v ospredju

Upravljanje je v celoti osredotočeno na voznika. Z večfunkcijskimi in satelitskimi tipkami voznik lahko upravlja vse pomembne funkcije, ne da bi pri tem moral spustiti volan ali odvrniti pogled od dogajanja na cesti. Audijev 12,3-palčni, popolnoma digitalni virtualni prikazovalnik vozniku prikazuje vse informacije v dovršenih tridimenzionalnih grafikah, po želji tudi v posebnemu pogledu Performance, ki prikazuje podatke o vozni dinamiki.

Cockpit

Cockpit

V serijsko opremo so vključeni MMI navigacija plus z intuitivnim upravljanjem in funkcijo MMI touch ter mikrofoni v varnostnih pasovih. Tako sta glasovno upravljanje z naravnim govorom in telefoniranje še udobnejša. Iskanje z MMI terminalom, ki ponudi iskalne predloge že po vnosu nekaj črk, omogoča hiter dostop do želenih vsebin.

Multimedijski sistemi in Audi connect

Nova tehnologija, ki jo ponuja R8 Spyder, vključuje tudi Audijev vmesnik za pametni telefon. Izbrane vsebine iz pametnega telefona se prikažejo neposredno na Audijevem virtualnem prikazovalniku. Od sredine leta naprej bo ta opcija na voljo tudi za R8 Coupé. Dodatna ponudba vključuje tudi Audijev predal za telefon, ta poveže mobilne telefone z zunanjo anteno in omogoča indukcijsko polnjenje. S funkcijo Audi connect je R8 Spyder prek omrežja LTE povezan tudi s spletom, kar omogoča uporabo številnih storitev, od pretakanja medijskih vsebin do prometnih informacij v realnem času. Dodatna posebnost je tudi avdiosistem Bang & Olufsen: Audi je zdaj prvič v oba sedežna vzglavnika integriral po dva zvočnika, ki omogočata odličen zvok, tudi pri vožnji z odprto streho.

Brez kompromisov: kakovost izdelave in opreme

Kakovost izdelave novega modela R8 Spyder, ki ga s skoraj rokodelsko natančnostjo izdelujejo v proizvodni enoti blizu Neckarsulma (Nemčija), izpolnjuje najvišje standarde kakovosti. Voznik in sovoznik sedita na športnih sedežih ali školjkastih sedežih z izjemno ergonomsko obliko, ki omogoča odlično stransko oporo. Poleg izjemno bogate serijske opreme lahko stranke notranjost in zunanjost vozila skoraj brez omejitev prilagodijo lastnim željam: deli karoserije, npr. sprednji usmernik zraka, difuzor in novi stranski zaslonki, so na voljo tudi v karbonski izvedbi. LED-žarometi z novo lasersko tehnologijo zagotavljajo maksimalno vidljivost in domet svetlobe, kar vozniku omogoča večjo varnost tudi pri vožnji ponoči.