Novi Audi Q2 (živahen urbani SUV z novim oblikovalskim pečatom)

Novosti

Z mladostno-provokativnim slogom in množico najsodobnejših sistemov se Audi Q2 javnosti predstavlja na ženevskem avtomobilskem salonu. S širokimi pleči in ostrimi linijami ga kar razganja od energije in samozavesti. Strešna linija in nizki stekleni del karoserije spominjata na coupé in ustvarjata vtis, da trendovski športni model leži nizko pri cesti. Še posebej markantni so klinasto […]

Z mladostno-provokativnim slogom in množico najsodobnejših sistemov se Audi Q2 javnosti predstavlja na ženevskem avtomobilskem salonu.

S širokimi pleči in ostrimi linijami ga kar razganja od energije in samozavesti. Strešna linija in nizki stekleni del karoserije spominjata na coupé in ustvarjata vtis, da trendovski športni model leži nizko pri cesti.

Static photo, Colour: Tango Red

Še posebej markantni so klinasto oblikovani žarometi, visoko umeščena mreža hladilnika z enodelnim okvirom in velike odprtine za dovod zraka. Kompaktni zadek zaokrožata dolg usmernik zraka na robu strehe in difuzor z videzom ščitnika za podvozje. V zadku se skriva velik prtljažnik z oblico prostora za športno opremo ali večje nakupe. Pokrov prtljažnika je po želji opremljen s funkcijo električnega odpiranja in zapiranja. Praktična rešitev je odprtina v zadnjem sedežnem naslonjalu, ki olajšuje prevoz smuči in drugih daljših predmetov.

Interior

Oblika sledi funkciji, tudi na armaturni plošči. Sedežni položaj voznika je športno nizek kot pri Audijevih limuzinah, dobra preglednost pa je v značilnem slogu športnih terencev. Na področju povezljivosti in multimedijskih sistemov se Q2 lahko pohvali s tehnologijami iz višjega avtomobilskega razreda. Voznik lahko z opcijskim touchpadom (tj. površino na dotik) lista po preglednem meniju, medtem pa lahko potniki preko integrirane dostopne točke za WLAN s pametnim telefonom, tablico ipd. brskajo po internetu in si z njega pretakajo izbrane vsebine.

Merilnik hitrosti in merilnik števila vrtljajev sta po želji lahko prikazana na popolnoma digitalnem Audijevem virtualnem prikazovalniku, ki ima 12,3-palčni zaslon za prikaz kristalno čistih grafik visoke ločljivosti. Projicirni (head-up) zaslon v voznikovo vidno polje projicira ključne informacije, kot so navigacijski napotki in hitrost vožnje. In ker to še ni dovolj, vam Audijeve spletne storitve (če se odločite zanje) na zaslon multimedijskega sistema prikličejo informacije, npr. o parkiriščih in cenah goriva, oz. najbolj aktualne novice. Tudi Twitter in izbrane vsebine pametnega telefona so lahko integrirani v vozilo. Za to potrebna pavšalna tarifa za prenos podatkov je že vključena v SIM-kartico, ki je fiksno vgrajena v Q2. Brezplačna aplikacija omogoča spletno pretakanje medijskih vsebin in prenos koledarja s pametnega telefona na zaslon v vozilu.

V kombinaciji z operacijskimi sistemi iOS si lahko neposredno v navigacijo Q2 prenesete celo naslov najljubše restavracije ali izbranega hotela.

Podporo v kritičnih situacijah zagotavlja serijska asistenca za zaviranje v sili. Če otrok nenadoma steče na cesto in potem pred vami vozeče vozilo iznenada zavre, potem samodejno zavre tudi Q2. Poleg tega lahko vozilo, če ste s seznama opreme izbrali ustrezne opcije, samodejno vzdržuje razdaljo do spredaj vozečega vozila, lahko nadzira mrtvi kot, prepoznava prometne znake in vam pri hitrosti od 60 km/h pomaga, da vozilo ne zapelje nehote z voznega pasu.

4,29 metra dolgi SUV zna samodejno obračati volan pri čelnem in vzdolžnem parkiranju, bodisi pri vožnji vzvratno ali naprej. Tudi odparkirati zna samodejno. Voznik mora le še izbrati pravo prestavo, dodajati plin in zavirati.

S kratkima previsoma in 20-centimetrskim odmikom od tal se Q2 brez težav povzpne tudi po strmini. Potrebno vlečno silo in ustrezen oprijem zagotavlja stalni štirikolesni pogon, ki je pri najzmogljivejšem dizelskem in bencinskem motorju vključen v serijsko opremo. Ob sta tudi kombinirana z novo razvitim 7-stopenj­skim avtomatskim menjalnikom. Menjalnik z dvojno sklopko bliskovito preklaplja prestave in zagotavlja neprekinjen užitek v vožnji. Kdor pa raje sam poprime za prestavno ročico, se bo razveselil kompaktnega in precizno delujočega ročnega menjalnika. Pri Audiju so za Q2 pripravili skupno šest motorjev, tri TFSI in tri TDI, z razponom moči od 85 kW (116 KM) do 140 kW (190 KM).

Kompaktni SUV bo v prodajne salone zapeljal jeseni.