Test: Ford Kuga AWD navdušuje z vsestranskostjo

Ford, Testi

Kuga velja uspešen SUV, katerega so pri Fordu za leto 2017 prenovili. Kljub temu, da na prvi pogled opazimo veliko sprememb.

ford kuga suv

Kuga velja uspešen SUV, katerega so pri Fordu za leto 2017 prenovili. Kljub temu, da na prvi pogled opazimo veliko sprememb tako znotraj kot zunaj, je po tehnični plati ostala povsem enaka. Še vedno se lahko pohvali z nadpovprečno vodljivostjo, odličnim podvozjem, bogatim spiskom dodatne opreme in pregovorno dobrimi Fordovimi agregati.

Prejšnji model je v letu 2016 imel na testu Luka, bil je izredno zadovoljen s podvozjem, lahko potrdim, da ostaja odlično podvozje še vedno velika prednost tudi v novem modelu. Pohvalno so preuredili armaturno ploščo, ki je imela v prejšnjih modelih čisto preveč gumbov a kljub temu menim, da vizualno zaostaja s trendom, ki ga vidimo pri ostalih. No, razlika je vseeno očitna in dejansko stvar osebnega okusa:

Armaturna plošča v starejšem modelu (foto: Luka Gregorič).

Armaturna plošča v novejšem modelu.

Ford Kuga v  svojem segmentu ponuja veliko pogonskih sklopov z naprednim štirikolesnim pogonom (AWD) in že omenjeno odlično podvozje. Med dobre lastnosti Kuge lahko brez težav štejem tudi odlično prostornost in praktična odlagalna mesta, malce je razočara le operacijski sistem multimedijskega zaslona, ki ne prepriča z odzivnostjo in nekoliko zaostaja v primerjavi z drugimi konkurenti v tem segmentu. Poleg tega, se mi je zdel težko dostopen čisto spodnji del zaslona, ker mi je bil pri upravljanju zaslona napoti neergonomično postavljen, v napol ležeči poziciji spodnji del tipk s katerimi lahko prav tako upravljaš programsko opremo. No, je pa res, da je vseeno precejšen napredek v primerjavi s prejšnjo različico multimedijskega zaslona.

Če sem v notranjosti pohvalil uporabnost in prostornost, pa moram Fordu očitati kakovost materialov na otip, ki je podpovprečna v primerjavi s tekmeci znotraj istega cenovnega razreda. Pri prenovi so se pa lotili programske opreme multimedijskega sistema, ki ga pri Fordu imenujeju SYNC 3.

Že v osnovni različici je kupcem serijsko na voljo 17-palčna aluminijasta platišča, ”športni” sedeži, dnevne LED luči, tempomat in še kako praktičen keyless sistem.

Pri najbolje opremljenem paketu je dodatno še sprednja maska v sijoči črni barvi, deloma usnjeni sedeži, samodejni žarometi z asistentom za dolge luči, dvo-področna samodejna klimatska naprava, digitalna DAB radio in SYNC 3 sistem s prostoročnim telefoniranje in še marsikaj drugega.

V prenovljeni različici sicer nasploh najdemo na razpolago več dodatne opreme, nov je aktivni tempomat, pohvalna podpora z Apple CarPlay in Android Auto, električna vrata prtljažnika, ogrevani sedeži in celo volan.

Ford Kuga je bila v svojih najboljših letih znana kot ena izmed najbolje vodljivih v segmentu, a za pikolovce lahko rečem, da jo je čas dohitel in danes Seat Ateca ponuja za odtenek boljšo vozno dinamiko in manj nagibanja v ovinkih. Električni volanski mehanizem je sicer cenejši za vzdrževanje, a vozniku ponuja manj informacij kaj se dogaja izpod koles. Motor je že dokaj znan, 2,0 dizelski TDCi, predstavlja pa tudi največ prodanih primerkov. Čeprav štirikolesni pogon, ki se mimogrede odlično obnese, ”vzame” kar nekaj ”konjev”, je agregat zaradi svoje prožnosti zagotovo ena izmed boljših točk avtomobila.

Položaj za volanom je za voznika zelo prijazen, volan je seveda možno prilagoditi tako po globini kot tudi po višini, pedala pa imajo med seboj dovolj prostora. Preglednost je odlična, za volanom pa voznik ne občuti velikosti vozila. To pa še kako prav pride pri mestni vožnji in manevriranju pri parkiranju, kjer za varnost skrbijo parkirni senzorji in visoko-ločljivostna kamera za vzratno vožnjo.

Prostora bo za vse potnike dovolj, le na zadnjem sredinskem sedežu ne priporočam daljših potovanj. Panoramsko strešno okno samo še dodatno potrdi občutek prostorne notranjosti. Prtljažnik šteje 456-litrov, ki se ob podrtih zadnjih sedežih poveča na 1,603 litrov brez ”stopničke”. Čeprav ta podatek nekako zaostaja v primerjavi z drugimi, Kuga ponuja dvojno dno in nizek nakladalni rob.

Na področju varnosti najdemo veliko zračnih blazin, med njimi tudi tisto za voznikova kolena že v osnovnem paketu. Sistem za vozila v mrtvem kotu, samodejno zaviranje in aktivni tempomat, prepoznavanje prometnih znakov in sistem, ki opozarja nenamerno ”zapustitev” voznega pasu prispeva k oceni 5 EuroNCAP zvezdic.

Za konec lahko zapišem, da prenovljena Kuga s privlačno zunanjo obliko in odličnim voznim lastnostim, v vseh razmerah na cesti ohranja svoj vsestranski karakter. Ravno zaradi vsestranskosti, prostornosti in zmogljivosti verjamem, da bo Kuga prepričala marsikatero štiričlansko družino, ki je nenehno na poti.

Foto: Jan Gregorin

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet.