Iztok: Vožnja v snežnih razmerah

Aktualno, Blog

Petek. 24. januar 2014. Prvi letošnji sneg. Moja načrtovana pot pa se je gibala od Cerkelj ob Krki do Prebolda in naprej proti Ljubljani.

Petek. 24. januar 2014. Prvi letošnji sneg. Moja načrtovana pot tega dne pa se je gibala od Cerkelj ob Krki do Prebolda in naprej proti Ljubljani.

Že ob vstopu na hladen zrak me popolnoma zmrazi in si še enkrat, kot se to dogaja pogosto v zimskem času, zabrundam: “Iztok, nisi ustvarjen za takšno hladno vreme. To ni to.”

sneg na cesti - peugeot 308 test 2014Stopim do testnega Peugeota 308 v letnih teniskih, ko mi na snegu skorajda spodrsne. Ufff, a imam zimske gume?! Preverim. SAVA. “Uf, tole bo pa slabo,” si mislim in zlezem za volan. Zaženem avtomobil, vklopim gretje sedežev in se spomnim, da moram najprej očistiti avto. Skočim ponovno na mraz in kar z rokavom bunde očistim sneg s stekel, ogledal, motornega pokrova in končno sedaj že popolnoma premražen sedem za volan. Speljem po zasneženem dovozu, ko mi še malce drsi.

Nekaj sto metrov iz domače vasi opazim, da je na strehi še sneg, ki me moti. Ponovno zaustavim, da očistim 308-ico po veliki črni stekleni strehi.  Nenazadnje je za prevoz snega na avtomobilu zagrožena kazen.

Okoli Krškega in naprej proti Zidanemu mostu se snežne razmere stopnjujejo. Sneguje čedalje bolj. Sam pa sem že dobil odličen občutek in pričnem uživati v vožnji s snežno belim Peugeotom, ki se v bistvu odlično obnese na Savinih zimskih pnevmatikah. Zadovoljen sem. Predvsem nova zasnova manjšega volanskega obroča me preseneti, saj občutek športnosti poveča užitek v vožnji. Peugeot i-Cockpit pa je izredno preprosto opravljiv. Navigacija deluje nemoteno, opravljanje z njo je preprosto – zahvaljujoč tudi zelo odzivnemu na dotik občutljivemu zaslonu.

Tempo mi na vsake toliko časa zmotijo počasnejši udeleženci v prometu. Novi Mercedes-Benz razreda E se ‘cijazi’ pred menoj. Na cesti kjer se da kljub snežnim razmeram še vedno voziti vsaj 80, če ne že 90 km/h, se vozi približno 60. Kasneje se mi to pripeti še z BMW-jem serije 5. Hmmm, ljudje ne obvladujejo zadnjega pogona ali imajo zgolj slabo zimsko obutev? Pri vsej sodobni tehniki namreč ne bi smeli imeti težav.

Po sestanku v Preboldu se odpravim proti Ljubljani. Tokrat je na vrsti avtocesta, ki je malce zasnežena, a dovoljuje hitrosti brez težav do varnih 120 km/h. Ponovno srečujem avtomobile s povprečno hitrostjo 90 km/h zaradi katerih se delajo kolone. Prehitevajo jih občasno celo tovornjaki. A ne bi bilo bolje za voznike, ki imajo očitno zadržek pri vožnji v snežnih razmerah, da se udeležijo tečaja varne vožnje? Da že pred zimo dobijo izkušnjo kako se varno voziti po snegu? Po radiu medtem poslušam številna opozorila na nesreče. Druga moteča opcija je, ko se voznik ne upa prestaviti s prehitevalnega pasu na vozni zaradi snega in nastalih kolotekov na cesti. Za njim pa dolga kača vozil, ki čaka, da se smeli voznik oziroma voznica končno umakne.

peugeot 308 test 2014

Zaradi ‘firbca’ kakšno je stanje proti Primorski in užitka v vožnji po snegu sem pot razigrano nadaljeval kar do Nove Gorice ter nato še isti dan nazaj na Dolenjsko. Voziti v snežnih razmerah je lepo, venar po pameti in z veliko mero predvidevanja, kaj se bo zgodilo pred vami, za vami. Predvsem pa bodite sproščeni! Vendar se ne sproščajte med vožnjo tako, da kadite cigarete, čemur sem bil tudi na dan ponovno priča. Srečno in varno!

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.