Nov postopek za proizvodnjo sintetičnega goriva Audi e-gas

Zanimivosti

Audi je povečal kapacitete za proizvodnjo svojega trajnostno pridobljenega e-plina. Korporacija Viessmann Group je kot prvo partnersko podjetje po novem biološkem postopku začela proizvajati dodatne količine sintetičnega goriva. Pilotni obrat v hessenskem Allendorfu so uradno odprli konec februarja. Gorivo Audi e‑gas na splošno pridobivajo z dvema ključnima procesnima korakoma, elektrolizo in metanizacijo. V prvem koraku se elektrika, […]

Audi je povečal kapacitete za proizvodnjo svojega trajnostno pridobljenega e-plina. Korporacija Viessmann Group je kot prvo partnersko podjetje po novem biološkem postopku začela proizvajati dodatne količine sintetičnega goriva. Pilotni obrat v hessenskem Allendorfu so uradno odprli konec februarja.

Gorivo Audi e‑gas na splošno pridobivajo z dvema ključnima procesnima korakoma, elektrolizo in metanizacijo. V prvem koraku se elektrika, pridobljena iz obnovljivih virov, uporablja za razgradnjo vode v kisik in vodik. Vodik potem v drugem koraku s CO2 reagira v sintetični metan. V obratu za pridobivanje goriva Audi e‑gas v spodnje­saškem Werlteju to poteka na kemično-katalitični način, pri visokem tlaku in visoki temperaturi.

V novem Viessmannovem obratu pa metanizacija poteka izključno na biološki način. Visoko specializirani mikroorganizmi skozi svojo celično steno absorbirajo v tekočini raztopljeni vodik in ogljikov dioksid. Iz teh molekul potem naredijo novo molekulo metana. Proces se odvija pri zmernem tlaku okrog pet barov in pri sorazmerno nizkih temperaturah.

Pilotni objekt predstavlja še en tehnični mejnik, saj je to v Nemčiji prvi obrat po načelu “power to gas“, kjer biološka metanizacija poteka v industrijskem merilu. Njegova prednost je v tem, da neposredno predeluje ogljikov dioksid iz surovega bioplina. Za razliko od kemične metanizacije tu ni potrebno, da bi bil CO2 prisoten v visoko koncentrirani in prečiščeni obliki. To pomeni možnost uporabe novih virov. Kot vir CO2 tako pridejo v poštev tudi manjše čistilne naprave in obrati za pridobivanje bioplina, kjer bioplina ne čistijo.

S tem partnerstvom bo lahko Audi v prihodnosti s trajnostno pridobljenim e‑plinom oskrboval čedalje večje število uporabnikov. Sočasno bo Audi tudi razširil ponudbo modelov s pogonom na zemeljski plin. Konec leta 2016 bo v Evropi stekla prodaja novega Audija A4 Avant g‑tron. Po Audiju A3 Sportback g‑tron, ki je na trgu od začetka leta 2014, je to Audijev drugi model s pogonom na CNG. Uporabnik lahko za pogon obeh modelov g-tron uporablja tako bencin kot tudi običajni zemeljski plin, biometan ali trajnostno proizvedeni Audi e‑gas.

Korporacija Viessmann Group je v pilotnem obratu z obratovanjem postopoma začela že marca 2015. Tako kot v Audijevem obratu za e‑gas v Werlteju se tudi tukaj pri proizvodnji sintetičnega plina vežejo tone CO2.