Test: Citroen Berlingo Multispace Feel BlueHDi 100 (vsestranski prostornež)

Citroën, Testi, Top

Čeprav smo priča poplavi novih (včasih čudnih) razredov avtomobilov pa Berlingo še vedno (uspešno) vztraja pri svoji zasnovi družinskega enoprostornika, ki je od leta 1996 prepričal že okoli 3 milijone kupcev. Zunanjost Oblika Berlinga deluje robustno a ne preveč agresivno. Zadnja sprememba je bila predstavljena leta 2015, pri kateri so spremenili predvsem sprednji odbijač, luči […]

Čeprav smo priča poplavi novih (včasih čudnih) razredov avtomobilov pa Berlingo še vedno (uspešno) vztraja pri svoji zasnovi družinskega enoprostornika, ki je od leta 1996 prepričal že okoli 3 milijone kupcev.

Zunanjost

Oblika Berlinga deluje robustno a ne preveč agresivno. Zadnja sprememba je bila predstavljena leta 2015, pri kateri so spremenili predvsem sprednji odbijač, luči in prednjo masko skupaj z logotipom.

Seveda so tukaj tudi prepoznavna in predvsem praktična (zadnja) drsna vrata, ki še kako prav pridejo na parkirišču.

Pri Citroenu pravijo, da sedaj združuje dizajn in uporabnost, udobje in robustnost, tehnologijo in preprostost. Torej vozilo je brez zadržkov dopoldan na službeni vožnji, popoldan pa razvaža vse družinske člane kamor jim paše. 

Notranjost

Glede na to, da Berlingo ne ponuja nagrajenega oblikovalskega presežka, lahko na podlagi prodajnih rezultatov sklepam, da je njegova prepričljivost prav modularna notranjost in vsestranska uporaba.

Pri Citroenu so se potrudili pri izdelavi, a se voznik občutka cenenih materialov na armaturni plošči ne more znebiti, čeprav deluje vse skupaj zelo trpežno. Kar je v bistvu edina večja kritika, saj imajo kupci za 20.610,20 € (oz. vstopna cena se začne pri slabih petnajstiskočkih), kolikor stane testni primerek, kar nekaj izbire med konkurenco oz. tisti, bolj družinsko usmerjeni bodo za ta denar že pogledovali tudi proti C3 in C4 Picassoju. Takoj, ko začneš razmišljati o teh podrobnosti te hitro prepriča dejstvo, da gre za zelo prostorno vozilo.   

Ne samo voznik, tudi ostali potniki imajo res precej odlagalnih mest, kot se spodobi imajo potniki na zadnjih sedežih več kot dovolj prostora. Čeprav ima voznik za volanom včasih občutek, da vozi kombi, omogoča Berlingo Multispace zelo dobro preglednost nad dogajanjem v prometu.

Berlingo notranjost

5 sedežni Berlingo nudi poleg prostora v potniški kabini tudi 675 litrov prostora v prtljažniku, ki se zaradi modularnih sedežev enostavno poveča do impresivnih 3000 litrov..

Pogonski sklop in motor

Na testu sem imel Berlinga z 1,6-litrskim turbodizelskim štirivaljnim motorjem BlueHDi 100 BVM in ročnim menjalnikom, ki upravlja z 99 konji. Gre za stereotipnega (dizel) predstavnika za katerega je znano, da ima dober navor in majhno porabo (6,4 l/100 km v mojem primeru). V tem segmentu so inženirji opravili dobro delo in to je tudi ena izmed konkurenčnih prednosti tega modela.

Oprema

Berlingo ima vse kar se spodobi za vsestransko uporabno vozilo, od ISOFIX pritrdišča, stropno polico, potovalni računalnik, omejevalnik hitrosti, do sistema za prepoznavanje nepravilno napolnjenih pnevmatik in stranske varnostne zračne blazine.

Ta testna različica Berlinga je imela dodatno še električni sekvenčni pomik stekel na voznikovi strani, električna zunanja ogledala, sprednji odbijač v barvi karoserije, obroba okrasne maske logo dvojne puščice v barvi, zadnji odbijač v barvi karoserije delno barvani (ročaji v barvi, nosilec v črni barvi materiala) ter ohišja zunanjih ogledal v barvi karoserije.

Sicer je osnovni Berlingo nastal iz dostavnika a dejstvo je, da po prodajnih rezultatih prekaša marsikaterega enoprostorca, kljub temu pa ne smemo pozabiti, da gre trend družinskih vozil v segment crossoverjev, dokaz temu je sta zadnja Renault Espace in Scenic, ki sta uradno zapustila družino enosprostorcev. Kakorkoli že, Berlinga Multispace ne boste kupili zaradi imidža in želje po stilski notranjosti, prepričal vas bo s prostornostjo, majhno porabo goriva in vsestransko uporabnostjo.

Foto: Jan Gregorin

Fotozgodbam iz slovenskega avtomobilizma lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.