Peter Podlunšek v Abu Dhabiju odletel svojo prvo Master Class dirko

Šport

Peter Podlunšek izgubil bitko med četrtimi in šestimi vratci, a vojne še približno ni konec, osvojeno 12. mesto je odličen obet za naprej. Za dežjem posije sonce, za neurjem v puščavi pa vročina, ki je nekoliko upočasnila agregate dirkalnikov, ne pa pilotov svetovnega prvenstva Red Bull Air Race, ki so komaj čakali prvo dirko v […]

Peter Podlunšek izgubil bitko med četrtimi in šestimi vratci, a vojne še približno ni konec, osvojeno 12. mesto je odličen obet za naprej.

Za dežjem posije sonce, za neurjem v puščavi pa vročina, ki je nekoliko upočasnila agregate dirkalnikov, ne pa pilotov svetovnega prvenstva Red Bull Air Race, ki so komaj čakali prvo dirko v sezoni.

Proga nad zalivom Corniche je s kuliso nebotičnikov v ozadju prava paša za oči. Ko zahrumijo motorji, paša za oči za vse aviacijske navdušence postane še glasba za ušesa in boljše kombinacije ni. Dirkalniki s 300-konjskimi agregati dosegajo hitrosti do 370 km/h in več, piloti premagujejo sile do 10 G, letenje na nizki nadmorski višini v bližini občinstva zahteva vrhunske pilotske sposobnosti in pikolovsko natančnost, taktika v končnem seštevku odigra ključno vlogo. Sliši se hitro in zapleteno in tudi je.

Na kratko obnovimo … Na kvalifikacijah za današnjo dirko se je Peter Podlunšek uvrstil na 13. mesto. V trinajstih vratih so kamere v drugem krogu kvalifikacij namreč zabeležile več kot 10-odstoten nagib kril, kar je Petra stalo pet mest. Če upoštevamo, da so piloti v Abu Dhabiju zaradi neurja, ki je v puščavi izjemno redek pojav, izgubili kar tri dragocene dneve letenja, in če temu prištejemo še dejstvo, da je Peter s svojim novim Edgom prvič poletel šele sredi februarja, nato pa le še nekajkrat, je lahko ekipa s prvim kvalifikacijskim nastopom več kot zadovoljna.

Slovenski tekmovalec je na tekmi dobro letel, a rezultat 01:02.992 z dvema sekundama pribitka zaradi nepravilnega položaja kril med vstopom skozi zračna vrata (incorrect passing of an air gate: incorrect level flying) žal ni zadostoval za preboj v naslednji krog osmih (Round of 8). Takoj po pristanku je Podlunšek povedal:

“Med tretjimi in četrtimi vrati sem zaradi prevelike bližine varnostne linije letel precej konzervativno – to se je najprej poznalo na vhodu v četrta vrata in na izhodu v šesta, kjer sem izgubil kar nekaj časa. Ker se boriš s samo linijo, ne moreš doseči maksimalnih dovoljenih G-jev. Proga je tehnično zelo zahtevna, za nameček pa je veter pihal z napačne strani oziroma tiste, ki nas je ovirala. S samim letom sem bil zadovoljen, saj je bil dovolj tekoč. Seveda je bila velika borba med četrtimi in šestimi vratci, a to sem tudi pričakoval. Razen te napačne linije, ki sem jo ubral, nisem delal večjih napak, letel sem dokaj hitro in sem v osnovi zadovoljen.”

In kaj bo potrebno postoriti do naslednje dirke, ki bo na sporedu 23. in 24. v Spielbergu?

“Na letalu bo potrebno še precej modifikacij – to pomeni, da ga bo treba še bolj prilagoditi mojemu načinu letenja, nato pa bo treba opraviti ogromno dobro programiranih treningov, skozi katere bom letalo osvojil na nizkih višinah in pri visokih obremenitvah. Le z dovolj treninga je mogoče dobiti vso potrebno koordinacijo in občutek za doseganje maksimalnih dovoljenih G-jev.”

Dirka se je danes začela in končala v znamenju Francozov, zmagal je Nicholas Ivanoff, tretji je bil Francois Le Vot, ki prejme tudi glavno nagrado za presenečenje dirke, v francoski sendvič pa se je stisnil Matthias Dolderer, ki bo na svojo prvo zmago moral še nekoliko počakati.

Med Challengerji je slavil odlični Šved Daniel Ryfa, drugi je bil novinec Kevin Coleman, tretji pa Nemec Florian Berger.