Nissanov SUV TeRRA za trajnostno vožnjo

Aktualno, Novosti

Vozilo združuje področji na katerih je Nissan izjemen, športno uporabna vozila SUV in električna vozila EV. To vozilo je namreč kos vožnji po brezpotjih v divjini, a sočasno elegantno neslišno vozi skozi najbolj sofisticirana urbana okolja.

Na avtomobilskem salonu v Parizu bo 27. septembra predstavljen študijski SUV Nissan TeRRA.
 

Vozilo združuje področji na katerih je Nissan izjemen, športno uporabna vozila SUV in električna vozila EV. To vozilo je namreč kos vožnji po brezpotjih v divjini, a sočasno elegantno neslišno vozi skozi najbolj sofisticirana urbana okolja. Z inovativnim električnim pogonskim sklopom z gorivnimi celicami in pogonom na vsa štiri kolesa je kljub kompaktnim meram njegova zunanjost prežeta z močjo. To je podoba, ki je ni mogoče prezreti. TeRRA namreč trajnostno mobilnost vnaša na povsem novo, posebej vznemirljivo področje.

B51FC026-0871-11E2-AF7C-E7A465B94067

Nissan TeRRA, zasnovan kot »edini in edinstven SUV z ničelno stopnjo izpustov«, izhaja iz uspeha urbanemu okolju prilagojenih SUV vozil, kot sta Murano in Qashqai. Hkrati je s tem vozilom Nissan razširil kompetentnost družbe na področju mobilnosti brez izpustov tudi na gorivne celice. Prilagodljiva in funkcionalna možnost prepričljivega dizajna odgovarja tako na zahteve jutrišnjih, mladostnih uporabnikov v nenehnem gibanju, kot tudi okolju prijazno in v vseh okoliščinah ter cestnih razmerah varno vozilo.
 
Navzven neizprosen, topel in vabljiv navznoter
 
Ko se odprejo vrata, omogoči neizprosna zunanjost vstop v presenetljivo toplo in vabljivo notranjost. Obloge vrat so svojevrstna klesana fuzija svetlega lesa in barvitega akrila, s plastmi združenimi v zanimiv vzorec. V višini ramen obkroža notranjost kovinski okvir, ki potnikom TeRRA zagotavlja izjemen občutek varnosti. Kontrast prepletanja lesa in kovine se razteza tudi čez armaturno ploščo. Zlitje bukovine in akrila tako razširja mehkobo in toploto po vsej notranjosti. Na voznikovi strani armaturna plošča mehko prehaja proti volanu in plošča v klinasto obliko. Skorajda neopazno, zlita v tekočo obliko armaturne plošče v celoti.
 
Neomejen digitalen prostor…
 
A3E606C6-0871-11E2-A5CE-E7A465B94067Pred voznikom je nameščena izvirna plošča z merilniki. Svojevrstna elektronska tablična naprava. Naprava primerljiva z današnjimi, vse bolj razširjenimi tovrstnimi napravami ima ob vsem tudi vlogo inteligentnega ključa. Voznik jo namesti ob vstopu v vozilo in odstrani ter vzame s seboj, ko izstopi. Ko je naprava vstavljena v ležišče v TeRRA se na njej izpisujejo podatki o vožnji, od hitrosti do drugih podatkih povezanih z zmogljivostjo avtomobila. Ob tem lahko voznik preko zaslona preprosto vstopa tudi do zabavno komunikacijskih in navigacijskih sistemov. Izven avtomobila ga je mogoče uporabljati kot sleherni dlančnik oziroma tablični računalnik, z osnovno razliko, da je ta v nenehni povezavi z vozilom. Osnovna zamisel je namreč bila ustvariti neomejeno podajanje informacij ter komunikacijo na cesti in povsod drugod.
 
…zagotavljanje izjemne, izvirne preglednosti
 
TeRRA dokazuje izvirnost tudi s prostorsko razporeditvijo sedežev. Spredaj  je voznikov sedež potisnjen skorajda na sredo, tako da sedeža zadaj nista neposredno za tistima spredaj, ampak sta nekoliko diagonalno zamaknjena v višini ramen.
 
Sedeži so zasnovani s pomočjo heksagonalnega motiva, ki je svojevrstno izhodišče dizajna. Tri potniške sedeže je mogoče zložiti v popolno ravno dno. Zato je TeRRA primerna za prevoz kajakov, koles pa vse do elementov skandinavskega pohištva, ki ga sami zložimo. Povsem ravno dno potniškega prostora omogoča kompakten pogonski sklop, z ničelno stopnjo izpustov.
 
Velika moč, pogon na vsa kolesa, ničelni izpust
 
Kljub temu, da je TeRRA dizajnersko in ne tehnološko študijsko vozilo, je njen 4×4 pogonski električni sklop na gorivne celice vse prej kot le imaginarna zamisel.
 
Prednja kolesa poganja električno pogonski sklop iz Nissan LEAF. V zadnja kolesa pa sta vgrajena motorja, ki izhajata iz obstoječih tovrstnih kolesnih električnih pogonskih motorjev, razvitih in doslej uporabljenih v treh razvojnih stopnjah študijskega vozila PIVO. Ker sprednji deli pogonskega sklopa z zadnjimi ne potrebujejo mehanske povezave, je dno vozila navznoter in navzven povsem ravno.
 
Vmes je dovolj prostora za Nissanov sklop gorivnih celic. Kompakten in raven sklop z omejeno višino, z energetsko gostoto 2,5 kW/L, največjo energetsko gostoto v svetovnem merilu. Najnovejši sklop gorivnih celic, ki jih Nissan izdeluje od leta 1996 dalje, so v primerjavi s sklopom celic iz leta 2005, ki jih neposredno zamenjujejo, za šestkrat cenejše. Ob tem je dragih, redkih kovin v zgradbi najnovejših gorivnih celic za tri četrtine manj.
 
Kljub temu, da ima TeRRA vlogo izključno študijskega vozila, pa je Nissan pripravljen na velikoserijsko izdelavo električnih vozil na gorivne celice, ko bo vodik postal množično dostopen.