Nissan obeležuje 70. obletnico prodaje električnih vozil

Zanimivosti

Natanko 70 let po začetku prodaje Nissanovega prvega električnega vozila so bile na festivalu hitrosti v Goodwoodu vse oči uprte v športno vozilo BladeGlider, Nissanov najsodobnejši model EV. V petek in soboto je bilo to povsem električno konceptno vozilo v središču dogajanja z dirkanjem po slovitem vzponu Goodwooda. Vrhunec tega konca tedna pa je bilo […]

Natanko 70 let po začetku prodaje Nissanovega prvega električnega vozila so bile na festivalu hitrosti v Goodwoodu vse oči uprte v športno vozilo BladeGlider, Nissanov najsodobnejši model EV.

V petek in soboto je bilo to povsem električno konceptno vozilo v središču dogajanja z dirkanjem po slovitem vzponu Goodwooda.

Vrhunec tega konca tedna pa je bilo nedeljsko preizkušanje vozil. Vozilo BladeGlider je po dirkalni stezi popeljal Lucas Ordóñez, voznik ekipe Nismo, ki je kot prvi profesionalni dirkač sedel za volan tega troseda.

Zgodba Nissanovih vozil na električni pogon se je začela leta 1947, pred natanko 70 leti, z začetkom prodaje vozil Tama. Ta pionirski model na električni pogon s štirimi sedeži je bil na voljo kot osebno vozilo ali kombi in je zagotavljal doseg 65 km pri povsem napolnjeni akumulatorski bateriji. Zasnovalo ga je podjetje Tokyo Electro Automobile Co Ltd, ki se je pozneje pridružilo podjetju Nissan.

Nissan pridobiva bogate izkušnje na področju tehnologij za zagotavljanje mobilnosti brez izpustov že vse od leta 1947, ko je bil predstavljen model Tama. Ko je leta 2010 začel s prodajo avtomobila Nissan Leaf, prvega povsem električnega osebnega vozila za množično uporabo, je povzročil pravi preobrat na področju vozil na električni pogon. Novo vozilo Leaf druge generacije bo svetovni javnosti predstavljeno 6. septembra.

Ordóñez, nekdanji zmagovalec Nissanove preizkušnje GT Academy, kjer se v dirkanju pomerijo igralci računalniške igre, je dobil edinstveno priložnost za preizkus vozila BladeGlider na testni vožnji.

Povedal je: “Vožnja z vozilom BladeGlider po znameniti dirkalni stezi v Goodwoodu je bila čudovita izkušnja. Vožnja z njim je zares vznemirljiva, saj zagotavlja neverjeten navor že takoj po zagonu motorja. Zelo zabavno ga je voziti po hitri stezi, kot je tale, poleg tega je izredno hiter v zavojih.”

BladeGliderjev nastop na festivalu hitrosti v Goodwoodu je pripomogel k razpoznavnosti Nissanove vizije inteligentne mobilnosti za zanesljivejša, bolj povezana in vznemirljivejša vozila znamke Nissan. To konceptno vozilo brez izpustov podpira tudi Nissanovo pobudo za elektrifikacijo sveta (#ElectrifyTheWorld), ki spodbuja razprave o uporabi trajnostne energije.

Z oblikovanjem vozila BladeGlider smo pokazali potencial povsem električnega pogonskega sklopa, da zadosti potrebam ljubiteljev športnih avtomobilov glede dinamike in zmogljivosti. Vozilo je zasnoval Nissan v sodelovanju s svojim partnerjem za svetovanje na tehničnem področju, podjetjem Williams Advanced Engineering s sedežem v Združenem kraljestvu.

Tukaj si lahko ogledate Lucasa med vožnjo