Ko lokalna skupnost prevzame železniško postajo

Zanimivosti

V Medvodah so ponosno odprli povsem prenovljeno železniško postajo, ki jo zaznamuje nov pristop lokalne skupnosti …

Medvode postaja

V Medvodah so ponosno odprli povsem prenovljeno železniško postajo, ki jo zaznamuje nov pristop lokalne skupnosti k upravljanju postajne stavbe. Odprtje prenovljene železniškega postajnega poslopja prevzema Javni zavod Sotočje.

Gre za zgodovinski prvi primer, ko lokalna skupnost prevzema skrbništvo in upravljanje postajne stavbe. Slovesnost je potekala ob občinskem prazniku občine Medvode, ki letos poteka v znamenju 90-letnice rojstva njihovega rojaka Jakoba Aljaža, ki ga pozna vsak Slovenec po Aljaževem stolpu.

Železniška postaja pa ni namenjena samo tujcem, ki potujejo skozi Medvode ampak tudi domačinom kot osrednja točka na kateri dobijo aktualne informacije o lokalnih dogodkih.

Pomočnik direktorja SŽ-Potniški promet, Miloš Rovšnik, župan Medvod, Nejc Smole, in direktor zavoda Sotočje, Gorazd Renko, so ob odprtju podpisali tudi sporazum o sodelovanju, ki bo utemeljil usmerjeno sodelovanje pri razvoju turizma in javnega potniškega prometa v občini.

Medvoški župan je na slovesnosti povedal, da železniška postaja v Medvodah že kar nekaj let ni bila v ponos kraju, zato so poiskali modus operandi, da bi zadevo uredili. Pri tem so naleteli na velik posluh Slovenskih železnic. Občina je investirala v obnovo postajne stavbe, dogradnjo turističnoinformacijskega centra, novo kolesarnico in nekaj opreme okrog postaje.

Miloš Rovšnik je ob tem poudaril, da je to prva postaja, ki so jo v sodelovanju z lokalno skupnostjo namenili turizmu in da bodo temu zglednemu primeru sledile tudi postaje drugod po Sloveniji. Dodal je še, da so Slovenske železnice v prvih mesecih letošnjega leta prepeljale skoraj četrtino več potnikov v mednarodnem prometu v primerjavi z istim obdobjem lani, kar priča o razvoju in priložnostih, ki jih ponuja turizem. V Medvodah dnevno ustavi trideset vlakov.

V postajnem objektu bo odslej tudi novi turističnoinformacijski center, ki po novem prevzema prodajo vozovnic v notranjem prometu. Tu je možen tudi nakup vstopnic za koncerte in prireditve, spominkov, izposoja koles, postajo pa dopolnjuje tudi pokrita kolesarnica.

Primer dobre prakse je plod sodelovanja med Slovenskimi železnicami, občino Medvode in javnim zavodom Sotočje.

Foto: Jan Gregorin
Naslovna fotografija: arhiv Slovenskih železnic oziroma Slovenske železnice.