Nikola Tesla EV Rally Croatia 2016

Zanimivosti

Rally, dolg okrog 1.000 kilometrov, se je začel v Rovinju in svoj pot nadaljeval preko Poreča, Motovuna, Buzeta, Opatije, Senja, Starigrada, Zadra in Šibenika, s končnim ciljem v Zagrebu na Trgu bana Jelačića. Med skupno 32 tekmovalci iz 10 držav je zmagovalnega Soula EV vozil znani hrvaški avtomobilski novinar Ivan Cvetković iz magazina Auto motor […]

Rally, dolg okrog 1.000 kilometrov, se je začel v Rovinju in svoj pot nadaljeval preko Poreča, Motovuna, Buzeta, Opatije, Senja, Starigrada, Zadra in Šibenika, s končnim ciljem v Zagrebu na Trgu bana Jelačića.

Med skupno 32 tekmovalci iz 10 držav je zmagovalnega Soula EV vozil znani hrvaški avtomobilski novinar Ivan Cvetković iz magazina Auto motor i sport, ki je sicer skupaj s kolegom Markom Tomcem Guinnessov rekorder v varčni vožnji.

zmagovelec-rallya-nikola-tesla-2016

Na rallyju, katerega poslanstvo je dvigniti zavest o varovanju okolja, varčevanju z energijo in trajnostnem razvoju, se je zbrala zelo močna tekmovalna konkurenca. Poleg hrvaškega domačega superšportnika Rimac Concept One je tekmovalo več kot 20 vozil Tesla S, zraven njih pa tudi e-Mercedes, Renault Zoe in E-Beetle.

Kia Soul, ki je zaradi ikoničnega videza predmet pozornosti, kjerkoli se pojavi, je doslej osvojil številne oblikovalske nagrade. Danes sodi med vodilne na svetu pri varstvu okolja in je uvrščena na Interbrandovo lestvico 50 najbolj zelenih globalnih znamk, kar 12 Kiinih modelov je prejelo okoljski certifikat, nova generacija Kiinih motorjev pa zmanjšuje porabo goriva in znižuje emisije škodljiih izpustov.

Kia Soul EV, katere doseg v realnem prometu znaša okrog 150 km oziroma nekaj več kot 200 km v idealnih pogojih, je edino električno vozilo s 7-letno garancijo, ki velja za celotno vozilo (seveda tudi za baterije).