Test: Kia Soul EV (električno vozilo, za bolj zahtevne voznike)

Kia, Testi

Tudi Kia se je odločila stopiti v boj za svoj delež na tržišču električnih vozil. Kia se s svojim modelom Soul EV umešča v srednji cenovni razred, torej med tiste, ki želijo nekaj več kot samo osnoven električni avtomobil. Prvi vtis Ko se prvič usedež za volan, dobiš občutek, da je na armaturni plošči kar […]

Tudi Kia se je odločila stopiti v boj za svoj delež na tržišču električnih vozil. Kia se s svojim modelom Soul EV umešča v srednji cenovni razred, torej med tiste, ki želijo nekaj več kot samo osnoven električni avtomobil.

Prvi vtis

Ko se prvič usedež za volan, dobiš občutek, da je na armaturni plošči kar na enkrat preveč tehnologije na razpolago. Skrb, da je temu res tako mine že prvi dan, saj se ob zanimanju, kaj avtomobil res nudi hitro privadiš.

Vsak voznik poleg elektronike hitro opazi obliko, preglednost in prostornost s katero navdušuje Soul EV.

20150810_180142-01

Očitno so oblikovalci zadeli v polno, saj je kombinacija dveh barv pri tej obliki, kot nalašč za takšen avtomobil.

Materiali v notranjosti delujeno kakovostno, med vsemi avtomobili, ki smo jih imeli na testu pa ima Soul EV najbolj praktično prestavno ročico.

Za razliko od ostalih proizvajalcev ima voznik na razpolago dodatno prestavo imenovano B (brake). V tej prestavi se zaviranje avtomatsko sporži, ko voznik stopi iz sklopke za gas. Posledično tehnologija poskrbi, da se ob zaviranju polni baterija.

20150817_084351

Ne glede na to, dodatno prestavo, že v osnovni prestavi (z razlimo od stali elektricnih vozil) Soul EV precej bolj zavira, kadar ne držimo noge na plinu. Ta tehnična rešitev je verjetno tudi razlog, da ima baterija domet okoli 185 km. Uradni homologiran doseg znaša 212 km.

Funkcija Eco je tudi tukaj na razpolago, kot pri večini električnih avtomobilov. Pravzaprav se kar čudim, da ni ravno obratno, torej gumb za funkcijo Sport bi bil bolj logičen, saj se več kot 90 odstotkov časa voziš v funkciji Eco.

Le kdo ne bi želel privarčevati vsak kanček električne energije pri bateriji z dosegom med 180 in 200 km.

20150811_151712-01

Navdušenci nad dodatnimi nastavitvami boste hitro opazili možnost nastavitve trdote volana. Pravzaprav se kar čudim, da te funkcije ne omogoča več proizvajalcev, glede na to, da gre pri tem samo za nastavitev pritiska v olju.

Zaslon na dotik deluje zelo pregledno, vse najnujnejše funcije (poraba, radio, navigacija …) so hitro dostopne. Pohvalna je vidljivost ekrana v sončnih razmerah. Vse se kljub močnemu soncu vidi dovolj dobro.

Kar malenkost razočara pri tem vozilu je vzratna kamera, ker kaže fiksno območje in se ob vrtenju volana ne prilagaja okolju. Zato je potrebno več predvidevanja s strani voznika, kadar vozi vzratno (v loku).

Polnjenje baterije

Kot je bilo že rečeno je domet (v praksi) okoli 185 km že zadovoljiv za kakšen daljši izlet izven večjega mesta, kot npr. iz Ljubljane.

Že od letošnjega leta dalje bo polnjenje električnih vozil še hitrejše in predvsem bolj dosegljivo, saj bodo v Sloveniji hitre DC polnilnice (26) postavljene po celotnem avtocestnem križu.

V primeru polnjenja z DC (direct current) polnilnico se avtomatsko polnjenje ustavi pri 83 odstotkih (iz varnostnih razlogov – to podaljša življenjsko dobo baterije).

20150811_154717-01

Pod črto

Kia je z modelom Soul EV poslala konkurenci jasno sporočilo. Sporoča, da lahko zadovolji tudi bolj zatevne stranke v tem segmentu. Če ste eden izmed tistih, ki vam obilka avtomobila (po zadnjih smernicah) veliko pomeni, potem z izbiro Kije Soul EV, ki ima reddot design nagradno, ne boste zgrešili.

Če spregledamo manjše pomanjkljivosti, ki smo jih opazili med testom (niso tako moteče), vam bo Soul EV zagotovil eno izmed boljših uporabniških izkušenj v segmentu električnih vozil.

Podatki

Osnovna cena vozila: 34.900 €

Največja moč:  81,4 kW (109 KM)
Nazivna napetost: 360 V
Neto kapaciteta: 27 kWh
Polnilnik: Prilagodljiv eno- ali trifazno, 2 do 22 kW
Največja hitrost: 145 km/h
Masa praznega vozila: 1490 kg
Št. sedežev: 5

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.