Na novi ploščadi Gudrun v norveškem Severnem morju začeli s proizvodnjo

Aktualno, Poslovno

Partnerske družbe Statoil (upravljavec), OMV in GDF Suez so začele s proizvodnjo nafte in plina na ploščadi Gudrun v Severnem morju. Družba OMV je 24 odstotni delež v licenci Gudrun pridobila v lani sklenjenem velikem poslu z družbo Statoil. Dogodek je pomemben korak družbe OMV pri doseganju strateških ciljev za leto 2016. Predsednik uprave družbe […]

Partnerske družbe Statoil (upravljavec), OMV in GDF Suez so začele s proizvodnjo nafte in plina na ploščadi Gudrun v Severnem morju. Družba OMV je 24 odstotni delež v licenci Gudrun pridobila v lani sklenjenem velikem poslu z družbo Statoil. Dogodek je pomemben korak družbe OMV pri doseganju strateških ciljev za leto 2016.

Predsednik uprave družbe OMV, Gerhard Roiss je ob tem povedal: “S pridobitvijo sredstev v Severnem morju je družba OMV sprejela prave ukrepe za diverzifikacijo svojih virov nafte ter plina in investirala v evropska območja rasti na področju raziskav in proizvodnje (upstream). Severno morje je ključni dejavnik v naši donosni strategiji rasti. Deleži, ki jih imamo v lasti na Norveškem, vztrajno prispevajo k zagotavljanju večjega deleža proizvodnje iz stabilnih držav Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), kar je tudi cilj družbe OMV.

Gudrun (PL025) je severnomorsko naftno in plinsko polje, v katerem ima družba OMV (Norge) AS 24 odstotni delež, medtem ko je družba Statoil upravljavec s 51 odstotnim deležem in družba GDF Suez E & P Norge dodatni partner s 25 odstotnim deležem. Odločitev za razvoj polja Gudrun je bila sprejeta leta 2010, začetek proizvodnje v letu 2014 je v skladu z načrti, stroški projekta pa so bili nižji od predvidenih v načrtu za razvoj in izvedbo (PDO).

omv-press

Jaap Huijskes, član uprave OMV, odgovoren za področje Raziskave in proizvodnja je ob tem povedal: “Zaloge se nahajajo na globini od 4.200 do 4.700 metrov sredi norveškega sektorja Severnega morja. Proizvodnja na ploščadi bo potekala preko sedmih proizvodnih vrtin. Pričakujemo, da bo ploščad Gudrun proizvedla med 35 – 45 milijonov sodčkov ekvivalenta nafte (boe) neto.