Motoristične izkušnje: Kako dvigniti motor?

Novosti

Naj ne trpita ponos in hrbtenica.

Kot vsa dvokolesna vozila, tudi motocikel ne stoji sam. Kako manevrirati z in na motorju, da se ne prevrne, kako ga pobrati in kakšna je lahko škoda? Konkretni nasveti v članku.

Za začetek: kako kupiti pravi motor?

Neredko se zgodi, da si bodoči motorist privošči motocikel, ki je prevelik za motoristov telesni ustroj in prezahteven za njegove vozniške izkušnje. Toda če motociklist lahko svoje znanje in izkušnje nenehno širi in dopolnjuje, pa je telesna velikost tista dimenzija, ki bo ostala enaka vse življenje.

Motocikla ni dobro kupovati zgolj z očmi.

Mitja Gustinčič pravi, da se prenekateri lep in moden motocikel izkaže za prevelikega. Tudi tovarne pozabljajo na motocikliste srednje ali nižje velikosti, pa tudi na motociklistke. In zanimivo – večina dirkačev bi komaj zlezla na cestni potovalni motor. 

Pri nakupu motocikla je bistven podatek, kakšna je notranja dolžina razkoraka. Ne šteje namreč le višina sedeža od tal, pač pa tudi širina in oblika sedeža.

Motorist in motoristka morata z obema stopaloma seči do tal. Ni dovolj le stanje na špičkah oziroma na prstih.

Je rešitev v nižanju sedeža ali nižanju vzmetenja? Pri vseh posegih na motorju je bolje biti previden. Lahko se poruši geometrija motocikla, še posebej, če se motocikel zniža le zadaj. To lahko povzroči slabše in netočno zavijanje, kolesa lahko celo bežijo iz ovinka. O vseh posegih se je pametno posvetovati z vašim serviserjem.