Kaj, če ne plačam obroka zavarovanja za avto?

Novosti

Pojasnjujemo, kako neplačan obrok zavarovalne premije vpliva na izplačilo morebitne škode.

»Kaj, če ne plačam obroka zavarovanja za avto, pa povzročim škodo?« so pogosta vprašanja na forumih, kjer lahko najdete številne različne odgovore, od tega, da vam zavarovalnica škode ne bo krila, do tega, da ne bo nobenih težav. Tukaj je vse, kar morate vedeti o obročnem plačevanju avtomobilskega zavarovanja.

Plačilo premije avtomobilskega zavarovanja

Pojasnilo velja tako za zavarovanje avtomobilske odgovornosti kot za zavarovanje splošnega kaska.

Če želite premijo za zavarovanje plačati v celoti, potem jo boste plačali ob sklenitvi zavarovalne police, naslednjo pa na prvi dan novega zavarovalnega obdobja. Če ste sklenili zavarovanje za enoletno obdobje s 1. 7. 2019, boste 1. 7. 2020 torej morali plačati zavarovalno premijo za naslednje zavarovalno obdobje.

Plačilo premije avtomobilskega zavarovanja v obrokih

Lahko se dogovorite, da boste premijo plačali v obrokih. Najmanjše število obrokov je 1 in največ 10. Minimalni znesek obroka je 30 evrov. Če boste premijo plačali na obroke, morate ob sklenitvi zavarovanja plačati polog v višini 10 % premije.

Obrok premije morate plačate do zapadlosti – do navedenega roka, sicer se vam zaračunajo zamudne obresti v drugem mesecu zamude ali z opominom.