MINI v Gran Turismo ® 6

Zanimivosti

Po inspiraciji legendarnega dirkaškega uspeha znamke je MINI Design Team oblikoval MINI, ki zagotavlja maksimalno dirkaško predstavo v PlayStation® 3 Gran Turismo ® 6. Motor s 395 KM požene MINI Clubman Vision Gran Turismo od 0 do 100 km/h v zgolj 3,5 sekundah. 6-stopenjski menjalnik prenaša moč motorja na stalen sistem štirikolesnega pogona, s čimer […]

Po inspiraciji legendarnega dirkaškega uspeha znamke je MINI Design Team oblikoval MINI, ki zagotavlja maksimalno dirkaško predstavo v PlayStation® 3 Gran Turismo ® 6.

Motor s 395 KM požene MINI Clubman Vision Gran Turismo od 0 do 100 km/h v zgolj 3,5 sekundah. 6-stopenjski menjalnik prenaša moč motorja na stalen sistem štirikolesnega pogona, s čimer ves čas zagotavlja optimalno moč menjalnika, medtem ko je menjavanje prestav doseženo z uporabo prestavnih ročk na volanu. Popolnoma prilagodljive vzmeti spredaj in zadaj poskrbijo za optimalno povezavo s cesto. Maksimalna hitrost je 290 km/h, ki pa je odvisna od prestavnega razmerja, ki je specifično za vsako dirkališče.

Vpadljiva oblika MINI Clubman Vision Gran Turismo je brezkompromisno prilagojena za dirkanje. »MINI Clubman Vision Gran Turismo združuje značilne MINI oblikovne značilnosti s športnostjo in vznemirljivo obliko. Takega MINI še nikoli ni bilo,« pravi Christopher Weil, vodja zunanjega oblikovanja pri MINI.

mini-clubman-vision-gran-turismo

Čistokrvni dirkaški užitek v sprednjem delu

Brezkompromisna usmerjenost MINI Clubman Vision Gran Turismo k pospeševanju od 0 do 100 km/h je vidna že na prvi pogled: ogromne reže za dotok zraka in precizni zračni kanali prevladujejo na spodnjem sprednjem delu vozila. Široke centralne reže za zrak segajo skoraj do tal, s čimer MINI Clubman Vision Gran Turismo vizualno skoraj spojijo s cesto. Sprednje reže regulirajo dotok zraka za hlajenje visoko zmogljivega motorja in zavor. Široki oboki koles obljubljajo agilno upravljanje tudi ob vožnji skozi ovinke v visoki hitrosti. Istočasno horizontalna poravnava elementov za dotok zraka ustvari občutek, da je sprednji del zelo nizek, s preciznimi linijami, ki poudarjajo široke kolesnice. Tehnični vrhunec predstavljajo sprednji odbijač in ravno dno, ki sta iz karbona. To ne zgolj zniža zračni upor, ampak zniža tudi skupno maso vozila v lovu za najboljši čas kroga.

Vse znane MINI oblikovne ikone sprednjega dela razkrivajo tudi visoko dinamično obliko. Eliptične sprednje luči prikazujejo črni ”X”, poznan iz vzdržljivostnih tekem iz preteklosti. Takrat so sprednje luči bile uporabljene za maskiranje, s čimer so preprečili, da bi se steklo luči razdrobilo zaradi nesreč in trkov, s čimer so se želeli izogniti steklu na dirkalni stezi. MINI Clubman Vision Gran Turismo uporablja ta element in mu daje moderno interpretacijo, saj so štiri ločene LED luči elementi, ki jih deli črni X znotraj elipse. Nepretrgana šesterokotna ledvička radiatorja ima ravno, športno obliko, ki poudarja široke kolesnice vozila in je obdana s črno kromirano obrobo. Ostale povezave s slavno reli dediščino znamke so pokončni brisalci za vetrobransko steklo, majhne dodatne luči in poudarjene črte na pokrovu motorja, strehi in zadku.

Maksimalni športni talent ob pogledu od strani

Pogled od strani razkriva stil MINI, ki odseva povsem novo dinamično moč. Avtomobil s plosko in široko silhueto »čepi« na cesti. Značilne krivulje prevladujejo na zgornjem delu vozila in nemudoma okarakterizirajo MINI Clubman Vision Gran Turismo kot MINI. Razpotegnjena streha in nizka povezana stekla vizualno podaljšajo virtualnega MINI. Skupaj z dvigajočo se ramensko linijo zasledujejo rahlo klinasto obliko. Velike površine pod ozko grafiko okenskih stekel nemudoma pritegnejo pozornost. Močna karoserija, ki se skoraj dotika tal, v vizualnem smislu kaže na optimizirano aerodinamiko in idealen oprijem. Razpotegnjena vrata so izvedena z močnimi in hermetično oblikovanimi površinami. Natančne linije poudarijo široko oblikovane sprednje in zadnje oboke koles, ki nakazujejo stalni štirikolesni pogon. Dinamika in čistost linij se povečujeta v smeri ceste. Tako površine delujejo bolj športno, obenem pa je poudarjena tudi tridimenzionalnost stranskih sklopov vozila. Jasen stranski prag ujame veliko svetlobe, vizualno zniža višino avtomobila in začrta linijo, ki poudari povsem ravno podvozje. Kolesa so nameščena precej proti zunanjosti karoserije in tako omogočajo značilno go-kart upravljanje. 22-palčna dvobarvna platišča dodajo eleganten pridih športnega talenta, medtem ko dirkalni detajli, kot so zaponke na pokrovu motorja, majhno drsno okno in pokrov posode za gorivo, idealno zaokrožijo stranski videz avtomobila.

Široka ramena in močni oboki zadnjih koles

Igralci računalniških iger, ki bodo izbrali to izvedbo MINI, in njihovi nasprotniki bodo najverjetneje najbolj občudovali zadek. Široki oboki koles in markanten ramenski sklop izklešejo samozavestno držo. Tridimenzionalna oblika vmesnih površin poživi pogled od zadaj. Pozornost vzbujajoča dvodelna vrata MINI Clubman Vision Gran Turismo so jasno grafično poudarjena, medtem ko dvojni zadnji spojler zagotavlja potisk k tlom pri visoki hitrosti. Kot je tipično za MINI, so zadnje luči v LED tehnologiji oblikovane kot samostojni elementi. Kompleksna filigranska izvedba teh enot v obliki okvirnega pasu z rebrasto grafiko vključuje tudi integrirane zavorne luči. Horizontalna formacija luči poudari široko postavo avtomobila, kot tudi dinamiko zadnjega dela. Podobno kot spredaj in ob strani ima tudi spodnji del avtomobila zelo natančno in dinamično obliko. Aerodinamične odprtine prekinjajo gladko oblikovane površine in jim dajejo karakter in vitalnost. Oblika sledi funkciji: odprtine za zrak in površine vodov iz karbona se nahajajo na idealnem mestu za njihovo optimalno učinkovanje. Pod njimi pa povsem zaprto in ravno podvozje dodatno poveča izpopolnjeno aerodinamiko avtomobila.

Moč in karakter iz ptičje perspektive

Pri igranju računalniške igre se pogosto uporablja pogled od zgoraj. Športna silhueta priča o moči in dirkalnih genih MINI Clubman Vision Gran Turismo. Sprednji del se upira vetru s širokim kolotekom in filigransko, fino ulito karoserijo zadaj. Mišičast podaljšek na zadku pomeni, da avtomobil pridobiva tudi na širini v smeri proti zadnji premi. Za to poskrbijo natančne linije in črte na pokrovu motorja, ki ustvarjajo koheziven celostni videz in splošen vtisk samostojne enote. Tekoča osnovna linija karoserije ostaja vselej opazna.

Pet barvnih zaključkov za raznolikost

MINI Clubman Vision Gran Turismo ne bi bil pravi MINI, če ne bi ponujal možnosti individualizacije. S skupno petimi različicami barve lahko igralci med igro vizualno obarvajo MINI Clubman Vision Gran Turismo po svojih osebnih željah. Tu se MINI Design Team igra s kontrasti in pogumno kombinira na videz nekompatibilne barve, ki pa vseeno delujejo na fascinanten način. Osnova je vedno Cyber Silver, tehnično hladen ton s pridihom odtenka zelene mete, ki ponuja sodobno interpretacijo klasične britanske dirkaške tradicije. Ta barvni zaključek variira v videzu glede na kot svetlobe in tako izkazuje celotno globino močno ekspresivnih površin avtomobila. Za kontrast barvi karoserije poskrbijo črte, ki tečejo preko pokrova motorja in strehe ter tanke akcentne črte vzdolž črt na pokrovu motorja. Pri osnovni izvedbi samozavest dviguje streha v barvnem zaključku Reflector Blue z akcentnimi linijami v Radiant Orange in Curry. V ostalih različicah je streha na voljo v Mirage Black ali Space Green. Odvisno od barve strehe dodajo črte na pokrovu motorja in akcentne črte fascinanten sodoben kontrast v Radiant Yellow, Radiant Green ali Radiant Orange.

Vključenost BMW Group v spletne igre

Za počastitev 15. obletnice igrice je Kazunori Yamauchi, ustvarjalec Gran Turismo® in predsednik Polyphony Digital Inc, povabil vodilne avtomobilske proizvajalce, da prispevajo svoj delež k uspešni seriji iger. Oblikovalski oddelki so bili poklicani, da pogledajo v prihodnost in delijo svoje inovativne konceptne modele z igralsko skupnostjo. Virtualni avtomobili bodo postopoma integrirani v spletne posodobitve nove Gran Turismo® igre. Vodja oddelka za dizajn pri BMW Group, Adrian von Hooydonk: »MINI Clubman Vision Gran Turismo je dejansko naše druga povezava z Gran Turismo 6. Zelo sem hvaležen za priložnost za sodelovanje s Kazunori-Sanom, saj kaže enako zanimanje za avtomobilski dizajn in zmogljivost kot BMW Group.« BMW Group je že vrsto let dejaven na področju računalniških iger. Za podjetje je pomembno, da za širšo javnost oživi koncepte kot je MINI Clubman Grand Turismo ter tudi klasična in aktualna vozila BMW Group na privlačen način in jih ne predstavlja pasivno zgolj v obliki slik in predstavitvenih spotov.

Gran Turismo 6

Video igra Gran Turismo®, ki je bila prvič predstavljena leta 1998, je večkrat nagrajena dirkaška simulacija. Serija je ena največjih svetovnih virtualnih dirkaških iger in PlayStationova najuspešnejša franšiza. Širok razpon realističnih dirkaških opcij in avtentičen izgled HD grafik so glavne značilnosti igre. Po pričanju Sony Computer Entertainment je bila celotna serija prodana v več kot 72 milijonih primerkih v več kot 100 državah.

Najnovejša različica, Gran Turismo 6 za PlayStation 3, je bila lansirana decembra 2013 in vključuje 39 realističnih kopij dirkališč in več kot 1.200 kopij vozil v avtentičnih HD grafikah.