MINI širi serijo s pogonom ALL4

Aktualno, Novosti

Zabava v vožnji bo vedno pojem blagovne znamke MINI; agilno upravljanje – oziroma »go-kart občutek« – je že dolgo značilna karakterna lastnost MINI. Ponudba modelov MINI s štirikolesnim pogonom se bo marca 2013 razširila. Takrat bo na trg vstopil MINI Paceman, ki bo število modelov z ALL4 v sklopu osnovne ali dodatne opreme povečal na […]

Zabava v vožnji bo vedno pojem blagovne znamke MINI; agilno upravljanje – oziroma »go-kart občutek« – je že dolgo značilna karakterna lastnost MINI.

mini uzitek na snegu 2013Ponudba modelov MINI s štirikolesnim pogonom se bo marca 2013 razširila. Takrat bo na trg vstopil MINI Paceman, ki bo število modelov z ALL4 v sklopu osnovne ali dodatne opreme povečal na številko osem. Prvi Sports Activity Coupé v razredu kompaktnih premium vozil bo ALL4 v sklopu dodatne opreme povezal z dizelskima motorjema v MINI Cooper SD Paceman (105 kW/143 KM) in MINI Cooper D Paceman (82 kW/112 KM) pa tudi z bencinsko enoto pod pokrovom MINI Cooper S Paceman (135 kW/184 KM). Na akcijo je pripravljen tudi MINI John Cooper Works Paceman. Osnovno opremljen s sistemom štirikolesnega pogona, pretvarja moč svojega 160 kW/218 KM dirkalnega motorja v izjemno zabavo v vožnji z vrhunsko zanesljivostjo v vsaki situaciji. Vsi modeli so osnovno opremljeni s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, medtem ko je 6-stopenjska avtomatska različica na voljo v sklopu dodatne opreme.

Tako lahko sedaj sistem ALL4 ponudi voznikom osmih različnih modelov MINI opazno večjo vlečno silo, smerno stabilnost in agilnost pri vožnji v zavoj. S štirimi različicami štirikolesnega pogona in možnostjo izbire med ročnim ali avtomatskim menjalnikom daje MINI Countryman svoj prispevek k raznovrstnosti serije ALL4 blagovne znamke MINI. ALL4 je na voljo kot dodatna oprema za MINI Cooper S Countryman, MINI Cooper SD Countryman in MINI Cooper D Countryman, medtem ko MINI John Cooper Works Countryman prenaša svojo izjemno moč preko štirih koles v sklopu osnovne opreme.

ALL4 je bil posebej zasnovan za modele MINI in je že ob svoji predstavitvi leta 2010 odkril novo področje in osvojil nove ciljne skupine. Sistem štirikolesnega pogona uporablja elektromagnetni sredinski diferencial za nemoteno razporeditev pogona med sprednjo in zadnjo premo. ALL4 prenese do 50 odstotkov moči motorja na zadnja kolesa v normalnih voznih situacijah, ta vrednost pa se v ekstremnih razmerah, na primer na ledu in snegu, lahko dvigne vse do 100 odstotkov. Krmilna elektronika sistema MINI ALL4 je integrirana neposredno v upravljalno enoto DSC (elektronski nadzor stabilnosti), kar omogoča ustrezno kanaliziranje moči preko koles v nekaj milisekundah.

V običajnih voznih razmerah optimizira porabo goriva. ALL4 pa se prav tako odzove na različne dinamične zahteve in ponudi vozniku MINI Countryman ali MINI Paceman posebno intenzivno doživetje značilnega go-kart občutka MINI. Sistem uporablja podatke iz DSC za predhodno izboljšanje razdelitve moči in impresivno hitro vožnjo v ovinke. Tako lahko voznik uživa v izjemni agilnosti v povezavi z zanesljivimi voznimi karakteristikami – v značilnem stilu MINI. Sistem usmerja večji del moči motorja na zadnja kolesa, s tem pa je zavijanje izjemno natančno.

V modelih opremljenih z ALL4 je sistem DSC prav tako osnovno opremljen z načinom DTC (preprečevanje zdrsa pogonskih koles), ki omogoča nadzorovan zdrs pogonski koles za lažje speljevanje na sipkem pesku ali globokem snegu. Pri izklopljenem sistemu za nadzor stabilnosti (DSC Off) pa v igro stopi funkcija elektronske zapore diferenciala sprednje preme. V ozkih ovinkih ustrezno zavira vrtenje kolesa, kar izboljša upravljanje. Elektronska zapora diferenciala (EDLC) je sistem, ki poveča vlečno silo avtomobila, brez negativnih učinkov na krmiljenje.