Prvi model RS v seriji Q: Audi RS Q3

Aktualno, Novosti, Saloni

Audi je na ženevskem avtomobilskem salonu predstavil RS Q3, prvi model RS iz uspešne družine z oznako Q. Ta model je kombinacija praktične funk­ci­onalnosti in dinamičnih voznih zmogljivosti: za pospešek od 0 do 100 km/h porabi le 5,5 sekunde, končno hitrost pa ima elektronsko omejeno na 250 km/h. 2,5-litrski petvaljni turbomotor proizvede moč 228 kW […]

Audi je na ženevskem avtomobilskem salonu predstavil RS Q3, prvi model RS iz uspešne družine z oznako Q. Ta model je kombinacija praktične funk­ci­onalnosti in dinamičnih voznih zmogljivosti: za pospešek od 0 do 100 km/h porabi le 5,5 sekunde, končno hitrost pa ima elektronsko omejeno na 250 km/h. 2,5-litrski petvaljni turbomotor proizvede moč 228 kW (310 KM) in v povprečju porabi samo 8,8 litra goriva na 100 km. 

“Model RS Q3 prinaša Audijevo filozofijo vrhunskih zmogljivosti v segment kompaktnih športno-terenskih vozil in s tem ustvarja nov zmogljivostni razred,” je povedal Franciscus van Meel, direktor družbe quattro GmbH. 

audi rs q3 2013Pod sprednjim pokrovom ima RS Q3 vgrajen večkrat nagrajeni motor 2.5 TFSI – mednarodna strokovna žirija je temu petvaljniku od leta 2010 že trikrat zapored podelila naslov “mednarodni motor leta” v njegovem razredu. Motor, ki je opremljen s turbopolnilnikom in sistemom direktnega vbrizgavanja goriva, iz gibne prostornine 2.480 cm3 proizvaja moč 228 kW (310 KM) pri 5.200–6.700 vrtljajih, njegov največji navor pa znaša 420 Nm, dosega pa ga v območju med 1.500 in 5.200 vrt./min. Poznamo ga že iz modelov TT RS in RS 3 Sportback, v podjetju quattro GmbH pa so ga prilagodili za vgradnjo v RS Q3. Zaporedje vžigov 1-2-4-5-3, ki temelji tudi na geometriji sesalnega in izpušnega sistema, ustvarja športni zvok motorja, zaradi katerega je Audi postal popularen že v 80-letih prejšnjega stoletja.

Voznik lahko s pomočjo serijskega sistema za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select (možnost izbire med nastavitvami auto, comfort in dynamic) vpliva na krmiljenje loput v izpušnem sistemu in na karakteristiko pedala za plin. V položaju dynamic je odzivnost ostrejša, zvok motorja pa intenzivnejši. V modelu RS Q3 je Audijev petvaljnik prvič serijsko kombiniran s sistemom start-stop.

Za prenos moči se serijsko uporablja 7-stopenjski menjalnik S tronic. Ima kom­paktno triosno zasnovo, sedma prestava pa ima dolgo prestavno razmerje, kar prispeva k manjši porabi. Voznik lahko pri menjalniku izbira med programoma D in S, prestavlja pa lahko tudi ročno: s prestavnima tipkama na volanu ali z izbirno ročico, ki se ponaša s posebnim RS-dizajnom. Funkcija Launch Control z opti­mal­no vlečno silo uravnava postopek pospeševanja iz mirovanja.

Jedro stalnega štirikolesnega pogona quattro je hidravlična in elektronsko urav­navana lamelna sklopka, ki je nameščena na zadnji premi. Ta sklopka omogoča potrebam prilagojeno porazdelitev pogonskih sil med sprednjo in zadnjo premo.

Audi RS Q3 navdušuje z dinamično in stabilno vodljivostjo, pri čemer pa je velik poudarek tudi na udobju. Pri športnem RS-podvozju je lega karoserije kompakt­nega visokozmogljivega športnega terenca znižana za 25 milimetrov. Zaradi optimalne razporeditve mase je akumulator vgrajen v prtljažniku. Zadnji kolesi na posamičnih obesah usmerjajo po štiri vodila.

Audi RS Q3 ima na sprednjih kolesih notranje hlajene in naluknjane zavorne kolute z valovitim dizajnom zunanjih robov, kar pomeni približno kilogram pri­hranka pri masi sprednje preme. Zavorni koluti imajo premer 365 milimetrov, obvladujejo pa jih črno lakirane osembatne zavorne čeljusti z napisom RS. Elektronski sistem za nadzor stabilnosti (ESC) vključuje športni način delovanja in ga je mogoče v celoti deaktivirati. 

Audi RS Q3 bo za nemški trg serijsko opremljen z 19-palčnimi aluminijastimi platišči. Poleg njih so na voljo še tri izvedbe 20-palčnih platišč. Ena od izvedb so ekskluzivna platišča z V-dizajnom in 5 dvojnimi kraki, ki se opirajo na študijo Audi RS Q3 concept, ki je bila razstavljena na Auto China 2012.

Audi RS Q3 pa svojega posebnega statusa v okviru družine Q3 ne dokazuje le z motorjem, temveč tudi z vrsto optičnih poudarkov. RS-ejevski oblikovni elementi poudarjajo samozavestno podobo kompaktnega visokozmogljivega športnega terenca. Gre za karoserijske aplikacije in strešne letve iz matiranega aluminija, za stranske vstopne letve in zaščitne letve na vratih, za visokosijajno satasto zaščit­no mrežo na sprednjem delu, za RS-ejevski odbijač in za napis RS v sprednji odprtini za zajemanje zraka. Zadek krasijo velik usmernik zraka na robu strehe, zadnji odbijač z markantnim difuzorjem, velika eliptična izpušna cev in napis RS Q3. Dinamični vrhunski model je dolg 4.410 milimetrov in je torej 25 milimetrov daljši od Audija Q3. Tehta 1.730 kg.

Z obema opcijskima optičnim paketoma – matirani aluminij ali črna – je Audi RS Q3 mogoče tudi dodatno individualizirati. Ta dva paketa med drugim vključujeta posebne lopute (flaps) v stranskih odprtinah za dovajanje zraka, vezni element na difuzorju in “plavuti” na strešnem usmerniku zraka. Za Audi RS Q3 je na voljo osem zunanjih barv, med njimi je tudi ekskluzivna sepang modra biserna barva.

Notranjost povzema športne linije zunanjega dizajna: kombinirani instrument ima sive merilnike z belimi skalami in rdečimi kazalci. Sivi kontrastni šivi krasijo izbirno ročico in trikraki večfunkcijski volan z ravnim spodnjim delom. Zaslona za MMI in voznikov informacijski sistem (VIS) pozdravita voznika z napisom RS. V RS-meniju sistema VIS lahko voznik preveri polnilni tlak, temperaturo olja in štoparico. 

Poleg pedalov blesti v videzu aluminija tudi opora za levo nogo, dekorativni elementi pa so serijsko zasnovani v črnem klavirskem laku. V podjetju quattro GmbH zanje alternativno ponujajo še izvedbi Race in Carbon. Serijsko ima vozilo črno stropno oblogo, opcijsko pa se je mogoče odločiti za lunino srebrno izvedbo. 

Športni sedeži z vtisnjenim napisom RS Q3 so prav tako serijska oprema; oble­če­ni so v prevleke iz črne alkantare/usnja. Poleg njih sta opcijsko na voljo še fino napa usnje v črni ali lunino srebrni barvi s sivimi kontrastnimi šivi in dizajn paket s prešitim karo vzorcem.

Prostornina prtljažnika znaša v osnovi 356 litrov; če podremo deljivo naslonjalo zadnje sedežne klopi, se kapaciteta poveča na 1.261 litrov (če je prtljažnik naložen do stropa). V serijsko opremo je vključeno praktično obojestransko dno prtljažnika. Kdor pa ima večje transportne potrebe, se lahko odloči za vlečno kljuko iz ponudbe za RS Q3.

Od serijske opreme Audija RS Q3 velja poleg RS-ovskega voznikovega informa­cijskega sistema omeniti še parkirni sistem plus, Audi Sound System z desetimi zvočniki ter žaromete ksenon plus in zadnje luči z LED-tehnologijo. Te so v izključenem stanju temno rdeče barve.

Na področju multimedijskih sistemov omogoča modularni sistem dostop do široke ponudbe, na vrhu katere kraljuje navigacijski sistem s trdim diskom MMI naviga­cija plus. Surround Sound System proizvajalca Bose vključuje 14 zvočnikov z izhodno močjo do 465 W, Bluetooth avtotelefon online z dostopno točko WLAN pa v kompaktnem visokozmogljivem športnem terencu omogoča dostop do interneta ter s tem uporabo Audijevih spletnih storitev iz naslova Audi connect. Ponudbo dodatne opreme zaokrožajo najsodobnejši asistenčni sistemi.

V Nemčiji bo osnovna cena vozila znašala 54.600 evrov, vozila pa bodo kupcem začeli dobavljati jeseni 2013.