Mercedes-Benz razred B je uspešnica tudi na račun ugodne cene

Mercedes-Benz, Novosti

Pri nakupu vozila ni pomembna zgolj začetna cena vozila. Tihi stroški, kot je amortizacija vozila, ki močno vplivajo na ceno lastništva vozila, so ob serijski opremi vozila in storitvi servisiranja tisti, na katere morate biti pozorni ob nakupu novega avta. Novi Mercedes-Benz razreda B je varna in cenovno dostopna izbira.

Mnogo kupcev vozil se, ko se odloča za nov avtomobil, ki bo opravljal vsakdanje prevoze, običajno ne ozira v višje avtomobilske razrede, kaj šele med predstavnike premijskih znamk. A morda bi moralo biti drugače, to dokazuje novi Mercedes razred B.

Kupci že nekako pričakujemo, da bo premijski avtomobil obvezno imel tudi premijsko ceno, ki bo v območju 50 tisočih evrov. To pa ne drži vedno, kakor dokazuje nov Mercedes razred B, ki je v osnovni bencinski različici s šeststopenjskim ročnim menjalnikom B 160 na voljo že za dostopnih 24.500 evrov, osnovna dizelska različica B 160 d pa stane 25.900 evrov

Zaradi razreda B prvič po Mercedesa

Mercedes je ravno z razredom B dokazal, da je lahko tudi v Sloveniji to model za široke množice in vse starosti voznikov. S prejšnjo generacijo je že prepričal mnoge slovenske kupce vozil, ki so sploh prvič posegli po vozilu premijskega razreda. Vzrok za to je bila začetna cena vozila, predvsem pa tehnološka naprednost, kakovost in storitev, ki jo kupec premijskega vozila dobi ob nakupu Mercedesa.

Pri nakupu vozila namreč ni pomembna zgolj nakupna cena. Mnogo kupcev ne naredi domače naloge in se ne pozanima o stroških lastništva, ki močno vplivajo na zadovoljstvo kupca nad avtomobilom. Pomembna je amortizacija, torej izguba vrednosti, ta pa je povezana ravno s kakovostjo, torej delovanjem naprednih tehnologij in s tem vzdrževanjem vrednosti vozila.

Varnost in udobje serijsko

Novi Mercedes razred B že v osnovi ponuja opremo, ki bo v prihodnosti, ko boste morda prodajali vozilo, nujna. Tako boste takrat zanj iztržili višjo ceno in vozilo hitreje prodali. Številne raziskave kažejo, da bo v prihodnosti težko prodati vozilo, ki ne bo imelo naprednih asistenčnih sistemov, ki so pri večini znamk danes na seznamu doplačljivih dodatkov, Mercedes pa številne napredne tehnologije z razredom B ponuja že serijsko.

Mercedes razreda B ima kljub cenovni dostopnosti kot premijski avto dolg seznam serijske opreme. Poleg obveznega tempomata ter funkcije ECO start-stop, ki vpliva na ugodnejšo porabo goriva, tako v Mercedesu razreda B že v osnovi lahko izbirate med več voznimi programi. To recimo družinskemu očetu in mami poleg normalnega voznega programa, ki pride najbolj do izraza na družinskem izletu, omogoči tudi bolj dinamično vožnjo, ko sta v avtu sama in če si tega zaželita.

A v vsakem primeru je B opremljen s komfortnim podvozjem, prav tako pa tudi z zagonom motorja brez uporabe ključa, zgolj s pritiskom na stikalo. Brisalce nadzira senzor za dež, luči pa se samodejno prižgejo v mraku. Za boljšo vodljivost poskrbijo tudi ogrevana električno nastavljiva vzvratna ogledala, za ugodno počutje v potniški kabini pa skrbi učinkovita samodejna klima, kjer so potnikom že v osnovi na voljo tudi trije priključki USB in vtičnica z napetostjo 12 voltov.

Standardno napreden v vseh pogledih 

Vse omenjene pripomočke je Mercedes razreda B, tako kot njegov “manjši brat” Mercedes razreda A, prevzel od Mercedesov višjih razredov, celo iz najvišje serije S, kar pomeni, da so kakovostno na najvišji možni ravni. To še posebej velja za voznikovo delovno okolje, v katerem izstopata dva serijska 7-palčna zaslona, ki omogočata tako pregled nad vsemi vozniškimi in avtomobilskimi funkcijami, ki si ga oblikuje voznik sam, kot tudi enostavno upravljanje Mercedesovega multimedijskega sistema MBUX, pri katerem obstaja opcija zmogljivega glasovnega upravljanja. Vse kar morata voznik ali voznica reči je: “Hej Mercedes!” A povezanost avtomobila z okolico se ne konča zgolj pri napravah, ki so vgrajene vanj, ampak lahko lastnik svoj Mercedes razreda B serijsko upravlja in nadzoruje tudi prek pametnega telefona. Ko pa gredo stvari narobe, za hiter stik z reševalci poskrbi serijski Mercedes-Benz klic v sili.

Varnost na najvišji ravni

Številni varnostni pripomočki v Mercedesu razred B poskrbijo za to, da do nesreče, ko bi bil potreben klic v sili, sploh ne pride. Na seznamu so serijski varnostni sistemi Adaptive Brake, ABS, ASR, Attention Assist, aktivni zavorni asistent, aktivni sistem za ohranjanje voznega pasu in asistent za prepoznavanje omejitev hitrosti. Veliko teh sistemov sicer dobite tudi v manj premijskih avtomobilih, a vseh prav gotovo ne brez doplačila in gotovo tudi ne tako učinkovitih, kot so ti, ki so vgrajeni v Mercedes razred B in izhajajo iz višjih razredov v ponudbi znamke Mercedes-Benz. To dokazujejo tudi neodvisni varnostni testi Euro NCAP.

Blesti tudi na področju pasivne varnosti. 72 odstotkov karoserije novega razreda B predstavlja pločevina z visoko trdnostjo. To poveča togost in izboljša zvočno izolacijo, kar se pozna na bolj tihi vožnji, potniki pa ob sami vožnji občutijo manj tresljajev. Vodja servisne delavnice za kleparsko – ličarska popravila v podjetju Autocommerce, d.o.o Tomaž Vreček pravi, da vsi materiali v kombinaciji pripomorejo, da se v primeru trka praviloma vedno odpro vsa vrata na karoseriji, dostop do morebitnih ponesrečencev pa je zato občutno hitrejši. Vreček še pravi, da so v delavnico dobili avtomobile, v katere so se zaleteli z boka. Vrata vozila so se odprla kljub zelo zviti pločevini, otrok, ki je bil v pravilno pričvrščenem sedežu in je bil pravilno privezan, pa ostal nepoškodovan.

Cena servisa konkurenčna cenejšim znamkam

Kaj pa zadnji zelo pogost argument tistih, ki svarijo pred prevelikimi stroški pri nakupu avtomobila, kakršen je Mercedes razreda B? Gre namreč za stroške rednega vzdrževanja, se pravi servisov. So ti res višji od povprečja? Ne bo držalo, saj izračun predvidenih stroškov rednih servisov pokaže, da se ti gibljejo v ugodnem povprečju. Za redne servise turbodizelske različice B 160 d bi namreč v petih letih plačali 1.651 evrov, za bencinsko B 160 pa 1.517 evrov, kar v prvem primeru povprečno nanese 330 evrov, v drugem pa 300 evrov na leto. To pa je na ravni povprečja v njegovem avtomobilskem razredu.

Ne gre zanemariti niti servisne storitve. Prav nedavna raziskava priznanega J. D. Power, ki je v Nemčiji o zadovoljstvu na servisu naredil anketo med 7.000 lastniki vozil in spraševal o kakovosti servisne storitve in transparentnosti, je Mercedes-Benz izstrelila na vrh zadovoljstva strank med vsemi premijskimi znamkami.

»Prvič stranke vedo, da so kupile najboljše. Vedo, da so vsi tehniki šolani in ker se na pooblaščenih servisih dela izključno po Mercedes standardih in z materiali, ki jih odobri Mercedes. In ker stranke dobijo vse na enem mestu. Kupijo svoje vozilo, uredijo financiranje, zavarovanje in seveda, ker ima Mercedes še 24-urno asistenco,« razloge v korist novemu Mercedesu razred B našteje Vreček.