All Purpose Transport lansiral prvi 100-odstotni električni tovornjak za dostavo IKEA

Novosti

Po treh letih natančnih priprav in sodelovanja z avstralskim podjetjem za avtomobilsko tehnologijo SEA Electric je ponudnik prevoznih storitev All Purpose Transport (APT) na cesto pošilja prvi 100-odstotni električni tovornjak v Queenslandu, ki bo podjetju IKEA služil za dostavo. IKEA namreč načrtuje popolno prenovo voznega parka – v tistega z nižjimi emisijami – do leta 2025.

Močna Ikejina vizija za 100-odstotno električno floto vozil za dostavo blaga na dom do leta 2025 je mogoča samo ob tesnem sodelovanju podjetij, kot sta APT in SEA Electric, ki bosta poskrbela za izdelavo električnih dostavnih tovornjakov.

Paul Kahlert, generalni direktor APT, je dejal: »Naše podjetje je napredno prometno podjetje, ki želi v Queenslandu prevzeti vodilno vlogo pri zmanjševanju emisij z uvedbo električnih vozil.« APT si prizadeva, da bo do konca leta 2020 elektrificiral 10% voznega parka IKEA.

Novo popolnoma električno tovorno vozilo

Novo popolnoma električno tovorno vozilo je izdelano iz šasije Hino 917 z energijskim sistemom SEA-Drive® 120a. Glen Walker, regionalni direktor SEA Electric za Oceanijo je dejal, da »100-odstotni električni sistem omogoča vožnjo do 300 km, brez emisij in prihrani približno 36 ton CO2 na leto v primerjavi s podobnim dizelskim vozilom. Nudi udobje in varnost voznika, proizvaja malo toplote in hrupa ter uporabnika razveseli z nižjimi stroški skupnega lastništva.«

Dostavnimi tovornjaki SEA Hino 917

All Purpose Transport je svojo floto nadgradil z dostavnimi tovornjaki SEA Hino 917. IKEA je korporativni član skupine EV100, ki se je pridružila podjetjem DHL, letališčem Heathrow, Hewlett Packard in Swiss Post. Podjetje ANC s sedežem v Sydneyu je imelo v zadnjih 10 mesecih na cesti tri dostavna vozila IKEA SEA Electric.

Tri električna tovorna vozila ANC so skupaj prevozila 85.000 km, povprečno so naredila 185 km na dan z enim polnjenjem in opravila več kot 5.000 dobav s povprečno težo okoli 2,5 tone. Ocenjujejo, da bodo v desetih mesecih trije električni tovornjaki ANC prihranili skupno 90 ton ogljikovega dioksida.

Tony Fairweather, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja SEA Electric, je dejal, da je privilegij biti del tako pomembnega trenutka, kot je lansiranje prvega 100-odstotno električnega dostavnega vozila. »Dogodek je odlično organizirala IKEA, sodelovali so številni prevozniki, podprla jih je vlada Queenslanda z ministrom Markom Baileyjem (minister za promet), ki je nagovoril prisotne.«

Fairweather je dejal, da ga je govor ministra Baileyja spodbudil: »Avstralija počasi sprejema strategije za podporo k razvoju prometa. Po ministrovem nagovoru je sledila razprava o električnih tovornjakih za odvoz smeti, v kateri so prisotni, tudi iz mestnega sveta Brisbane, prišli do zaključka, da bo v bližnji prihodnosti v mestu prisotnih veliko več električnih gospodarskih vozil.«