Mercedes-Benz E300 Bluetec Hybrid

Mercedes-Benz, Testi

Mercedes-Benz z inovativnim pristopom vstopa na področje hibridov. S preverjenim dizelskim motorjem in dodatnim elektromotorjem napadajo trg z nizko porabo. Ob tem, da prtljažni prostor ostaja nedotaknjen.  Razred E je lansko leto doživel prenovo. Ekipa Roberta Lešnika se je odločila pomladiti, precej oglato zastavljen razred E. Pomladitev je prinesla nov sprednji del na katerem izstopa […]

Mercedes-Benz E300 Bluetec Hybrid

Mercedes-Benz z inovativnim pristopom vstopa na področje hibridov. S preverjenim dizelskim motorjem in dodatnim elektromotorjem napadajo trg z nizko porabo. Ob tem, da prtljažni prostor ostaja nedotaknjen. 

Mercedes-Benz E300 Bluetec Hybrid

Pomladitev je prinesla nov sprednji del na katerem izstopa velika zvezda na nosu

Razred E je lansko leto doživel prenovo. Ekipa Roberta Lešnika se je odločila pomladiti, precej oglato zastavljen razred E. Pomladitev je prinesla nov sprednji del na katerem izstopa velika zvezda na nosu. Ta se je pomaknila iz pokrova motorja, kjer je kraljevala desetletja. Tam bo na voljo le v različici Elegance.

Mercedes-Benz E300 Bluetec Hybrid

E300 Bluetec Hybrid poganjata dizelski motor s 150 kW in 20 kW elektro motor.

Mercedes-Benz E300 Bluetec Hybrid

Elektro motor nam omogoča povsem električno speljevanje in vožnjo do 20 km/h

Najprej je potrebno razložiti oznako Bluetec Hybrid. Bluetec je namreč zadnja generacija dizelskih motorjev iz Mercedes-Benza. E300 Bluetec Hybrid namreč poganja dizelski motor s 150 kilovati moči oz 204 konji, poznan iz modela E250 bluetec. V modelu Hybrid mu je dodan 20kw elektro motor. Ta je na voljo stalno. Omogoča povsem električno speljevanje in vožnjo do 20 km/h. Tudi pri višjih hitrostih se dizelski motor izklopi in avto poganja zgolj elektro motor. Po potrebi pa pogon poganjata kar oba, tako električni, kot dizelski motor. Mercedes je s tem dosegel znižanje porabe. Ker je elektro motor le 20 kW pa ne potrebuje velikih baterij prtljažni prostor ostaja enak kot pri ostalih modelih. Zanimiva filozofija se izkaže kot varčna. Oglaševanih 4.2 litra na 100 km sicer nismo dosegli. Se je pa poraba goriva vrtela pri normalni vožnji med 6 in 6,5 litra. Varčna vožnja je pokazala tudi porabo pod šestimi litri. Športniki, pa bodo kar hitro prišli na 7,5 litra. Vendar je podatek odličen za avtomobil, ki prazen tehta skoraj 2 toni in ima 170 kW moči.

Mercedes-Benz E300 Bluetec Hybrid

Notranjost ne skriva porekla. Je pregledna, enostavna in s kvalitetnimi materiali.

Notranjost je doživela manjše spremembe kot zunanjost. Volan nam je poznan že praktično iz vseh razredov. Upravljanje je enostavno in pregledno. Merilniki so opremljeni z barvnim zaslonom in omogočajo dodatno spremljanje pogona (električni in dizelski). Namesto merilnika temperature imajo merilniki pri hibridni različici merilec delovanja elektro motorja. Ta kaže ali se avtomobil polni ali uporablja elektro motor. Klasična ura se je prestavila na sredinsko konzolo, podobno kot v razredu S. Izbrani materiali so primerni slovesu znamke. Morda še najbolj šepa sredinski zaslon, ki bi bil lahko kar precej večji. Samo upravljanje z multimedijo je preprosto. Testni model je bil opremljen z navigacijo Becker Map Pilot. Ta se izkaže kot cenejša alternativa dragemu sistemu Comand APS. Klimatska naprava svoje delo opravlja dobro.

Mercedes-Benz E300 Bluetec Hybrid

Od Mercedesa smo seveda navajeni luksuza, ki spada v tak razred

Mercedes-Benz E300 Bluetec Hybrid

Kromiran ključ ostaja prepoznavni znak Mercedesa.

Voznikovo okolje je pregledno. Prestavljanje avtomatskega menjalnika je odslej ob volanu. S tem v sredinski konzoli pridobimo nekaj odlagalnih površin. Glede na ceno bi si zaslužili kaj več kot delno pomične električne sedeže. Tudi imitacija usnja deluje lepo, na daljšo razdaljo pa je hitro vroča. Od Mercedesa smo seveda navajeni luksuza, ki spada v tak razred. Zadnja klop je odlična. Potnika sedita udobno. Vožnjo tretjega potnika raje prepustimo enoprostorcem. Avtomobil je izjemno udoben. To je področje, kjer je Mercedes zelo prepričljiv. Neravnine in poškodbe na vozišču so praktično neopazne. Inteligentni LED žarometi so pravi balzam za nočno vožnjo. Ti se prilagajajo hitrosti in okolici. Delovanje je hitro. Zanimivo je, da žarometi nimajo pranja, kar smo navajeni iz ksenonskih predhodnikov.  Pri vožnji je potrebno pohvaliti tudi 7 stopenjski avtomatski menjalnik. Menjalnik prestavlja hitro in tekoče. Omogoča tudi prestavljanje z ročicami ob volanu. Pogrešal sem le inteligentne sisteme, ki jih mercedes ponuja za doplačilo.

Mercedes-Benz E300 Bluetec Hybrid

Avtomobil je izjemno udoben. To je področje, kjer je Mercedes zelo prepričljiv.

Razlika med dizelsko različico E 250 in hibridno E 300 je nekaj več kot tisoč evrov. Kar pri takem avtu sploh ni velikanska razlika. E 250 bluetec stane 48.160 evrov (+ 2900 za 7. stopenjski menjalnik znese 51.063 eur). E 300 bluetec hybrid s 7. stopenjskim menjalnikom je na voljo od 52.550 eur. Avtomobilu se sicer poznajo leta (tudi parkirna zavora je recimo še nožna). Vendar tisto, kar ima ima narejeno tako kot mora biti. Kvalitetno in brezčasno. Je pa ob agresivnem novem razredu C ta E precej v senci. Tudi konkurenca je precej mlajša in agresivnejša.

Tom, drugi komentar o vozilu Mercedes-Benz E300 Bluetec Hybrid:

Tom Pleskovič, univ. dipl. ing. strojništva - strokovnjak za zanesljivost vozil, urednik AvtoNasveti.com

Tom Pleskovič, univ. dipl. ing. strojništva – strokovnjak za zanesljivost vozil, urednik AvtoNasveti.com

Dandanes praktično vsak proizvajalec vozil ponuja vsaj kakšno hibridno izvedbo svojih vozil in Mercedes pri tem prav nič ne zaostaja. V modelu E so v hibridno izvedbo združili preverjen dizelski štirivaljnik in relativno majhen 20 kW elektromotor, ki pomaga dizelskemu agregatu iskati prihranke goriva pri speljevanju in manevriranju pri nizkih hitrostih. Zaradi svoje majhnosti, dogradnja elektromotornega pogona in baterij ne spreminja funkcionalnosti in prostornosti vozila a hkrati razvno zaradi svoje majhnosti, ne omogoča izvedbe kakšne bolj optimistično zastavljene vožnje z izključno električnim pogonom, kot je to na voljo pri hibridih kakšnih drugih proizvajalcev. V praksi zadeva odlično funkcionira, predvsem med vožnjo po mestu ‘od semaforja do semaforja in v koloni’, kjer pridejo prednosti hibridnega pogona v smeri zniževanja porabe goriva še najbolj do izraza. Pri vožnji omenjenega vozila morda še najbolj zmoti neprestano ugašanje in prižiganje motorja, ki je zaradi dizelskega agregata malo bolj stresajoče. Prav tako, pa je na začetku potrebno kar nekaj privajanja na dovolj počasno dodajanje plina z namenom koriščenja vsega električnega potenciala, saj v nasprotnem primeru pogon relativno hitro preide iz električnega v dizelski način, kar pa bi bilo v marsikaterem primeru brez potrebe (vožnja v koloni, itd,… ).

Razlog za nakup hibrida razreda E definitivno ne bo predstavljala poraba oziroma prihranki goriva doseženi s pomočjo hibridnega pogona, saj se le ti ob normalni vožnji od enako motorizirane dizelske izvedenke kažejo v kvečjemu za dober liter nižji porabi, pa še to pri izrazito mestni vožnji, kakršne pa povprečen lastnik takšnega vozila, z izjemo taksista, ne bo pogosto izvajal. Takšno vozilo je namreč prvenstveno namenjeno dolgim križarjenjem po avtocestah kjer pa je hibridni pogon bore malo v pravi funkciji. Za nakup takšnega vozila se bodo torej odločali tisti posamezniki, ki bodo želeli iz množice izstopati iz z neslišno vožnjo po parkiriščih in tisti, ki bodo z napisom Hybrid želeli izpostavljati svojo skrb za okolje.

Teja, ženski komentar o vozilu Mercedes-Benz E300 Bluetec Hybrid:

ženski komentar

Teja Ucman, ženski komentar

Mercedes se pelje res udobno. Všeč mi je hibridni pogon. Z njim se pri nizki hitrosti premikaš povsem neslišno. Tudi poraba je super. Meni osebno je to prevelik avto. Avtomatski menjalnik je res dober. Tista ročka ob volanu mi je še posebej simpatična. Hitro se je privadiš.  Je pa zelo kakovostno narejen. Veliko ima detajlov. Samo barva je precej dolgočasna. Precej bolje bi izgledal v kakšni beli ali klasično črni barvi.

Mercedes-Benz E300 Bluetec Hybrid

Mercedes-Benz z inovativnim pristopom vstopa na področje hibridov.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Mercedes-Benz E300 Bluetec Hybrid si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______ 

Podatki:
Motor / menjalnik: 2.2 dizelski motor (150kW/204 KM, 500 Nm + elektro motor 20 kW) / 7 st. avtomatski
Poraba po ECE: 4,2/ 4,1 /4,1 l/100 l (CO2: 110 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 242 km/h / 7,5 s
Dolžina / širina / višina: 4.879 mm / 1.854 mm / višina 1.474 mm
Medosna razdalja: 2.874 mm
Masa praznega vozila: 1.845 kg
Posoda za gorivo: 59 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 505 l

Osnovna cena vozila (E 200): 42.100 EUR
Osnovna cena testnega modela: 52.550 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo in vključenim popustom: 61.117 EUR