Novo doma: Mazda3

Aktualno, Novo doma, Novosti

Današnji dan smo preživeli na domači predstavitvi Mazde 3, ki želi svetu pokazati, da se da narediti uspešen avtomobil tudi na povsem drugačen način.

Današnji dan smo preživeli na domači predstavitvi Mazde 3, ki želi svetu pokazati, da se da narediti uspešen avtomobil tudi na povsem drugačen način. Tokrat navdušuje z oblikovalskim jezikom Kodo, večjo medosno razdaljo, učinkovitimi in lahkimi motorji ter seveda najbolj napredno tehnologijo.

mazda 3 

Oblikovanje: drznost jezika “Kodo”

Pri Mazdi svoje avtomobile vedno predstavljajo izjemno temperamentno in s čustvi. Oblikovanje znajo predstaviti kot umetnost in njihovo oblikovanje resnično postaja umetnina. Svoj oblikovalski jezik pri Mazdi imenujejo KODO, kar pomeni duša gibanja. Pri Mazdi so KODO razvili s prefinjenim občutkom posnemanja gibanja in vitalnosti živali in naravnih pojavov in ga prevedli v novo generacijo avtomobilov, ki zagotavljajo veselje do vožnje že na prvi pogled. V primerjavi s predhodnico je nova Mazda3 širša ter nižja, potniška kabina pa je še bolj ekstremno pomaknjena nazaj. Atraktivno celoto zaokrožujejo izbočeni blatniki in kolesa iz svetle aluminijeve zlitine. Poseben občutek za oblikovanje se kaže tudi v notranjosti. Že ob vstopu sredinski del merilnika utripa rdeče, kar ponazarja utripanje srca. Lep detajl, ki da slutiti, da gre za znamko, ki se ne pusti prepustiti avtomobilski sivini in vsakdanjosti.

Mazda3_interior_2013_01

Notranjost: prepustite se zapeljati

Notranjost Mazde 3 je povsem nova in izjemno prečiščena. Ergonomsko optimizirana armaturna plošča je nameščena nižje kot sicer tudi zaradi povsem nove rešitve v segmentu C, ki jo v osnovi sicer poznamo iz vojaških lovcev – head-up display oziroma projiciranje najpomembnejših informacij (hitrost, informacije o sistemih aktivne varnosti) v vidno polje, kar so pri Mazdi poimenovali Active Driving Display*, smo doslej srečevali predvsem v vozilih višjih segmentov, v kombinaciji z maksimalno ergonomijo pa v Mazdi3 omogoča povsem novo dojemanje veselja do vožnje.

Inovacije in varnost v vrhu razreda

Že od opreme Challenge naprej pa je del opreme tudi visokoločljivostni 7-palčni zaslon na dotik. Le ta omogoča enostaven dostop do infotainment vsebin tako vozniku kot sopotniku, v kombinaciji z avdio sistemom BOSE pa poskrbi tudi za izjemno zvočno kuliso. Omogoča uporabo Bluetooth ali USB-vmesnikov, sistem pa omogoča tudi prebiranje SMS- in email-sporočil, Facebooka, Twitterja ter uporabo online storitve Aha, ki omogoča poslušanje prek 30.000 radijskih postaj prek storitev v oblaku. Na področju varnosti Mazda3 izstopa z naborom naprednih pomagal, ki temeljijo na uporabi tipal in radarske detekcije, med katerimi so sistemi, ki med drugim omogočajo samodejno zaviranje v primeru možnosti naleta, opozarjajo na vozila v mrtvih kotih, preklapljajo med dolgimi in zasenčenimi lučmi in skrbijo za varno razdaljo do spredaj vozečega vozila, za varno osnovo pa skrbita nabora tehnologij podvozja in karoserije SKYACTIV-Chassis in SKYACTIV-Body.

mazda-3-1

Motorji, oprema in cene

Pod motornim pokrovom nove Mazde bo mogoče najti tri atmosferske bencinske agregate in enega turbodizelskega. Novost je 1,5-litrski SKYACTIV-G 1.5, ki ga odlikuje izjemna varčnost (kombinirana poraba 5,0 l/100 km, emisije CO2: 118 g/km), nastopa v kombinaciji s šeststopenjskim SKYACTIV-MT ročnim menjalnikom. Poraba in emisije so zahvaljujoč visokemu kompresijskemu razmerju (14:1) in sistemu i-stop za 18 odstotkov nižje kot pri 1,6-litrskem predhodniku MZR, hkrati pa novinec premore tudi več navora (150 Nm pri 4000/min).

Na slovenskem tržišču bo nova Mazda3 na voljo s petimi nivoji opreme (Emotion, Challenge, Attraction, Revolution in Revolution Top), že v osnovni opremi Emotion pa je ob klimatski napravi in elektronskem sistemu nadzora stabilnosti vozila (DSC) del serijske opreme tudi sistem i-stop. Cena osnovnega kombilimuzinskega modela z 1,5-litrskim SKYACTIV-G agregatom bo 13.990 evrov, najcenejši dizelski model pa velja 20.290 evrov.