Marko: Slovenci nismo slabši od najboljših

Blog, Motociklizem, Spidvej

Markov komentar s spidvej dirke za veliko nagrado Finske.

Pozdrav. Zaradi dela sem zadnjih par mesecev v večini prisoten na Finskem, obkrožen s finci, s finskim svežim in vetrovnim vermenom itd. Kot velik ljubitelj spidveja sem se tokrat z veseljem udeležil dirke za veliko nagrado spidveja na Finskem. Ker sem zelo neodvisen komentator, v večini obdan z bolj tehničnimi izivi bo sestavek bolj svoboden, nenovinarski.

Tampere

Tampere je tretje največje Finsko mesto, ki ima zelo razvito industrijo, predvsem papirno, tekstilno in telekomunikacijsko (eno od predmestji Tampereja je tudi kraj Nokia, katera zgodba je poznana tudi preko Urala). Mesto je obdano z dvema jezeroma, bogato zgodovino (Lenin je tu prvič srečal Stalina), veliko zelenih površin, ohranjeno staro mesto jedro itd. Stadion Ratinan sprejme cca 16.000 ljudi in je multifunkcionalni prostor, kjer gostuje več različnih športov in je bil za priložnost velike nagrade prirejen v začetku meseca.

Infrastruktura, ki jo potrebuje spidvej je bila torej montažna, premična in verjetno tudi improvizirana. To trditev bom podkrepil s sliko točilnega mesta za dotakanje goriva, ki je bolj podoben točilnemu pultu za pivo.

tocilni-pult

Vreme na Finskem je trenutno dokaj hladno (v primerjavi s Slovenijo), saj dnevne temperature stežka dosežejo 15 stopinj, povrhu vsega pa še vedno hladno piha. Bunda se tu ne pospravi v omaro za pol leta. Svetli del dneva se prične ob 4 zjutraj in traja do 23 ure (slika finala je bila posneta ob cca. 21:30).

Spidvej na Finskem

Karte za omenjeni dogodek so bile med 50 in 110 € (njihova povprečna bruto plača je dvakrat višja kot v Sloveniji).

Spidvej na Finskem predstavlja šport, ki zagotovo ne spada med najbolj priljubljene. Sodelavec, ki živi v Tampereju je ob mojemu povabilu na ogled dirke samo debelo pogledal in vprašal, kaj je to spidvej.

V zgodovino finskega spidveja se je najbolj zapisal Kai Laukanen, ki je leta 2004, kot prvi finski voznik vozil celoletno serijo za veliko nagrado. Njegovi rezultati pa niso pretirano izstopali. Od takrat obstaja nekaj klubov in posameznikov, ki poizkušajo ustvariti dirkača najvišjega razreda, katerim zaradi premajnega števila kakovostnih dirk, financ in še česa, ne uspe preboj med najboljše.

So pa finski prireditelji že potrjeni za koledar naslednje sezone.

Ali se lahko Finska velika nagrada primerja s Slovensko?

Nikakor.

Prvič. Stadion je bil zelo prazen, po moji oceni 3000 ljudi. Torej množica na krškem ovalu pripravi lepšo atmosfero, vzdušje in boljši občutek po dirki, dejansko imaš občutek, da si bil priča izjemnemu dogodku.

pogled-na-tribune

Drugič. Navijanje domačinov je bilo drugačno od navijanja v Krškem. Z velikim navdušenjem so pozdravili vsako točko njihovih voznikov, čeprav teh pozdravov ni bilo prav veliko. Pri nas mora za navdušenje voznik narediti precej več.

Tretjič. Pred in po dirki se v okolici stadiona ni dogajalo praktično nič zanimivega. Prodajali so nekaj hitre hrane, sladic in rekvizitov. Seveda, tudi pijača se je točila, vendar tega je bilo veliko manj. Res je, da so pripravili tudi ognjemet, ki pa v svetlem popoldanskem času ni prišel do izraza. Pogrešal sem tudi kakšno glasbeno skupino po koncu tekme.

Kako sedaj gledam na spidvej v Sloveniji?

Slovenci se za prihodnost nimamo kaj bati. Imamo vso potrebno znanje, lokacijo, navdušence in strast. Kdor dela s srcem, dobro, pošteno in je pripravljen sodelovati tudi z nasproti mislečimi ga čaka lepa prihodnost. Verjamem, da to ne velja samo za svet spidveja.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.