Luka: Kako je Duster upravičil svoje ime …

Blog, Dacia, Testi, Top

Pravijo, da se za dobrim konjem vedno praši. Ob imenu Duster tako v glavi lahko naredimo neko logično povezavo. Ampak le na prvo žogo. Dejstvo je, da od nizkocenovne avtomobilske znamke, kar Dacia predstavlja za skupino Renault, ne moremo pričakovati presežkov. Tudi sam jih nisem, pa čeprav sem vedel, da se Duster nekoliko odmika od […]

Pravijo, da se za dobrim konjem vedno praši. Ob imenu Duster tako v glavi lahko naredimo neko logično povezavo. Ampak le na prvo žogo. Dejstvo je, da od nizkocenovne avtomobilske znamke, kar Dacia predstavlja za skupino Renault, ne moremo pričakovati presežkov. Tudi sam jih nisem, pa čeprav sem vedel, da se Duster nekoliko odmika od Daciinih nizkocenovnih kalupov …

… pa vam že kar na začetku priznam, da me je avtomobil demantiral. Ob številnih novinarskih testih avtomobilov takšnih in drugačnih segmentov ter duha, si nikoli ne bi mislil, da bo Duster celo eden izmed avtomobilov, s katerimi bom najbolj užival.

DaciaDuster

Privlačen dizajn zunanjosti s številnimi “off road look” dodatki

“Najprej sanje, nato kruta realnost,” nekako tako pravijo … No, pri moji izkušnji z Dusterjem je bilo obratno. Prvi stik z avtomobilom me je milorečeno pustil apatičnega. Okej, pustimo zunanjost, ki je po mojem mnenju zelo dopadljiva. Robustni blatniki, plastični dodatki za zaščito, strešni nosilci … Pošteno – tako kot si ob nakupu novodobne Lade Nive (a se je spominjate? :)) želimo.

Ne morem si kaj, da me ne bi spominjal na legendarno Lado Nivo

Ne morem si kaj, da me ne bi spominjal na legendarno Lado Nivo

Ta kruta realnost nastopi v notranjosti vozila. Vzamem iz žepa mobilni telefon: “dobro, tole je relativno nova zadeva”. Za vsak primer pogledam še koledar: “leto 2016 …”. V danem trenutku sem se znašel v kraljestvu Renaultovih delov iz vozil, ki so iz tovarn zapeljala že vrsto let nazaj.

Porazen volanski obroč, cenena plastika, špartanski sedeži … Da vse skupaj ne izgleda noro “old school”poskrbi zaslon na dotik, kateremu želim nameniti še tri povedi. Le-ta je boljši kot pri marsikateri znamki, ki svoja vozila ceni precej višje. Pa ne zato, ker bi bil naprednejši (svetlobna leta daleč od tega), ampak zato ker DELUJE. Fantje (tudi pri eni izmed konkurenčnih francoskih znamk), Daciin zaslon deluje že na en dotik in vas ne poskuša zapeljati s ceste medtem, ko čakate, da se po polžje naloži že tretji poglobljeni meni.

"Old school"

Stara šola

Ne mestna vožnja, ne regionalka, ne avtocesta ne predstavljajo užitka v vožnji. V primeru Dacie Dusterja gre za nizkocenovno alternativo Nissanovemu Qashqaiu. Kljub temu, da je potrebno za primerek, ki sem ga testiral, odšteti približno dvajset tisoč evrov (kar niti ni več malo), se “nizkocenovnost” občuti. Robat zvok motorja (1.5-litrski dCi), tresljaji, slabša odzivnost podvozja …

In potem se zgodi nekaj, kar stvari postavi na glavo. Zgodi se križišče s stransko cesto, ki vodi v okolje, kjer ceste še niso asfaltirane ali pa jih morda ni …

Pravo okolje za Dusterja

Pravo okolje za Dusterja

Dacia Duster s štirikolesnim pogonom, ustvarjen za tovrstno okolje, zablesti. Neskončen oblak dima izza avtomobila pričara občutek otroškega veselja in razposajenosti. Pa ne mislim, da Duster človeka sili v izživljanje nad materialom, a dejstvo je, da si Dusterja ne omislite zato, da ga boste zapirali v sterilno okolje domače garaže in z njim odhajali na gala večerje.

Tega se je skrajno težko naveličati ...

Tega se je skrajno težko naveličati …

Makadamske ceste, strmi vzponi, globoke luže … Je pač ni stvari, kjer ne boste želeli preizkusiti “off road” zmožnosti svojega Dusterja. In moram reči, da se je avtomobil na testu odrezal odlično, saj niti za trenutek nisem pomislil, da bi me lahko pustil v škripcih. “Zaklenemo” diferencial in že imamo relativno visoko zmogljivo “off road” vozilo, ki premaga še tako zahteven teren.

Pravo sožitje ...

Pravo sožitje …

Čeprav gre za manjši SUV, Dacia Duster ne daje občutka okornosti. Tudi to je zame zelo pomembna dimenzija užitka pri vožnji po (recimo jim) neasfaltiranih cestah. Pri bolj dinamični vožnji daje Duster celo občutek “rally specialke” in ne čudite se, če si boste želeli enega izmed ovinkov odpeljati “počez”. Tudi to ni posebna težava, pa tega sam nisem preizkusil, ker bi bilo SEVEDA ilegalno :).

Nikoli poprej se še nisem razveselil umazanega avtomobila. Pesek, prah, blato, kosi trave … Noro. S takšnim avtomobilom sem se povsem brez sramu odpeljal v bližnje mesto. Naj vsi vidijo, kako dobro sva se imela!


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.