Novo doma: Lahko iz ZDA “uvoženi” Edge izpodrine nemško konkurenco?

Novo doma, Top

Kot da v razredu večjih športnih terencev še ni dovolj gneče, nam je danes Ford predstavil še njihov Edge. Odkrivali smo njegove zanimivosti na gradu Strmol. Ford Edge je bil prvič razkrit leta 2013, dve leti nazaj pa se je njegova prodaja začela v ZDA. Slovenski zastopniki z njim želijo stopiti v boj z nemškima […]

Kot da v razredu večjih športnih terencev še ni dovolj gneče, nam je danes Ford predstavil še njihov Edge. Odkrivali smo njegove zanimivosti na gradu Strmol.

Ford Edge je bil prvič razkrit leta 2013, dve leti nazaj pa se je njegova prodaja začela v ZDA. Slovenski zastopniki z njim želijo stopiti v boj z nemškima tekmecema BMW X5 in Audijem Q5. Pozicinoiran je nad EcoSportom in Kugo, pri Fordu pa obljubljajo eno najboljših voznih dinamik v tem razredu skupaj z udobjem, prostornostjo in sodobnimi tehnologijami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ford Edge Titanium v barvi “Ruby Red”

Kupce bo navduševal s tehnologijo aktivnega nadzora šumov, ki deluje tako, da s pomočjo mikrofonov in zvočnikov izniči frekvence šumov, s čimer odpravi nezaželen hrup v kabini. Ima tudi sistem za preprečevanje naleta pri nizkih hitrosti s funkcijo prepoznavanja peščev in aktivno prilagodljivo krmiljenje, ki prilagaja trdoto krmiljenja glede na hitrost vozila. Lahko se pohvali tudi s prostornostjo na zadnjih klopeh, ogrevanim in hlajenima prednjima sedežema in panoramsko streho.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Ameriški” slog v notranjosti

Kupci bodo imeli na voljo tudi prostoročno parkiranje, prednjo širokokotno kamero z deljenim pogledom, ki omogoča pogled naprej v slabo preglednih križiščih in sistemom Ford SYNC, ki vozniku omogoča nadzor celotnega vozila s glasovnim upravljanjem. Sprednji LED žarometi imajo možnost prilagoditve kota svetlobnega snopa glede na okolico pri vožnji in pa omogočajo dolge luči brez zaslepitve nasproti vozečih voznikov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zadek zaznamujejo futuristične luči, ki so v celoti v tehnologiji LED

Pri parkiranju lahko vozniku pomaga tako, da samodejno zazna primerno parkirno mesto in vozilo usmeri vanj. Pri speljevanju iz bočnega parkirnega mesta pa lahko prevzame nadzor nad volanom, tako da voznik upravlja le s pedalom za plin in zavoro, hkrati pa opozarja, če se po cesti na katero bo voznik zapeljal približujejo druga vozila.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pri izvedenki Edge Sport so podaljški odbijačev v barvi karoserije ter maska v črni

Na voljo je tudi tempomat z inteligentnim omejevalnikom hitrosti, ki zaznava prometne znake in prilagodi hitrost vozila glede na trenutno omejitev. Poleg tega pa je vgrajen tudi sistem za obveščanje o mrtvih kotih, opozorilo za ohranjanje voznega pasu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Različica Sport s serijskimi 20-palčnimi platišči

Karoserija je toga z namenom zmanjšanja sile zvijanja, spodnji del karoserije je opremljen z zaščitno ploščo, uporabljeno je akustično laminirano steklo, hrup vetra pa zmanjšujejo tudi aerodinamični dodatki na zadnjem steklu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Športni zaključki izpušnih cevi ter agresivnejši difuzor

Na voljo sta dva paketa opreme, Titanium in Sport. Motorja sta dva, 2,0-litrskim agregat TDCi s 132 kilovati je opremljen z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, modeli z motorjem s 154 kilovati pa so za doplačilo na voljo tudi s samodejnim šeststopenjskim menjalnikom, ki omogoča tudi upravljanje s serijskima obvolanskima prestavnima ročicama. Vse izvedenko so serijsko opremljene s inteligentnim štirikolesnim pogonom. Cena za vstopno različico se prične pri 46.300 evrov, doplačilo za Sport paket znaša 1.700 evrov, za najbolje opremljeno različico in najmočnejši motor pa 50.850 evrov. Za oba motorja poudarjajo nizko porabo goriva. Na voljo je 13 barv karoserije, 6 različnih oblazinjenj in 4 platišča, v dimenzijah 19 in 20 palcev.

Več fotografij poiščite na jangregorin.eu.