Leon Cupra dosegel rekord na Nürburgringu

Aktualno, Novosti, Saloni

Avtomobilski proizvajalec SEAT je na ženevskem avtomobilskem salonu predstavil model Leon CUPRA Performance Pack. Leon CUPRA je svoje neverjetne športne zmogljivosti že dokazal na Nürburgringu, najbolj zahtevnem dirka­lišču na svetu.

Avtomobilski proizvajalec SEAT je na ženevskem avtomobilskem salonu predstavil model Leon CUPRA Performance Pack. Leon CUPRA je svoje neverjetne športne zmogljivosti že dokazal na Nürburgringu, najbolj zahtevnem dirka­lišču na svetu.

Legendarno Severno zanko je prevozil v le 7 minutah in 58,4 sekunda, s čimer je za približno deset sekund izboljšal zadnji najboljši čas, ki ga je doseglo vozilo s pogonom spredaj. Natančno in skrbno delo, ki je bilo opravljeno na tem nemškem dirkališču, je SEAT uporabil pri serijskem modelu, ki je ena od zanimivosti avtomobilskega salona v Ženevi. Zmogljivost, privlačen dizajn, vsakodnevna uporabnost in vrhunska kakovost tako Leona CUPRO uvrščajo v prav poseben razred.

Španski avtomobilski proizvajalec na ženevskem salonu predstavlja tudi novi Leon Cup Racer, dirkalnik, ki ga je razvil in izdelal oddelek SEAT Sport in ki bo glavni igralec na prvenstvu Leon Eurocup, ki se začne v maju. Ena od zanimivosti na SEAT-ovem razstav­nem prostoru je novi model Mii by MANGO, trendovski mestni zapeljivec, zasnovan v sodelovanju z modno znamko MANGO, ki je prisotna v 104 državah po svetu.

seat leon cupra 2014

SEAT trenutno dosega odlične rezultate na področju prodaje. Tako je ta španski proizvajalec v letu 2013 s skupno 355.000 prodanimi vozili dosegel 10,6-odstotno rast, in sicer na evrop­skem trgu, ki je dejansko upadel za 1,8 %. V Nemčiji je SEAT dosegel 2,8-odstotni tržni delež, potem ko je stopnja rasti presegla 22 %, s čimer se je uvrstil med deset najuspešnejših avtomobilskih znamk. V Veliki Britaniji se je število registriranih vozil te znamke povišalo za 17 % in skoraj za 8 % na domačem španskem trgu. K takšnemu uspehu je znatno prispevala nova družina modelov Leon. Leta 2013 je bilo prodanih nič manj kot 102.000 novih Leonov, kar je 44 % več kot leto poprej.

“Očitno je, da je SEAT-ova prodaja v pravem zagonu. Nova družina modelov Leon je ključnega pomena za to rast. Naš načrt je, da poleg družine modelov Ibiza ustvarimo še en močan steber uspešnega poslovanja. Pričakujemo, da bomo ta uspeh nadalje­vali z novim Leonom ST, ki je bil predstavljen pred nekaj meseci. Prvi odzivi kupcev so zelo pozitivni, saj smo od predstavitve vozila prejeli že več kot 20.000 tovarniških naročil. Imamo zagon in načrtujemo, da se bo rast nadaljevala v letu 2014,” je povedal Jürgen Stackmann, predsednik družbe SEAT S.A. “SEAT je mladostna znamka, ustvar­jena v Barceloni. Njen mladostni duh opredeljujeta dve dimenziji: navdih črpamo iz dizajna in smo dinamični. Uspešnost Leonove formule potrjuje popolnoma nov model Leon CUPRA. To je najhitrejši in najmočnejši avtomobil, kar smo jih kdaj izdelali, hkrati pa je tudi udoben družinski avto. Leon CUPRA je naša nova ikona.”

Sodobna tehnologija in navdušujoč dizajn v kombinaciji z nepremagljivo zmogljivostjo in odlično uporabnostjo – novi Leon CUPRA na najboljši možni način uteleša vrednote znamke SEAT. Z močjo do 206 kW (280 KM) novi Leon CUPRA ni le najzmogljivejši model v izjem­no uspešni družini Leon, pač pa je tudi doslej najmočnejši SEAT-ov serijski avtomobil. In tudi najhitrejši. Pogon in podvozje Leona CUPRE zagotavljata maksimalen užitek v natančni vožnji. Z bogato opremo in odlično kakovostjo predstavlja novi CUPRA izvrstno razmerje med ceno in vrednostjo. Nova športna ikona v SEAT-ovi ponudbi je zdaj prvič na voljo kot 5-vratna izvedba in tudi kot 3-vratni Sport Coupé.

Prepričljiv rekord na Nürburgringu

Novi SEAT Leon CUPRA je svoje izjemne zmogljivosti pokazal s prepričljivim rekordom, doseženim na najbolj zahtevnem dirkališču na svetu. Doseženi rekordni čas (7 minut in 58,4 sekunde) temelji na tehnološki natančnosti Leona CUPRE, opremljenega z opcijskim paketom Performance Pack, ki vključuje visokozmogljive zavore Brembo, posebej oblikovana 19-palčna aluminijasta platišča in možnost izbire pnevmatik Michelin Pilot Sport Cup 2.

Povprečna hitrost je bila 155 km/h, najvišja hitrost, dosežena na odseku Tiergarten, pa 242 km/h. Površina dirkalne steze je bila suha, zunanja temperatura 10 ºC, temperatura steze pa 8 ºC. Brez dvoma je imel zasluge za takšen izjemni rekordni čas ne le izvrsten avtomobil, pač pa tudi voznik, ki je bil kos situaciji. Leona CUPRO 280 je pilotiral španski voznik Jordi Gené, SEAT-ov uradni voznik med letoma 2003 in 2010 na evropskih (ETCC) in svetovnih prvenstvih turnih vozil (WTCC) kot tudi na ostalih tekmovanjih. Bil je tudi član razvojne ekipe Leona CUPRE na Nürburgringu.

Leon Cup Racer za osupljivo avtomobilistično dirkanje

Novi Leon CUPRA je prav tako osnova za osupljiv profesionalni dirkalnik, ki ga SEAT pred­stavlja na avtomobilskem salonu v Ženevi. Novi Leon Cup Racer je pripravljen za svojo prvo sezono na evropskih dirkališčih. Ta 300-konjski dirkalnik bo svojo premiero doživel v maju, ko se bo začelo novo prvenstvo znamke, SEAT Leon Eurocup, ki bo za privlačno denarno nagra­­do potekalo šest vikendov v šestih evropskih mestih.