LaFerrari le v 499 primerkih

Aktualno, Novosti, Saloni

V Ženevi na avtomobilskem salonu je med najbolj zaželjenimi avtomobili trenutno zagotovo novi Ferrari LaFerrari. V to smo se prepričali tudi sami med ogledom salona, ko niti Lamborghini Veneno z omejeno serijo treh kosev in ceno 3 milijonov evrov ni pritegnil toliko pozornosti kot Ferrari LaFerrari, ki ga bodo izdelali v zgolj 499 primerkih in […]

V Ženevi na avtomobilskem salonu je med najbolj zaželjenimi avtomobili trenutno zagotovo novi Ferrari LaFerrari.

Na 83. Ženevskem avto salonu je bilo nedvomno med novinarskimi dnevi največ gneče ravno pri LaFerrariju.

Na 83. Ženevskem avto salonu je bilo nedvomno med novinarskimi dnevi največ gneče ravno pri LaFerrariju.

V to smo se prepričali tudi sami med ogledom salona, ko niti Lamborghini Veneno z omejeno serijo treh kosev in ceno 3 milijonov evrov ni pritegnil toliko pozornosti kot Ferrari LaFerrari, ki ga bodo izdelali v zgolj 499 primerkih in previdno razmislili, kdo si ga lahko “zasluži”. Povpraševanje je namreč precej večje. Gre za prvi hibridni avtomobil italijanskega proizvajalca s pokončnim črnim vrancem, ki ponuja 708 kW moči (963 KM). LaFerrari je naslednik najboljših Ferrarijevih modelov GTO, F40, F50 in Enzo Ferrari.

Ferrari se ne boji za prodajo te zveri. Kupci že čakajo v vrsti.

Ferrari se ne boji za prodajo te zveri. Kupci že čakajo v vrsti.

Hibridni sistem se imenuje HY-KERS in je seveda povzet po dirkalnikih Formule 1. Bencinski pogonski agregat omogoča 800 konjev, ostalo zagotavlja elektromotor (120 kW / 163 KM). Navora je za približno 900 Nm, medtem ko je moč doseči največ 9.250 vrtljajev na minuto. Ker so že ravno popularne, je vredno omeniti emisije, le teh je za 330 g/km. Prestavlja se s pomočjo sedem-stopenjskega menjalnika DCT. Superšportnik pa ima tudi vso potrebno elektroniko, kot naprimer ESC, ABS in EBD, EF1-Trac (F1 elektronika za hibridni sistem), električni diferencial E-Diff 3, SCM-E Frs in aktivno aerodinamiko.

LaFerrari doseže hitrosti nad 350 km/h, do stotke pospeši v manj kot 3 sekundah, do 200 v manj kot 7 in do 300 v 15!

ferrar laferrari od spredaj 2013

Večina materialov, med drugim seveda tudi karoserija, je izdelana iz karbona. Pri aerodinamiki so se ponovno zgledovali po dirkalnikih Formule 1. Sam proizvajalec izjavlja, da gre za perfektno uravnoteženje med obliko in funkcijo. 4,7 metra dolg superšpotnik je spredaj obut v 19-, zadaj v 20-palčna lahka lita platišča.