Koncept Ford C-MAX Solar Energi

Aktualno, Zanimivosti

Družba Ford Motor Company je predstavila svoj konceptni model C-MAX Solar Energi Concept, prvo tovrstno vozilo na sončni pogon, ki bi lahko zagotovilo najboljše lastnosti priklopnega hibrida brez odvisnosti od električnega omrežja.

Ford C-MAX Solar Energi

Družba Ford Motor Company je predstavila svoj konceptni model C-MAX Solar Energi Concept, prvo tovrstno vozilo na sončni pogon, ki bi lahko zagotovilo najboljše lastnosti priklopnega hibrida brez odvisnosti od električnega omrežja.

Namesto polnjenja akumulatorjev prek električne vtičnice bo Ford C-MAX Solar Energi Concept z uporabo posebnega koncentratorja, ki deluje kot povečevalno steklo in intenzivne sončne žarke usmerja v solarne plošče na strehi vozila, izkoristil energijo sonca. Rezultat je konceptno vozilo, ki z dnevno ‘zalogo’ sončnih žarkov zagotavlja enako zmogljivost kot običajni priklopni hibrid C-MAX Energi, ki energijo črpa iz električnega omrežja. Z uporabo obnovljivih virov bi Ford C-MAX Solar Energi Concept letne izpuste toplogrednih plinov tipičnega lastnika predvidoma zmanjšal za štiri tone.

Ford C-MAX Solar Energi

“Ford C-MAX Solar Energi Concept predstavlja novo možnost na področju prevoza z električnim pogonom in pri uporabi obnovljive energije,” je povedal Mike Tinskey, Fordov direktor za globalno elektrifikacijo vozil in infrastrukturo. “Kot vodilno inovativno podjetje podpiramo javni dialog o umetnosti možnega in premikanju meja za čistejšo prihodnost.”  C-MAX Solar Energi Concept, ki bo razstavljen na salonu 2014 International CES v Las Vegasu v ZDA, je skupni projekt Forda, podjetja SunPower Corp. iz San Joseja v Kaliforniji in tehnološkega inštituta iz Atlante v ameriški zvezni državi Georgia.

Avto, neodvisen od električnega omrežja

S strešnim fotovoltaičnim sistemom, ki uporablja obnovljivo solarno energijo, C-MAX Solar Energi Concept pri napajanju akumulatorja ne bo odvisen od običajnega električnega omrežja. Notranji Fordovi podatki razkrivajo, da bi lahko sončni žarki zadoščali za do 75 odstotkov vseh voženj, ki bi jih s solarnim hibridnim vozilom opravil povprečen voznik. To je še posebej pomembno na območjih, kjer je omrežje za polnjenje električnih vozil slabo razvito, nezanesljivo ali drago.

Vozilo uporablja tudi MyEnergi Lifestyle, zasnovo, ki jo je Ford s številnimi partnerji predstavil na salonu 2013 CES. MyEnergi Lifestyle z matematiko, znanostjo in računalniškim modeliranjem domačim uporabnikom pomaga razumeti, kako lahko izkoristijo prednosti energetsko učinkovitih gospodinjskih aparatov, solarnih sistemov in priklopnih hibridnih vozil ter znatno zmanjšajo svoje mesečne stroške in skupni ogljični odtis. Ford C-MAX Solar Energi bi lahko imel znaten pozitiven učinek na okolje. Letno količino izpustov CO2 in drugih toplogrednih plinov povprečnega ameriškega lastnika avtomobila bi lahko zmanjšal za kar štiri tone – to je enakovredno izpustom ameriškega gospodinjstva v štirih mesecih. Če bi vsa osebna in lahka gospodarska vozila v ZDA delovala s tehnologijo, ki jo revolucionarno uvaja Ford C-MAX Solar Energi Concept, bi se letna količina izpustov toplogrednih plinov zmanjšala za približno milijardo ton.