Dakar 2014: 4. etapa

Avtomobilizem, Motociklizem, Slovenija, Šport

Po torkovi etapi, ki so jo mnogi tekmovalci opisali kot eno najtežjih najbolj spektakularnih v zgodovini relija Dakar, je četrti dan sledila še druga polovica tako imenovane maratonske etape.

Po torkovi etapi, ki so jo mnogi tekmovalci opisali kot eno najtežjih najbolj spektakularnih v zgodovini relija Dakar, je četrti dan sledila še druga polovica tako imenovane maratonske etape.

miran stanovnik 2014Motoristi so namreč noč preživeli ločeno od ostale dirkaške karavane in s tem tudi brez rezervnih delov, novih gum in podpore ekipe z mehanikom. Prav tako jim ni bilo prizaneseno z nadmorsko višino z najvišjim predelom etape preko tri tisoč metrov nad morjem in z izredno težko navigacijo. Med drugimi se je navigacijsko napako storil vodilni Joan Barreda Bort in s sredinim šestim mestom komaj obdržal skupno vodstvo. Miran Stanovnik: »Kot kaže, je organizator želel že v prvem delu relija narediti nekaj selekcije. Ker je pred kratkim padal dež, so bile zabrisane vse sledi, dirkačem pred sabo pa tudi nisi smel verjeti, saj so navigacijske napake delali tudi najboljši.« Četrto etapo je zaključil na 59. mestu, v skupnem seštevku pa zdaj zaseda 47. mesto.

Prve tri četrtine hitrostne preizkušnje sta največja rivala in bivša moštvena kolega, Marc Coma (KTM) in Cyril Despres (Yamaha), neprestano vozila v razmaku dveh do treh minut, v zadnjem delu pa se je jezdecu modre Yamahe zlomil nosilec sledilne naprave in poškodoval električno napeljavo. Trmasti Francoz, ki je kariero začel kot mehanik, je motor po štiridesetih minutah spravil v pogon in se uspel prebiti do šestnajstega mesta. Zmaga je šla v roke Pedreru Garcii z dirkalnikom znamke Sherco, pol oziroma tri minute za njim pa sta končala Lopez in Coma (oba na KTM-ih).

Na družabnem omrežju Facebook smo zasledili še zapis, da je naš preostali udeleženc Dakarja z motorjem, Simon Marčič, zaslepljen s prahom med prehitevanjem dveh motoristom zapeljal v prepad, si zlomil dlančnico, nadaljeval 120 kilometrov z zlomljeno roko, prenočil nad več kot 3000 metrov nadmorske višine in se šele v sredo zjutraj predal in dirko končal v bolnišnici.

vw amarok - dakar 2014

Polno izzivov pa ima tudi avtomobilska slovenska ekipa. Celo spremljevalna ekipa Aleks Humar in Robert Loverčič sta 50 kilometrov pred včerajšnjo postojanko skoraj obstala, saj sta lahko potovala z maksimalno hitrostjo 80 km/h. Ker sta oba vrhunska mehanika jima je uspelo avtomobil popraviti. Do cilja etape pa sta seveda prišla tudi Darij Novak in Boštjan Leskovec s svojim Volkswagen Amarokom.

Napoved 5. dne

Tekmovalce bo pot vodila iz Chilecita v San Miguel de Tucumán, ki velja za najdaljšo etapo dirke. V skupno dolžino meri kar 912 kilometrov (transit 154 km, SS 527 km in na koncu še transit  231 km). Nedvomno bo preizkušnja trd oreh ne samo za tekmovalce, temveč tudi za tehniko. Temperature na tem področju so namreč precej visoke in pričakovati je pregrevanje pogonskih strojev. Proga večinoma poteka po pesku – mivki.