Kia Cee'd SW 1.6 CRDi LX Champion

Kia, Testi, Top

Kia Cee’d v svoji karavanski različici navduši s porabo goriva in všečno notranjostjo. V razredu, kjer kraljuje Golf, napada s sedemletno garancijo in akcijsko ceno.  V zadnjem letu sem velik del testnih voženj odpeljal s karavani. V srednjem razredu se med njimi bije prava bitka. Kia z Evropi prijaznim oblikovanjem predstavlja močno alternativo klasičnim evropskim tekmecem. […]

Kia Cee’d v svoji karavanski različici navduši s porabo goriva in všečno notranjostjo. V razredu, kjer kraljuje Golf, napada s sedemletno garancijo in akcijsko ceno. 

V zadnjem letu sem velik del testnih voženj odpeljal s karavani. V srednjem razredu se med njimi bije prava bitka. Kia z Evropi prijaznim oblikovanjem predstavlja močno alternativo klasičnim evropskim tekmecem. Cee’d je v primerjavi s predhodnikom naredil velik napredek. Če je prva generacija stavila na nizko ceno in preprosto tehniko je novi Cee’d opremljen z boljšimi materiali in naprednimi motorji.

Kia Ceed notranjost

Notranjost je področje, kjer si Cee'd zasluži velike pohvale.

Notranjost je področje, kjer si Cee’d zasluži velike pohvale.

Notranjost je področje, kjer si Cee’d zasluži velike pohvale. Materiali so v samem vrhu razreda in tudi postavitev stikal in upravljanja vozila je precej “evropsko” in domače. Merilniki so v srednjem paketu opreme nameščeni pregledno, informacije potovalnega računalnika pa se prikazujejo med glavnim merilnikom hitrosti. Obvolanske ročice so znane iz koncerna Hyundai-Kia in se jih hitro navadiš. Klimatska naprava svoje delo opravlja učinkovito in kljub večji prostornini kabine se nad njo ne moremo pritoževati. Zračniki so na las podobni tistim, ki jih poznamo pri Golfu. Posebno poglavje bi lahko namenili materialom. Ti so kvalitetni in v samem vrhu razreda. Delno usnjeni sedeži (sicer imitacija usnja) delujejo prefinjeno, imitacija usnja na vratih pa je v tem razredu prej redkost kot pravilo. Radio je precej osnoven, kljub temu pa za povprečnega uporabnika svoje delo opravlja izvrstno. Morda sem pogrešal le navigacijsko napravo, ki na daljši poti pride še kako prav in večji informacijski zaslon.

Kia Ceed

Kia ni le ugodna in s sedemletno garancijo temveč tudi simpatična.

Kia ni le ugodna in s sedemletno garancijo temveč tudi simpatična.

Področje porabe goriva je eno izmed tistih, ki pri družinskem avtomobilu tega razreda igra pomebno vlogo. Povprečno porabo po potovalnem računalniku sem imel neprestano okrog 5.5 l/100 km. Nad 5.7 z normalno vožnjo v celotnem testu nisem prišel. Motor se je izkazal z odličnim navorom. Speljevanje je tekoče in tudi pri pospeševanju iz cestninskih postaj skoraj ni bilo potrebe po prestavljanju. Motor je idealna izbira, saj smo šibkejšega dizla že imeli na testu v Hyundaiu i30 wagon in je bila poraba za pol litra višja. Šest stopenjski menjalnik se je izkazal kot pomemben faktor pri nizki porabi in v tem razredu tudi konkurenčna prednost.

Kia Ceed

V tem razredu se ne moremo izogniti nenehne primerjave z najbolj prodajanim Golfom. V osnovi ima Cee’d prtljažnik manjši za cca 80 l v primerjavi s karavanskim Golfom, vendar se lahko bolj poveča (za 20 l), če podremo vse sedeže. Upoštevati je potrebno, da je karavanska Kia tudi malenkost krajša po skupni dolžini, a z daljšo medosono razdaljo kot Golf karavan. Zaradi daljše medosne razdalje se manj čuti neravnine na cesti. Prtljažni prostor je raven in z odlično dostopno nakladalno površino.

Omejena količina vozil je na voljo že za 17.440 evrov (uradna cena brez popustov znaša 21.640 EUR), kar je odlična cena v tem razredu. Če upoštevamo še garancijo je Cee’d  v samem vrhu. Z dobrimi voznimi lastnostmi in odlično porabo se je tako zelo približal vodilnemu v razredu.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Kia Cee’d SW 1.6 CRDi LX Champion si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______ 

Podatki:
Motor / menjalnik: 1.6 CRDi (94kW/128 KM, 260 Nm) / 6 st. ročni
Poraba po ECE: 3,8 / 4,2 / 5,0 l (CO2: 110 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 185 km/h / ni podatka
Dolžina / širina / višina: 4505 / 1780 / 1485 mm
Medosna razdalja: 2650 mm
Teža: 1547 kg
Posoda za gorivo: 53 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 528 – 1.642 l

Osnovna cena vozila (1.4 CVVT, LX Fun): 14.990 EUR
Osnovna cena testnega modela: 21.640 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo in vključenim popustom: 17.440 EUR (omejena količina vozila)