Velika nagrada Bahraina v znamenju Mercedesa

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Velika nagrada Bahraina se je končala podobno, kot ostale letošnje dirke. Mercedesova dirkača sta bila v svojem svetu, Ferrari in Red Bull pa še vedno ne najdeta izhoda iz krize. Zaključek dirke je minil v športnem dvoboju med Hamiltonom in Rosbergom.  “Zmagati na dirki je nekaj najlepšega. Prevzame te neizmerna sreča, a globoko v sebi […]

formula1

Velika nagrada Bahraina se je končala podobno, kot ostale letošnje dirke. Mercedesova dirkača sta bila v svojem svetu, Ferrari in Red Bull pa še vedno ne najdeta izhoda iz krize. Zaključek dirke je minil v športnem dvoboju med Hamiltonom in Rosbergom. 

“Zmagati na dirki je nekaj najlepšega. Prevzame te neizmerna sreča, a globoko v sebi vem, da nocoj nisem bil tako hiter, kot bi si želel biti. Zato moramo hitro pristati na realna tla in ugotoviti, zakaj je bilo tako. Na prejšnji dirki v Maleziji sem imel veliko prednosti, ki jih je Nico ugotovil in jih tokrat obrnil sebi v prid. Danes se je odrezal bolje od mene.” je dejal zmagovalec Lews Hamilton.

Infiniti Red Bull Racing

formula1

Lanskoletni zmagovalci še iščejo pravo formo. 

Daniel Ricciardo si je s hrabro vožnjo priboril četrto mesto in se tako že drugič letos uvrstil med prejemnike točk. Avstralec je zaradi kazni štartal s 13. mesta, nato pa se je vso dirko boril z dirkači Ferrarija in McLarna, njegov moštveni tovariš Vettel pa je vozil tik pred njim. Po idealno izbrani zadnji menjavi koles tik pred posegom varnostnega avtomobila se je Ricciardo lahko prebil mimo Vettla na peto mesto, v 50. krogu pa še mimo Hülkenberga na četrto mesto. Vettel je štartal z desetega mesta in potem večino dirke vodil osrednjo skupino. Po posegu varnostnega avtomobila ga je Ricciardo sicer prehitel, a se je Vettel v zaključnem delu dirke uspešno ubranil napadov obeh dirkačev Williamsa.

“To je bila zares izvrstna dirka, ki je z Nicom nisva imela že vse od dnevov, ko sva tekmovala v gokardih,” je po zmagi na nedeljski dirki za VN Bahrajna dejal Lewis Hamilton.

Scuderia Toro Rosso

Danil Kvjat je tudi v svoji tretji dirki formule 1 pripeljal do cilja, tokrat na enajstem mestu. Rus je vso dirko sledil koloni Ferrarijev, Red Bullov in McLarnov, nekajkrat pa se je z njimi tudi neposredno pomeril. Po umiku varnostnega avtomobila je sicer izgubil boj z Räikkönenom, a je zdržal pritisk Grosjeana v zaključnih krogih dirke. Jean-Eric Vergne je po zapletu s Pastorjem Maldonadom odstopil v 14. krogu. Čeprav je lahko peljal naprej, je bil dirkalnik zaradi poškodb toliko počasnejši, da je Francoz zapeljal v garažo.

Lotus F1 Team

Romain Grosjean je štartal s šestnajstega, v cilj pa pripeljal na dvanajstem mestu. Francoz se je sprva boril z dirkači Caterhama in Sauberja, po zadnjem postanku v boksu pa se je oddaljil od njih. Po posegu varnostnega avtomobila je Grosjean svoj zaostanek za Danilom Kvjatom zmanjšal na manj kot dve sekundi. Pastor Maldonado je dirko začel s 17. startnega mesta in se sredi dirke znašel med vodilno deseterico zaradi dolgotrajne rabe prvega kompleta koles. Do 40. kroga in svoje druge zamenjave koles je vozil med dvanajsterico, vendar je takoj po vrnitvi iz boksov v prvem ovinku trčil z Estebanom Gutierrezom. Ob tem je Mehičanov Sauber dvignilo v zrak in se je prevrnil, Venezuelec pa je vožnjo lahko nadaljeval in kljub izgubi časa dirko končal na 14. mestu.

Caterham F1 Team

Kamui Kobajaši in Marcus Ericsson, ki sta se vso dirko borila z dirkači Marussie in Sauberja ter Pastorjem Maldonadom v Lotusu, sta se na kratko povzpela tudi med prvih 12. Ericsson je dirko končal po 33 krogih zaradi puščanja olja. To bo zdaj deležno skrbnega pregleda, da ugotovijo vzrok in napako odpravijo.

Rémi Taffin, vodja operacij Renault Sport F1 na dirkališčih: “Najhitrejši dirkalniki so še vedno daleč pred nami, vendar se ponekod že lahko pomerimo z njimi. Imamo vlogo zasledovalcev in, čeprav je pred nami še kar nekaj poti, ne zaostajamo več prav veliko. Ta položaj nas še bolj motivira pred preskusnimi vožnjami, ki bodo naslednji teden, kjer se bomo z vsemi štirimi moštvi lotili zajetnega programa opravil.
Razen nekaterih skrbi, ki so vedno redkejše, je bila naša zanesljivost minuli konec tedna kar zadovoljiva. Zaradi tega smo se lahko veliko bolj posvetili izboljševanju zmogljivosti. Ob vsakem nastopu dosegamo napredek, medtem ko so težave vedno redkejše in manjše. Za naslednjo dirko na Kitajskem bomo nedvomno imeli še nekaj zaostanka, saj je tamkajšnja glavna ravnina podobno dolga kot v Bahrajnu. Vendar bodo izboljšave, ki jih bomo preskusili v tem tednu, dirkalnikom s pogonskimi sklopi Renault omogočile, da se v kasnejših dirkah močno približajo vodilnim.”.

Končni vrstni red

1. Lewis Hamilton                V.B.                 Mercedes                            1 h 39 m 42,743 s

2. Nico Rosberg                Nem.                Mercedes                            + 1,085 s

3. Sergio Perez                 Meh.                Force India – Mercedes       + 24,067 s

  4. Daniel Ricciardo           Avs.                 Red Bull – Renault             + 24,489 s

5. Nico Hülkenberg            Nem.                Force India – Mercedes        + 28,654 s

  6. Sebastian Vettel           Nem.               Red Bull – Renault             + 29,879 s

7. Felipe Massa                 Bra.                 Williams – Mercedes           + 31,265 s

8. Valtteri Bottas                Fin.                  Williams – Mercedes           + 31,876 s

9. Fernando Alonso            Špa.                 Ferrari                                + 32,595 s

10. Kimi Räikkönen              Fin.                  Ferrari                                + 33,462 s

11. Danil Kvjat                    Rus.                Torro Rosso – Renault      + 41,342 s

12. Romain Grosjean         Fra.                 Lotus – Renault                 + 43,143 s

14. Pastor Maldonado        Ven.                 Lotus – Renault                 + 1 m 02,803 s

15. Kamui Kobajaši            Jap.                 Caterham – Renault           + 1 m 27,900 s

      Marcus Ericsson          Šve.                 Caterham – Renault           odstop po 33 krogih

      Jean-Eric Vergne         Fra.                 Torro Rosso – Renault      odstop po 18 krogih

Najhitrejši krog dirke: Nico Rosberg (49.) 1 m 37,020 s, povprečna hitrost 200,816 km/h