Kako zmanjšati porabo goriva?

Aktualno, Nasveti, PR novica

Cene goriva so v zadnjih mesecih precej zrastle, zaradi česar obisk bencinske črpalke za marsikoga predstavlja pravi finančni zalogaj. To je tudi razlog, da se vse več ljudi odloča za uporabo drugih prevoznih sredstev ali alternativ avtomobilu.

Kaj pa, če avtomobila ne morete zamenjati za kolo ali skiro? Kako lahko sami zmanjšate porabo goriva? Za začetek preverite nekaj preprostih ukrepov.

Prilagodite način vožnje

Na porabo goriva v veliki meri vpliva način vaše vožnje. Agresivna vožnja s pospeševanjem in zaviranjem, je ključni dejavnik, ki vpliva na večjo porabo goriva. Prilagodite svoj stil vožnje, ne le zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v prometu, temveč tudi zaradi prihranka.

Pri spremljanju in spreminjanju vaših voznih navad na bolje ter posledičnemu prihranku pri gorivu, vam lahko pomaga tudi aplikacija DRAJV. Ta spremlja vašo vožnjo, ocenjuje njeno ustreznost in varnost nagrajuje tudi s popusti.

Zmerno pri uporabi klimatskih naprav

Poleg tega, da lahko pretirana uporaba klimatskih naprav škoduje vašemu zdravju, vpliva tudi na prekomerno porabo goriva. Pretirano hlajenje lahko porabo dvigne tudi do 30%.

Na cesto le z optimalnim tlakom v pnevmatikah

Tudi neustrezen tlak v pnevmatikah zvišujejo porabo goriva – težje kot je vozilo, več goriva porabi. Preden se opravite na pot zato vedno preverite tlak in poskrbite za čim nižjo težo vozila.

Več nasvetov o tem, kako zmanjšati porabo goriva in prihraniti najdete v članku.