Junaška zmaga Alpine v Spa-Francorchampsu

Aktualno, Avtomobilizem, KHD, Šport

V nasprotju z zimskimi razmerami v Silverstonu je v prvenstvu FIA WEC sodelujoča moštva na dirkališču Spa-Francorchamps v Belgiji razvajalo skoraj poletno vreme. V njem je ob startu dirke v soboto ob 14.30 uživalo tudi veliko število gledalcev, ki so napolnili tribune ob sloviti stezi. Posadka Signatech-Alpine s številko 36 se je kvalificirala na drugo […]

V nasprotju z zimskimi razmerami v Silverstonu je v prvenstvu FIA WEC sodelujoča moštva na dirkališču Spa-Francorchamps v Belgiji razvajalo skoraj poletno vreme. V njem je ob startu dirke v soboto ob 14.30 uživalo tudi veliko število gledalcev, ki so napolnili tribune ob sloviti stezi.

Posadka Signatech-Alpine s številko 36 se je kvalificirala na drugo startno mesto razreda LMP2, posadka Baxi DC Racing Alpine s številko 35 pa na deseto mesto, saj je novincu na stezi pri Spaju Davidu Chengu ogrevalni krog skazila prekinitev kvalifikacij zaradi nesreče. Do njegovega naslednjega kvalifikacijskega poskusa so se pnevmatike močno ohladile, poleg tega pa ga je pri tem ovirala gneča na stezi.

V uvodnem delu dirke sta oba dirkalnika Alpine A460 vzdrževala dober ritem, obenem pa sledila strateškim napotkom inženirjev o nadzorovanju porabe goriva in obrabe pnevmatik.

V prvih dveh urah je posadka s številko 36 branila tretje mesto, dirkalnik s številko 35 pa se je zlagoma prebijal naprej z Nelsonom Panciaticijem in kasneje Ho-Pinom Tungom za volanom. Po prvi polovici dirke – po treh urah – je bila Alpine s številko 36 na drugem mestu, dirkalnik s številko 35 pa na četrtem mestu!

Stéphane Richelmi je izgubil nekaj časa, ko ga je zadel in zasukal Audi s številko 7, vendar je bil še vedno na drugem mestu, ko je dirkalnik prevzel Gustavo Menezes, ki se je potem znašel na prvem mestu zaradi napake takrat vodilne posadke.

Alpine A460 s številko 36 je s pospešenim ritmom nabrala udobno prednost pred zasledovalci. Dirkalnik s številko 35 je medtem nazadoval zaradi kazenske vožnje skozi bokse, ki je bila izrečena zaradi istočasne uporabe dveh pnevmatskih pištol.

V zadnji tretjini dirke je zaradi nesreče dirkalnika razreda GT, ki je v dvojnem ovinku Eau Rouge silovito trčil v ogrado, na stezo zapeljal varnostni avtomobil. Ko se je dobro uro pred koncem dirke umaknil, je sprožil dramatičen zaključek dirke.

Prednost vodilne posadke je v koloni za varnostnim avtomobilom izpuhtela, Alpine s številko 35 pa je zaradi svojega položaja ob posegu varnostnega avtomobila zaostala za cel krog. Ob sprostitvi dirke je Nicolas Lapierre spet okrepil svoje vodstvo, a je moral približno deset minut pred koncem dirke še enkrat zaviti v boks za hitro dolivanje goriva.

Francoz se je na stezo vrnil na drugem mestu in kmalu ujel vodilnega Deranija. Dirkač moštva Alpine se je nazaj na čelo prebil z drznim prehitevanjem le malo pred koncem dirke!

Medtem ko so se v moštvu veselili tega uspeha, so izvedeli, da Nelson Panciatici dirkalnik s številko 35 po trku z zakasnelcem počasi pelje proti boksu s predrto pnevmatiko in poškodovano zadnjo obeso, kar je pomenilo odstop.
Medtem je Nicolas Lapierre ohranil mirno kri in vodilno mesto do cilja in moštvu Alpine pripeljal drugo zmago na ravni svetovnega prvenstva – prva so osvojili v lanski dirki 6 ur Šanghaja. Zmaga v Belgiji je tudi prva zmaga novega dirkalnika Alpine A460.

36 MENEZES Gustavo (usa) LAPIERRE Nicolas (fra) RICHELMI Stéphane (mon) Alpine A460 Nissan team Signatech Alpine podium  during the 2016 FIA WEC World Endurance Championship, 6 Hours of Spa from May 4 to 7  2016, at Spa Francorchamps, Belgium - Photo Clement Marin / DPPI

S to zmago je posadka Lapierre, Menezes in Richelmi napredovala na vrh skupne razvrstitve dirkačev za Pokal FIA LMP2 in ima po dveh dirkah prvenstva enako število točk kot posadka Senna, Albuquerque in Gonzalez.

Naslednji uradni nastop moštva bo v nedeljo 5. junija v uradnih preskusnih vožnjah za slovito dirko 24 ur Le Mansa, ki bo leto potekala 18. in 19. junija.