Je to rešitev za bolj točne meritve porabe goriva?

Zanimivosti

Novembra 2015 se je skupina PSA Peugeot Citroën v obdobju medijskega poročanja, ki je diskreditiralo avtomobilski sektor, odločila zavzeti svoj pristop z objavo vrednosti porabe goriva svojih vozil v dejanskih voznih razmerah, s čimer si prizadeva za transparenten odnos do svojih strank. Sedaj pravijo, da imajo rešitev, ki bi jo lahko uporabljali vsi proizvajalci.  Rezultati so […]

Novembra 2015 se je skupina PSA Peugeot Citroën v obdobju medijskega poročanja, ki je diskreditiralo avtomobilski sektor, odločila zavzeti svoj pristop z objavo vrednosti porabe goriva svojih vozil v dejanskih voznih razmerah, s čimer si prizadeva za transparenten odnos do svojih strank. Sedaj pravijo, da imajo rešitev, ki bi jo lahko uporabljali vsi proizvajalci. 

Rezultati so plod testnega protokola, določenega skupaj  z dvema nevladnima organizacijama, Transport & Environment (T & E) in France Nature Environnement (FINE), pod nadzorom skupine Bureau Veritas. Zanesljivi testni protokol je potrdil vrednosti porabe goriva v dejanskih voznih razmerah, ki so jih sporočile stranke skupine PSA, in pa tudi rezultate iz neodvisne podatkovne baze anketiranja strank.

PSA Peugeot Citroën je prvi avtomobilski proizvajalec, ki je uradno objavil rezultate tovrstnega pristopa.

Meritve so bile opravljene po protokolu, ki je bil določen skupaj z nevladno organizacijo Transport & Environment, na javnih prometnih cestah v okolici Pariza (25,5 km v mestnem središču, 39,7 km izven mestnega središča in 31,1 km po avtocesti) v dejanskih voznih razmerah (uporaba klimatske naprave, teža prtljage in potnikov, klanci itd.). V sklopu testnega protokola, ki temelji na evropskem projektu RDE (“Real Driving Emissions”) za testiranje emisij v realnih pogojih vožnje, izmerijo porabo goriva s pomočjo prenosne naprave, ki jo namestijo na vozilo (PEMS – Portable emissions measurement system). Bureau Veritas, neodvisna in svetovno priznana organizacija, pa daje zagotovilo, da je testni protokol v skladu s predhodno definiranimi pogoji ter potrjuje točnost in zanesljivost rezultatov.

Rezultati prvih meritev so primerljivi s tistimi, ki so jih posredovale stranke oz. lastniki vozil (v okviru neodvisnih anket strank) in so pokazali, da je postopek opravljen skupaj z združenjem Transport & Environment zanesljiv in dejansko primerljiv z vrednostmi tipičnega voznika.

tabela-porabe-psa

PSA bo še pred poletjem 2016 objavila uradne rezultate izmerjene porabe goriva v realnih razmerah za 30 najbolje prodajanih modelov vozil znamk Peugeot, Citroën in DS.

citroen-c4-picasso-testiranje-porabe

Gilles Le Borgne, direktor raziskav in razvoja skupine PSA Peugeot Citroën je poudaril:

«Moramo si prizadevati za ohranitev zaupanja naših strank in to gre z roko v roki s pristopom, ki smo ga najavili v letu 2015. Po opravljenem delu skupaj z organizacijami T&E, FNE in Bureau Veritas je postopek zdaj že potrjen in prvi objavljeni rezultati sovpadajo z vrednostmi porabe goriva, ki so jih sporočile naše stranke.»

Greg Archer, direktor oddelka Clean Vehicles pri združenju Transport & Environment je dodal:

«Testni protokol, ki smo ga definirali skupaj s skupino PSA Peugeot Citroën je zanesljiv. Potrdil je namreč, da poraba goriva testiranih modelov ustreza dejanskim voznim razmeram tipičnega voznika. Ta testni protokol je dokazal, da so testiranja na cesti zanesljivo merilo za izmero dejanskih emisij CO2. Zatorej bi moral postati referenčni test za vse proizvajalce.»

Michel Dubromel, podpredsednik zveze France Nature Environnement je dodal:

«Proaktiven pristop skupine PSA Peugeot Citroën je dokaz o njeni popolni transparentnosti glede emisij CO2 in zdaj bomo nadaljevali še s testiranji emisij drugih škodljivih izpušnih plinov. To je naš odgovor na upravičeno skrb državljanov glede zdravja prebivalstva.»

«Iniciativa, ki temelji na sodelovanju proizvajalca, nevladne organizacije in družbe, ki izdaja certifikate, je nadvse inovativna in konstruktivna. Izpolnjuje vse potrebne pogoje za podajo odgovorov na vprašanja, ki bi jih lahko zastavili potrošniki. PSA Peugeot Citroën je naredila vse potrebno, da si je zagotovila neodvisno in verodostojno preverjanje, ki bi lahko postalo standardizirano za avtomobilsko industrijo,» je povedal Marc Boissonnet, izvršni podpredsednik marketinga, prodaje in komunikacij skupine Bureau Veritas.