Iztok: Zakaj se rad naokoli prevažam z Lado

Blog, Testi, Top, Uncategorized

Lada 4×4 Urban oziroma Niva je najbolj prvinski avto na trgu. Težko najdem kateri drug model, ki je po tolikih letih proizvodnje ostal enak. Podobna sta mu že pokojni Defender, pa recimo Patrol Y61.

Avtomobilistični novinar sem postal nekako po naključju. Želel sem biti blizu dirkanja in pristal leta 2005 na portalu Avto.Over.Net. Vse od tedaj sem bil navdušen nad novimi avtomobili in testiranjih le teh.

Po preizkušenih številnih najnovejših in najnaprednejših avtomobilih sem pristal v Ladi Nivi oziroma Ladi 4×4 Urban.

Najprej smo Lado 4×4 Urban kupili pri mojem delodajalcu v Dubaju, RAMY Automotive. Tako, za hec. Da vidimo, če je za kaj in če jo lahko predelamo. Ponaša se s klimo, ki bi bila lahko boljša, in celo električnim pomikom stekel. Žal nima centralnega, kaj šele daljinskega zaklepanja… In ja, ravno slednje je edino, kar pogrešam v tem vozilu.

Vsi v pisarni so se avtomobila otepali. Vsem bolj dišijo službeni Wranglerji, ki so močnejši, težji in predvsem večji. Jaz pa sem Lado tako vzljubil, da sem jo kar posvojil in v zadnjem letu z njo prevozil večino svojih vsakodnevnih poti. Ker klima ni najmočnejša, se jo med poletjem res malo izogibam, a tudi to bomo “pojačali”, kot tudi ostale stvari. Trenutno je v popolni preobrazbi, saj je že dobila turbinski polnilnik, širše blatnike, nove odbijače in pragove, večje terenske gume, strešni prtljažnik in sedaj čaka še na popolnoma novo notranje oblazinjenje. Slike le take sledijo kmalu… Inshallah. 🙂

Tako prvinska je.

Lada 4×4 Urban oziroma Niva je najbolj prvinski avto na trgu, ki se še vedno proizvaja. Težko najdem kateri drug model, ki je po tolikih letih proizvodnje ostal enak. Podobni so mu le še že pokojni Land Rover Defender, pa recimo Nissan Patrol Y61 in Toyota LC Pick Up. Mercedes razreda G ne sodi sem, saj je izjemno sodobno vozilo, kot tudi Jeep Wrangler.

O njeni prvinskosti sem se dodatno prepričal še v Sloveniji, ko sem s pomočjo Autobrokerja po domačih cestah izkusil to rusko lepotico. Morda je res leto proizvodnje 2017, ampak občutek je, kot, da bi upravljal starodobnika z vonjem po novih sedežih in novi, izjemno masivni plastični armaturni plošči. Zapiranje vrat povzroči tisti značilen železni ropot, ki ga starejši še pomnimo iz Zastave Yugo, 101 in podobnih vozil.

V nekem idealnem socialističnem duhu bi dejansko bil ta avto točno vse kar potrebujemo. V tem idealnem mislim tudi, da bi vsi vozili po pameti, po predpisih in se ne bi dogajale nesreče. V tem idealnem svetu nihče ne bi med vožnjo uporabljal mobilnega telefona in prehiteval v škarje… To pa je edino kjer opažam slabost Lade, saj žal idealnega sveta ni. Manjko zračnih-varnostnih blazin in ob primeru trka naprednejšo zmečkljivo cono vozila bi si le želel…

Po drugi strani pa se mi ob vožnji s tem avtomobilom čas ustavi. Prepustiš se trenutku, saj hiteti nima smisla. Avto postane precej glasen zaradi prenosov stalnega štirikolesnega pogona že pri dobrih 100 km/h, kar pa seveda zelo opraviči, ko pride na vrsto terenska vožnja. Na zahtevnih prezpotjih je Lada še vedno prava NIVA. In to so v teh modernih časih tudi še edini preostali kupci tega vozila. Tisti, ki potrebujejo odlično terensko vozilo, ki ga ni potrebno paziti pred praskami in v katerega verjameš, da zmore prevoziti vsaki, še tako strm, klanec.

Če pa koga zanima vsaj kratek test in podoživljanje zgodovine Nive oziroma 4×4 Urbana, potem si je vredno pogledati ponudbo Autobrokerja, ki jo ponuja v najem že za 49 evrov na dan. Mogoče ideja za noro poročno vozilo?