Iztok: Ne kadit v avtu!

Aktualno, Blog

Na poti v službo rad opazujem vedenje ostalih soudeležencev v prometu. Poskušam razumeti njihove poteze, njihov način vožnje in pogosto hkrati opazim še kaj zanimivega.

Na poti v službo rad opazujem vedenje ostalih soudeležencev v prometu. Poskušam razumeti njihove poteze, njihov način vožnje in pogosto hkrati opazim še kaj zanimivega.

Blog zapis je zgolj moje mnenje. Vesel bom vašega mnenja.

Blog-zapis je zgolj moje mnenje. Vesel bom vašega mnenja!

Tokrat sem se peljal na relaciji Razdrto – Postojna, zgodaj zjutraj, ura je bila komaj nekaj minut pred pol šesto. Zunaj svež zrak, toplo ravno dovolj, da sem lahko do avtomobila malo pred tem stopil v kratkih hlačah in majici. Idilično poletno jutro torej. Na omenjeni relaciji pričnem dohitevati vozilo Volkswagen Passat CC. Lep, eleganten avtomobil temno modre barve. Opazim, da ima voznik za približno 5 – 8 centimetrov priprto okno. Pomislim, da si želi voznik svežega zraku in ne zgolj tistega preko filtra klimatske naprave. Pripeljem vzporedno z njim in se za trenutek zazrem v voznika, ki med vožnjo z največjo vnemo vleče še tisto kar je ostalo od njegove cigarete. V tistem trenutku mu je več pomenila njegova cigareta in dim, kot dogajanje na cesti. Njegova zbranost je bila ‘na nuli’.

Da, da, vem, najprej naj pred svojim pragom pometem in raje počasneje vozim. Vendar sem mnenja, da tisti, ki vozi malce hitreje (ne velja za nespametne divjake), pač ni toliko nevarnejši, če je le stoodstotno osredotočen na svojo vožnjo in svoje početje. Medtem, ko so kadilci in tisti, ki telefonirajo svoja zgodba. Preprosto ne razumem ljudi, ki ne zdržijo niti zjutraj brez cigarete med vožnjo do službe ali kamorkoli se že pač odpravijo.

Kajenje med vožnjo po trenutno veljavni zakonodaji ni prepovedano. Seveda pa, kot so mi povedali pri slovenski policiji, policisti sankcionirajo vse ostale prekrške, ki jih voznik stori tudi zaradi nezbranosti, ki jo lahko povzroči kajenje med vožnjo. Statističnih podatkov glede izrečenih kazni v tej zvezi žal ne vodijo.

S tem zapisom ne bom veliko pripomogel k varnosti v prometu. A kljub temu upam, da bo kdo naslednjič, ko bo že moral prižgati cigareto, bil bolj pozoren na cesto in promet okoli sebe. Sicer pa ja, kajenje škoduje zdravjo tako ali drugače.

… in če kdo vpraša, DA, sem za prepoved kajenja v avtomobilu!

P.S.: Prihajamo v letno obdobje, ko bodo cigaretni ogorki še toliko bolj nevarni, saj so v poletni sezoni eni izmed najpogostejših povzročiteljev požarov ob cestah, avtocestah. Zatorej velja opozorilo, da ogorek ugasnete in odstranite za na to predvidenih mestih.

Prispevek je mnenje avtorja 
in ne izraža nujno stališča uredništva.