Testiranje elektronske zavorne luči

Aktualno, Zanimivosti

Največji nemški proizvajalci so sodelovali v posebnem preizkusu tehnološko napredne zgodnje opozorilne “zavorne luči”, ki voznike opozori, da vozilo pred njimi zavira, čeprav je skrito za ovinkom ali drugimi udeleženci v prometu. Pri zaviranju v sili eksperimentalna “elektronska zavorna luč” oddaja brezžični signal, ta pa vključi opozorilno lučko na armaturni plošči vozil, ki sledijo. Raziskava […]

Ford varnostni sistemi

Največji nemški proizvajalci so sodelovali v posebnem preizkusu tehnološko napredne zgodnje opozorilne “zavorne luči”, ki voznike opozori, da vozilo pred njimi zavira, čeprav je skrito za ovinkom ali drugimi udeleženci v prometu.

Pri zaviranju v sili eksperimentalna “elektronska zavorna luč” oddaja brezžični signal, ta pa vključi opozorilno lučko na armaturni plošči vozil, ki sledijo. Raziskava je pokazala, da bi lahko tehnologija pomagala voznikom hitreje zavirati in se tako izogniti trčenju ali vsaj zmanjšati njegove posledice.

Ford varnostni sistemi

Preizkušali so tudi sistem za opozarjanje na ovire, ki voznika opozori, da je na cestišču morebiti nevaren predmet ter nakaže položaj in vrsto ovire, ter sistem za prepoznavanje prometnih znakov, ki z vzpostavljeno povezavo s centri za upravljanje prometa zagotavlja aktualne informacije.

simTD je skupni projekt vodilnih nemških proizvajalcev avtomobilov, dobaviteljev komponent, komunikacijskih podjetij, raziskovalnih ustanov in javnih služb. Za financiranje projekta je bilo namenjenih približno 53 milijonov evrov, od tega je neposredna promocijska podpora Zveznega ministrstva za gospodarstvo in tehnologijo (BMWi) skupaj z Zveznim ministrstvom za izobraževanje in razvoj (BMBF) znašala 30 milijonov evrov. Nadaljnjo podporo projektu so z vlaganjem v infrastrukturo zagotovili v Zveznem ministrstvu za promet, gradnjo in razvoj mest (BMVBS) ter z aktivnim sodelovanjem zvezne dežele Hessen. V konzorciju so bili zbrani predstavniki vseh glavnih interesnih skupin, vključno s predstavniki podjetij Audi, BMW, Daimler, Ford, Opel, Volkswagen, Bosch, Continental in Deutsche Telekom, regionalnih upraviteljev infrastrukture in nemških raziskovalnih ustanov (Tehničnih univerz v Münchnu in Berlinu, Univerze v Würzburgu in organizacije Fraunhofer Gesellschaft).