Iztok: Dubai & vozniško dovoljenje

Aktualno, Blog

Po ogledu številnih fotografij na spletu, ki prikazujejo naj eksotične superšportne avtomobile parkirane predvsem pred trgovskima centroma Dubai mall in Mall of the Emirates se jih veliko zamisli: “Živeti in voziti avtomobil v mestu Dubai je sanjsko.” A poglejmo hipotetično kaj to pomeni za Slovenca. Najprej si je potrebno urediti rezidenčno vizo, saj državljanstva praktično […]

Po ogledu številnih fotografij na spletu, ki prikazujejo naj eksotične superšportne avtomobile parkirane predvsem pred trgovskima centroma Dubai mall in Mall of the Emirates se jih veliko zamisli: “Živeti in voziti avtomobil v mestu Dubai je sanjsko.”

Tushek Renovatio T500 foto: Tushek Supercars

Tushek Renovatio T500 foto: Tushek Supercars

A poglejmo hipotetično kaj to pomeni za Slovenca. Najprej si je potrebno urediti rezidenčno vizo, saj državljanstva praktično ne morete dobiti. Predpostavljajmo, da imate že dovolj denarja za superšportni avtomobil, kot je recimo slovenski primerek Tushek Renovatio T500. Zagotovo bi bili s tem avtomobilom, ki v sebi skriva zmogljivi V8 pogonski agregat, izjemno zanimivi po ulicah Dubaija, a pozor! Slovenija ni med izbranimi državami, ki bi odobravale vaše vozniško dovoljenje kot veljavno.

Državljani spodnje naštetih držav lahko enostavno prenesejo svoje vozniško dovoljenje s pregledom vida in obiskom Dubajskega prometnega oddelka kjer si uredijo vse papirje in seveda plačajo stroške izdelave v višini 360 AED, kar znaša dobrih 75 evrov; Avstralija, Avstrija, Bahrain, Belgija, Kanada, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Irska, Italija, Japonska, Južna Koreja, Kuvajt, Nizozemska, Nova Zelandija, Norveška, Oman, Poljska, Portugalska, Katar, Romunija, Saudska Arabija, Južna Afrika, Španija, Švedska, Švica, Turčija, Velika Britanija in Združene države Amerike.

Tu lahko dodam eno pikro na račun naših veleposlanikov, politikov in ostalih birokratov, ki jih plačujemo davkoplačevalci. Politiki se z veseljem odpravijo na pot v razne dežele sveta in podpisujejo razne akte o nameri po sodelovanju med državama, a sočasno ne uredijo takšne majhne malenkosti, kot je preprost prenos vozniškega dovoljenja.

Nastja pred avto šolo

Nastja pred avto šolo

In kako poteka pridobivanje vozniškega dovoljenja? O tem sem se pogovarjal z mojima sogovornikoma Markom Gorjancem in Stojanom Hribarjem iz uspešnega podjetja Luxuris Commodities DMCC s sedežem ravno v Združenih Arabaskih Emiratih. Za uspešno opravljanje vozniškega izpita je potrebno opraviti 20 ur praktične vožnje v tamkajšni avto šoli. V kolikor imaš kakšne t.i. VIP ugodnosti tudi manj. Marko je slikovito opisal praktični preizkus, ki poteka s posebnim inšpektorjem skupaj s še tremi kandidati na zadnji klopi, ki čakajo na svojo “srečo”. Vožnja je zelo kratka – tja do 15 minut, komisar pa na koncu le pove ali si izpit uspešno opravil ali ne. Zelo verjetno je, da ga bo potrebno opravljati večkrat, saj s tem seveda dobijo več denarja v blagajno. Marko, ki je venomer na relaciji Slovenija – Dubai, je dejal, da je v njegovi skupini en Pakistanec izpit opravljal že v enajsto. Potrebno je sicer še dodati, da so na splošno Indijci, Pakistanci in Filipinci, kot najpogostejši kandidati za vozniški izpit, slabi vozniki.

Stojan Hribar in Marko Gorjanc s podjetja Luxuris Commodities DMCC

Slovenca Stojan Hribar in Marko Gorjanc s podjetja Luxuris Commodities DMCC

Stojan, ki tu živi že zadnjih šest let s svojo družino pravi, da bistvenih razlik v prometnih pravilih ni. Obstajajo le malce drugačna pravila pri vključevanju na avtocesto. Medtem naju je z Nastjo velikodušno povabil, da se z njegovim podaljšanim BMW-jem serije 7 odpravimo v okolico hotela Burj Al Arab na pijačo. Med vožnjo je razložil, da tu policistov praktično ni na cesti. Potrebno je paziti predvsem na radarje, ki jih je precej. Ob prekoračenih hitrosti pa se tu ne pričakuje položnice na dom, saj ti preprosto ob naslednji registraciji vozila “nabijejo” še vse kazni, ki si jih uspel pridelati v enem letu. Preverjanje kazni in zbranih pik pa je preprosto preko interneta.

Za preprečevanje zbiranja kazni in predvsem pik, ki lahko vodijo ne le v odvzem vozniške ampak tudi v izgon iz države pa je na voljo dirkališče Dubai Autodrome, ki ponuja udeležbo na track dayih z lastnim avtomobilom ali pa možnost najema Audija R8 ali TT-ja, Subaruja Impreze STi ali formule s 132 kW moči (180 KM). Tu hitrostnih omejitev ni, adrenalin pa je zagotovljen.

Turisti s turistično vizo lahko najamejo avtomobil, a pogoji se razlikujejo od enega do drugega “rental” podjetja. Vsi naj ne bi sprejemali vseh vozniških dovoljenj. S turistično vizo pa tudi nekako ne moreš živeti tu, saj je omejena le na 30 dni.

Prispevek je mnenje avtorja 
in ne izraža nujno stališča uredništva.