Iztok: Dubai & promet

Aktualno, Blog

Te dni se mudim v Združenih Arabskih Emiratih, točneje v mestu Dubai. Namen potovanja je seveda počitek, odmor, odklop, raziskovanje nepoznanih držav ali kakorkoli že želite to vzeti. A, ker mi je delo v krvi in delam tisto kar me veseli je prva pomembna odločitev padla še preden sem se namenil proti beneškemu letališču Marco […]

Te dni se mudim v Združenih Arabskih Emiratih, točneje v mestu Dubai.

Namen potovanja je seveda počitek, odmor, odklop, raziskovanje nepoznanih držav ali kakorkoli že želite to vzeti. A, ker mi je delo v krvi in delam tisto kar me veseli je prva pomembna odločitev padla še preden sem se namenil proti beneškemu letališču Marco Polo. “Moja ugriznjena jabolka gre z menoj,” sem se sam pri sebi odločil. Zahvaljujoč tej odločitvi sedaj lahko tudi prebirate tale zapis. Če bo čas dovoljeval pa jih bo sledilo še nekaj…

Skratka, pobeg iz hladne Slovenije še kako prija. Že ob jutranjem pristanku na veliko letališče sem začutil toplino Sonca. Ah ja, na “sončni” strani Alp smo malce že pozabili kaj je to. Ko sem se za silo nahranil sončnih žarkov med iskanjem hotela po niti ne tako turističnih ulicah sem začel opazovati kar gost promet. Avtomobili švigajo podobno kot v Italiji. Kulture jim vsekakor primanjkuje, vendar vozniki še zdaleč vozijo mnogo vzorneje kot denimo v Indiji. Prvih nekajkrat sem bil presenečen nad hupanjem voznikov. Najprej pomisliš, da si naredil nekaj narobe, a se že po kakšni uri sprehajanja po ulici privadiš tega sicer še vedno motečega zvoka. Če je potreba ali pa je tudi ni, hupanje je tu pogosto. Zebra, to so tiste bele črte, ki dajejo pešcu možnost varnega prehoda skozi cesto – no ja, tu jo vozniki radi spregledajo. Pa tudi pešci si radi svoj prehod čez cesto omislijo na mestu, ki ni ravno najboljša, beri varna, izbira. Le ti imajo tudi možnost izbire premikanja s pomočjo metroja z dvema različnima linijama, čolni ali avtobusa. Majhne avtobusne postaje so tu kar klimatizirane.

Večina avtomobilov, kot so limuzine, kombilimuzine, karavani in majhni mestni avtomobički so bencinsko gnani. Tudi številne Toyote Land Cruiser in ostali terenci imajo vgrajen bencinski pogonski agregat. Dizelski motorji pripadajo bolj kombijem, pick-upom in nekaterim terencem.

Altimo izdelujejo od leta 1993, na sliki je nov - letošnji model.

Altimo izdelujejo od leta 1993, na sliki je nov – letošnji model.

Med avtomobilskimi znamkami prevladujejo predstavniki z Japonske. Izjemno sem presenečen nad dobrim deležem Nissanovih vozil. Priznam, prvič sem videl Nissanov model Altima. Najprej nisem vedel za katero znamko gre, a tu je očitno ta avtomobil pravi hit. Zelo pogosto ga uporabljajo tudi taksisti poleg Toyote Camry in recimo stare Hyundai Elantre. Precej je tudi avtomobilov z značko Mitsubishi in Honda. Bistveno manj pa je evropejskih predstavnikov. A naj opozorim, trenutno sem obdelal le področje malce južneje od letališča (BurJuman), ki niti ne slovi po modenosti in eksotiki. A predel z avtomobili povprečno vrednimi 250.000 evrov še pride na vrsto, kot tudi tekmovanje Red Bull X-Fighters World Tour 2013, ki ga tu pripravijo za v petek, 12. aprila, za 12 najboljših tekmovalcev sveta ob najvišji stolpnici Burj Khalifa.

Tu so policisti ponosni na svoja prevozna sredstva.

Tu so policisti ponosni na svoja prevozna sredstva.

Mogoče še en podatek za konec, Dubai ima kar 15.000 zaposlenih policistov (od tega večina z visoko izobrazbo), ki odgovarjajo neposredno šejku Mohammadu bin Rashid Al-Maktoumu. V prometu jih ni ravno pogosto zaslediti, njihovo prijaznost in ustrežljivost pa bom poskušal še preveriti. Če bodo vsaj pol toliko prijazni kot so prebivalci, ki vedno priskočijo na pomoč z informacijami, bo vrhunsko. Njihovo najnovejše prevozno sredstvo pa je kar Chevrolet Camaro z 238 kW moči (323 KM). Ah ja, tudi jaz bi bil rad tu policist.

Prispevek je mnenje avtorja 
in ne izraža nujno stališča uredništva.