Intervju s Percyjem Lemaireom

Aktualno, Zanimivosti

Prodaja visokozmogljivih vozil v Evropi še naprej vrtoglavo raste. Zato tudi segment vrhunsko zmogljivih pnevmatik (UHP) v gumarski industriji dosega najhitrejšo rast. Ker so celo v kategoriji »družinskih limuzin« vozila vse večja, težja in hitrejša, narašča…

9823A5B6-607D-11E0-9947-383E65B94067Prodaja visokozmogljivih vozil v Evropi še naprej vrtoglavo raste. Zato tudi segment vrhunsko zmogljivih pnevmatik (UHP) v gumarski industriji dosega najhitrejšo rast. Ker so celo v kategoriji »družinskih limuzin« vozila vse večja, težja in hitrejša, narašča potreba po pnevmatikah, ki bi bile »kos« tako težkim in močnim avtomobilom. Njihova impresivna teža in moč skupaj z dejstvom, da ima veliko današnjih visokozmogljivih vozil težišče precej više (SUV), postavlja pred pnevmatike kar nekaj zahtev, ki predstavljajo velik izziv.

 
Razvojni inženir Percy Lemaire, vodja skupine za razvoj pnevmatik UHP v Colmar-Bergu v Luksemburgu, dobro pozna raznolikost zahtev glede zmogljivosti, ki jih mora izpolnjevati pnevmatika Goodyear UHP, preden gre lahko v proizvodnjo. Naloga njegove skupine je, da premika tehnološke meje razvoja v smeri kompleksnih pnevmatik UHP, kakršna je nova Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2, ki bo voznikom nudila izboljšano vodljivost, oprijem in zaviranje – ki so ključni pokazatelji varnosti – in to v najrazličnejših cestnih in vremenskih razmerah. Ampak kaj je pravzaprav vrhunskozmogljiva pnevmatika in kdo jo potrebuje? Lemaire je podrobneje pojasnil kaj vse vključuje razvoj pnevmatike, kakršna je Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2, in zakaj je pomemben.
 
Katere so ključne razlike med vrhunsko in standardno pnevmatiko? 
Percy Lemaire: V svoji ponudbi imamo pnevmatike za najrazličnejša vozila in vrste uporabe, od standardnih pnevmatik, ki so primerne za manjša mestna vozila, do visoko- in celo vrhunskozmogljivih pnevmatik za težja in zelo močna vozila. Seveda obstajajo tudi pnevmatike za posebne vremenske pogoje ali posebne vrste uporabe, kot so npr. zimske, letne ali 4×4, če jih omenim le nekaj. Med obema skrajnima pnevmatikama, UHP in standardno, je nekaj bistvenih razlik: pri standardnih pnevmatikah stremimo za tem, da bi razvili cenovno primerno pnevmatiko, ki bi omogočala udobno vožnjo z visokim nivojem oprijema na mokrem za manjše avtomobile; pri razvoju pnevmatik UHP pa je naš cilj pnevmatika, ki bi močnejšim avtomobilom omogočala izjemen nivo varnosti in zmogljivosti vozila v različnih pogojih in pri višji hitrosti. Zato se te pnevmatike od standardnih razlikujejo na več področjih: po zmesi, ki jo uporabimo, po zgradbi in pogosto tudi po dimenzijah. V prvi vrsti ima zmes, ki jo uporabimo pri pnevmatiki UHP, kot je Eagle F1 Asymmetric 2, veliko svojih značilnosti izpeljanih iz zmesi za dirkalne pnevmatike. Lahko vsebuje več silike in lepljivih smol, ki jih v zmeseh za standardne pnevmatike ne najdemo. 
 
Za Eagle F1 Asymmetric 2 smo razvili tudi novo, bolj togo diagonalno karkaso. Medtem ko imajo ponavadi pnevmatike vložke pod kotom 90 stopinj, ima Eagle F1 Asymmetric 2 manjši kot, kar prispeva tudi k večji torzijski togosti in bolj preciznemu krmiljenju ter boljši vodljivosti in zaviranju na suhih cestnih površinah.
 
Kdo naj bi imel koristi od pnevmatike UHP? 
Percy Lemaire: Za pnevmatike UHP vidim dve glavni skupini uporabnikov: Najprej so tu seveda vozniki, ki zahtevajo od svojih močnih vozil optimalno vodljivost – na suhih in mokrih cestah. Ti vozniki potrebujejo maksimalen oprijem in zato zahtevajo pnevmatike z vrhunskimi lastnostmi, da lahko vozijo športno, vendar še vedno varno. V drugi vrsti so pnevmatike UHP zanimive za voznike težkih in močnih družinskih in službenih avtomobilov, ki hočejo biti pripravljeni, da lahko v nujni situaciji v trenutku ukrepajo. Tem voznikom gre najprej za varnost in hočejo pnevmatike, ki jim varnost omogočajo na najvišji ravni – v vseh pogojih vožnje in v različnih razmerah na cesti. 
 
Nova pnevmatika Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 je bila namensko razvita, da bi nudila izboljšane varnostne parametre, kot je npr. krajša zavorna pot na mokri in suhi podlagi. Vrhunska vodljivost pri vožnji naravnost na mokri kot tudi na suhi podlagi je pri naši novi pnevmatiki še en pomemben parameter.
 
Kateri najpomembnejši tehnološki dosežki so zajeti v Eagle F1 Asymmetric 2?
Percy Lemaire: Tehnologija aktivnega zaviranja (ActiveBraking Technology) pri novi Eagle F1 Asymmetric 2 pomeni, da se bloki v tekalni plasti pri povečani obremenitvi, ki jo povzroča zaviranje, razširijo. S tem se poveča stična površina med pnevmatiko in podlago. Medtem ko se klasični bloki med zaviranjem ne spreminjajo, tukaj povečana naležna ploskev zagotavlja tudi boljši oprijem, ki po drugi strani vodi do krajše zavorne poti, kakršno dosega Eagle F1 Asymmetric 2.
 
Kje Goodyear razvija svoje vrhunskozmogljive pnevmatike?
Percy Lemaire: V primeru Eagle F1 Asymmetric 2 razvoj poteka globalno, v vseh treh Inovacijskih centrih Goodyear: V Luksemburgu, v Nemčiji in v ZDA. Vodenje smo sicer prevzeli tukaj, v Luksemburgu, vendar smo za določena specifična znanja ali poznavanje lokalnih trgov računali na skupine iz Hanaua v Nemčiji in Akrona v Ohiu, ki so nam pomagale, da smo razvili izdelek, skladen z zahtevami različnih trgov. Skupina iz Nemčije ima veliko izkušenj z razvojem športnih pnevmatik, torej so nam bili v veliko pomoč s podatki z ‘dirkalnega’ zornega kota. Ameriška skupina je poskrbela, da smo ves čas razvoja upoštevali tudi specifične zahteve trgov Severne Amerike in Azije, kot so udobje, kilometraža in hrup. 
 
Kako številčna je skupina, ki je delala na tem projektu, in kakšna specifična znanja se zahteva od skupine, zadolžene za razvoj pnevmatike UHP?
Percy Lemaire: Naša skupina je obsegala več kot 50 inženirjev z različnimi kvalifikacijami in veščinami. Imamo projektante in konceptne inženirje, ki začrtajo osnovno obliko avtoplašča, pri čemer si pomagajo z računalniško simulacijo, potem so tu strokovnjaki za dezene, materiale in zmesi, prav tako imamo skupino, ki dela na zgradbi avtoplaščev. Seveda imamo tudi ljudi, katerih naloga je popeljati ‘beta verzijo’ avtoplašča do izdelka, zrelega za proizvodnjo. 
 
Razvoj pnevmatike, kakršna je Eagle F1 Asymmetric 2, zahteva tudi do tri leta in je zelo kompleksen postopek. Novi izdelek mora uspešno prestati neštete kontrole, teste in natanko ustrezati kriterijem zmogljivosti, preden preide v naslednjo fazo razvojnega procesa.”
 
Se vrhunskozmogljive pnevmatike testirajo kaj drugače kot standardne?
Percy Lemaire: Vse pnevmatike – letne in zimske, standardne ali UHP, so vselej podvržene seriji testov: med drugim testiramo zaviranje in vodljivost na različnih mokrih in suhih površinah, pri letnih so to mokre in suhe, pri zimskih pa tudi zasnežene in poledenele. 
 
Testi pnevmatik UHP se razlikujejo po vrstah podlage, testnih progah in vozilih, na katerih jih testiramo. Te pnevmatike skoraj vedno preizkušamo na dirkalnih progah ali na progah, izrecno namenjenih za testiranje pnevmatik UHP. Tam jih lahko spet in spet izpostavljamo skrajnim pogojem, v smislu hitrosti, ki jo lahko dosežejo na določeni progi, ali bočnih sil, ki so jim lahko kos v določenih ovinkih. Testiranje voznih lastnosti na raznovrstnih krožnih progah, od katerih vsaka predstavlja izziv zase, nam omogoča pnevmatike preizkusiti do skrajnih meja.
 
Eagle F1 Asymmetric 2 smo preizkusili na naših testnih progah v Franciji in Luksemburgu, ki sta obe posebej namenjeni za testiranje pnevmatik in sta nam omogočili, da smo si lahko natančneje ogledali, kakšna je zmogljivost pnevmatike pri ostrem zavijanju. Šli smo tudi na edinstveno testno progo Nardò v Italiji, kjer smo preizkusili trpežnost pnevmatike pri visoki hitrosti. Novo Eagle F1 Asymmetric 2 smo preizkusili še v Španiji in Severni Ameriki, pa tudi na progi Nordschleife dirkališča Nürburgring v Nemčiji, ki je nedvomno ena najzahtevnejših prog na svetu. S svojimi 73 zavoji, 18-odstotnimi klanci in 290-metrsko razliko v nadmorski višini je Nordschleife zagotovo najtežja dirkalna proga na svetu. 20,83 kilometrov hribov in dolin z različnimi vrstami asfalta nam je omogočilo pnevmatiko preizkusiti v pogojih, ki najbolj ustrezajo dejanskim voznim razmeram.
 
 
Je mogoče razviti vrhunskozmogljivo pnevmatiko, ki bi bila tudi prijazna do okolja?
Percy Lemaire: Definitivno! Doseči izboljšane vozne lastnosti in varnost na eni strani, na drugi pa zmanjšati vpliv na okolje, predstavlja prav poseben izziv. Naš cilj je bil zelo zahteven: povečati oprijem, obenem pa zmanjšati kotalni upor pnevmatike. Nova Eagle F1 Asymmetric 2 se odlikuje po uspešni tehnologiji podjetja Goodyear, t.i. FuelSaving Technology, pri kateri je v pnevmatiki manj materiala in se zato tudi manj segreva, to pa pomeni nižji kotalni upor. Izpopolnjena zunanja oblika avtoplašča in togost tekalne plasti imata za posledico enakomernejšo porazdelitev pritiska po naležni ploskvi, zaradi česar pnevmatika dosega višjo kilometražo. Če pri tem upoštevamo še sestavo zmesi in novo, inovativno zgradbo, je zagotovljena dobra vodljivost in učinkovito zaviranje, pri vsem tem pa tudi raven kotalnega upora, ki je med najnižjimi v UHP segmentu.