Intervju Didier Leroy-Automotive News

Zanimivosti

V uredništvu smo dobili zanimiv intervju Toyotinega evropskega šefa, ki ga je naredil Nick Gibbs Automotive News, 9. julija 2014 . Za Toyotinega evropskega šefa je dobiček pomembnejši od količine, za Nissanov izziv se ne zmeni. Leroy: »Ne bomo skušali ohraniti prvega mesta, če bi to pomenilo manjši ali celo ničelni dobiček.« Generalnega direktorja družbe Toyota Europe […]

V uredništvu smo dobili zanimiv intervju Toyotinega evropskega šefa, ki ga je naredil Nick Gibbs Automotive News, 9. julija 2014 . Za Toyotinega evropskega šefa je dobiček pomembnejši od količine, za Nissanov izziv se ne zmeni.

Leroy: »Ne bomo skušali ohraniti prvega mesta, če bi to pomenilo manjši ali celo ničelni dobiček.« Generalnega direktorja družbe Toyota Europe Didierja Leroya ne skrbijo Nissanove javne izjave, da so si za cilj zastavili prehiteti Toyoto na prvem mestu evropske lestvice najbolje prodajanih avtomobilov azijskih znamk. Za Leroya ima dobiček prednost pred prodajnimi številkami in v Evropi mu je uspelo spraviti Toyotino poslovanje iz rdečih številk. Zaradi uspešnega poslovanja ima zdaj bolj proste roke pri sprejemanju pomembnih odločitev, kot je na primer ta, da bi Toyotini avtomobili postali bolj “seksi“. Francoz je svoje nadrejene na Japonskem uspel prepričati, da obstoječe modele hitreje pomladijo, kot so to počeli v preteklosti. Z njim se je prejšnji mesec na kongresu v Bruslju pogovarjal britanski dopisnik Evropskih avtomobilskih novic Nick Gibbs.

Dejali ste, da so vam z uprave na Japonskem dali bolj proste roke pri tem, da naredite njihovo znamko v Evropi bolj “seksi”. Kako nameravate to doseči?
V preteklosti smo bili preveč racionalni, kar se tiče zunanjega in notranjega oblikovanja. Eden naših največjih izzivov je bil razviti precej privlačnejšo zunanjost. Potrebne so bile velike spremembe, tudi pri obstoječih modelih na sredini svoje življenjske dobe. To je bilo še pred dvema ali tremi leti popolnoma nepredstavljivo, toda zdaj s prodajo v Evropi ustvarjamo dobiček in lahko tovrstne dejavnosti sami financiramo.

Nam lahko postrežete s konkretnim primerom?
Letos je pri [pomlajenem] Yarisu veliko delov – sprednji in zadnji del ter notranjost – popolnoma prenovljenih. Gre za precej večje spremembe, kot smo jih bili vajeni doslej. Kljub temu morajo te spremembe ustvariti dobiček, saj govorimo o naložbah, ki so vredne več milijonov evrov.

Pri Toyoti so Evropo obtožili, da je “načrtno določila”, kakšna morajo biti vozila v mini, subkompaktnem in kompaktnem razredu. Je samo Evropa krivec za vsak manjši Toyotin model?
Tudi drugi trgi imajo besedo pri tem, vendar so v Evropi ti avtomobilski razredi najkonkurenčnejši na svetu. Zato so v družbi Toyota Motor Corp. prosili Evropo, naj določi pričakovanja evropskih kupcev, saj bodo to čez nekaj let tudi pričakovanja kupcev po vsem svetu. Postali bomo središče odličnosti na področju notranjega oblikovanja in prepoznavne kakovosti notranjosti. To je bila v preteklosti naša šibka točka, a zdaj uvajamo veliko izboljšav na tem področju in v prihodnjih letih boste to lahko sami opazili na naših novih avtomobilih. Drug ključni dejavnik je vozni užitek. V Evropi lahko vozimo po zelo različnih cestah, kar pomeni, da so vozni užitki in dinamika precej večji kot drugje po svetu.

Kdo je Didier Leroy?

Didier-LeroyIME: Didier Leroy
POLOŽAJ: Predsednik in generalni direktor družbe Toyota Motor Europe
STAROST: 56
GLAVNI IZZIV: Ustvariti velik dobiček po velikih spremembah, ki jih je uvedel pri ključnih Toyotinih evropskih modelih.

Pri Nissanu želijo v Evropi prehiteti Toyoto do leta 2016. Imate načrt, s katerim bi to preprečili?
V takšnih igricah ne vidim nobene koristi. V tem vidimo dober izziv, saj smo prisiljeni izboljšati svojo strategijo, toda nikoli ne bomo skušali ohraniti prvega mesta, če bi to pomenilo manjši ali celo ničelni dobiček. Ko smo leta 2008 (v Evropi in Rusiji) prodali 1,1 milijona avtomobilov, smo izgubo merili v več sto milijonih evrov.

Ali vam prodaja hibridnih avtomobilov prinaša dobiček?
Hibridi trenutno predstavljajo 20 odstotkov celotne Toyotine prodaje [po vsej Evropi], pri znamki Lexus pa je ta odstotek še višji. V Zahodni Evropi je od 25 do 30 odstotkov prodanih Toyotinih avtomobilov hibridov in 70 odstotkov teh avtomobilov izdelamo tu. Ljudje nas sprašujejo, kaj prinaša večji dobiček, bencinski, hibridni ali dizelski pogon. Tovrstnih podatkov nikoli ne objavljamo javno.
Ko kljub večji prodaji hibridov še vedno ustvarjamo dobiček, je popolnoma jasno, da hibridi v Evropi prinašajo dobiček.

Ali bodo Toyotino paleto hibridnih modelov v Evropi tudi v prihodnosti sestavljali zgolj modeli Yaris, Auris in Prius?
Leta 2007 smo izjavili, da bodo do leta 2020 vsi naši modeli vsebovali tudi različico s hibridnim pogonom, in še vedno stojimo za tem začrtanim ciljem. Hibridna vozila so področje, na katerem najbolj odstopamo od konkurence.

Ali bomo videli več Toyotinih avtomobilov z BMW-jevimi dizelskimi štirivaljniki?
Ravnokar smo predstavili kompaktni enoprostorec Verso z 1,6-litrskim dizelskim motorjem, ki ga izdelujemo v Turčiji, toda druge modele bomo opremili z BMW-jevima dizelskima motorjema s prostorninama 1,6 in 2,0 litra. Naslednji pride na vrsto v začetku leta 2015.

Carlos Tavares, generalni direktor koncerna PSA/Peugeot-Citroen, želi do leta 2016 zmanjšati število njihovih modelov s 25 na 17. Je model Peugeot 108, ki ga na Češkem skupaj z Aygom izdelujete za PSA, ogrožen?
Peugeot 108 cilja na drugačne kupce kot Citroen C1 in lahko vam zaupam, da trenutne (v začetku junija) proizvodne številke Ayga predstavljajo tretjino proizvodnih zmogljivosti. Enaka deleža imata C1 in Peugeot 108.