Anej: Za volanom najbolj vročih Bavarcev.

Blog, BMW, Testi

Tokrat smo se potepali po pokrajini Salzburg in Bavarski z enim samim ciljem: preizkusiti novo generacijo BMW M3 in povsem novi kupe M4. 317 kW (431 KM) in biturbo motor so dovolj za pospešek 4,1 sekunde do stotice, ki ga hkrati dopolnjuje tudi bučno brbotanje skozi zelo odprt izpušni sistem.  BMW M3 ima izjemno bogato zgodovino. […]

Tokrat smo se potepali po pokrajini Salzburg in Bavarski z enim samim ciljem: preizkusiti novo generacijo BMW M3 in povsem novi kupe M4. 317 kW (431 KM) in biturbo motor so dovolj za pospešek 4,1 sekunde do stotice, ki ga hkrati dopolnjuje tudi bučno brbotanje skozi zelo odprt izpušni sistem. 

BMW M3 ima izjemno bogato zgodovino. Sanje mnogih mladeničev po vsem svetu so začinjene prav s tem modelom. Vožnja do Salzburga, kjer smo vozila prevzeli je potekala hitro in v pričakovanju. Prevzem testnih ključev v Isseta Baru v poslovni stavbi BMW Group je nakazoval, da se nam obeta pravo doživetje. Piko na i je seveda naredilo vreme, ki nam je bilo res naklonjeno.

Avtomobila sta si tehnično izjemo podobna, razlika je pravzaprav zgolj v paru vrat in detajlih. Srce tega avtomobila predstavlja nov pogonski agregat. O njem smo prebrali že mnogo, a dokler ne preizkusiš na lastni koži, je bolje, da stvari ne komentiraš. Suvereno lahko zapišem, da so Bavarci ustvarili povsem dostojnega naslednika atmosferskega osemvaljnika. Nov vrstni šestvaljnik je opremljen z dvema turbinama, ki omogočata, da je avtomobil izjemno prožen že od samega začetka. Prirastek moči je majhen, je pa za kar 40% povečan navor. Prožnost motorja je res impresivna.

“Lahko rečem, da gre za enega najlepših zvokov, ki ga lahko slišite iz šestvaljnega motorja.”

In pojdimo od teorije k praksi. Številke v svetu avtomobilizma nič ne pomenijo, če ni užitek ob vožnji primeren številkam. Navor samega vozila je v praksi dejansko brutalen. Od 1.800 in vse do 5.390 obratov motor ponuja 550 Nm navora, ki ga tudi lepo izpiše na osrednjem prikazovalniku. Pospeševanje je tako izjemno silovito in zvezno in le merilnik hitrosti nakazuje na to, da vozimo zver. Pozabite na turbo luknje in podobno. Sploh, ker lahko to zver priganjamo vse do 7.600 obratov, ki jih doseže izjemno hitro. BMW-jevi inženirji so se res potrudili tudi pri zvočni izoliranosti samega vozila. Potrebno je poudariti, da je zvočna kulisa, ko gre avtomobil mimo vas naravnost izjemna in lahko rečem, da gre za enega najlepših zvokov, ki ga lahko slišite iz šestvaljnega motorja.

Posebno poglavje je potrebno nameniti tudi avtomatskemu menjalniku. Okrog menjalnikov v BMW smo na testih že veliko pisali. Nemci so spet pokazali, kako mora delovati sodoben avtomatski menjalnik. Gre za 7 stopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko. Prestavljanje je praktično brez zamika, v avtomatskem načinu je pospeševanje tako zvezno in zaradi izjemnega navora tudi povsem tekoče. Menjalnik nam omogoča, da se vozimo povsem umirjeno ali pa brez vseh zadržkov. Napredni profili vožnje tako vozniku omogočajo, da si povsem individualno nastavlja vozne parametre (volan, odzivnost menjalnika, delovanje motorja).

Vožnja? Težko bi našel avtomobil, ki bi prinesel vozniku in potnikom toliko užitka, kljub temu pa ga je mogoče voziti povsem običajno in brez prevelikih izkušenj. Povsem drugačna je zgodba, ko izberemo način vožnje M in vstopnica v svet dirkanja se nam odpre. Ob podpori sistema stabilnosti MDM se lahko voznik poigrava z zdrsom pogonskih koles, kljub temu pa ob nevarnostih elektronika vseeno poseže in prepreči nesrečo. MDM je idealen za vse, ki želijo bolj športno vožnjo, a se zavedajo možnosti lastne napake. Vožnja bo otročje lahka, tudi poigravanje z avtomobilom bo zelo enostavno. Sam sistem je seveda tudi mogoče izklopiti, če iščete res prvinski užitek ali dirkanje po dirkališču. Za cestno rabo je MDM povsem dovolj. Za dekoracijo je po novem mogoče celo izbrati funkcijo “smoke out”, ki omogoča vrtenje koles v prazno. Lounch control pa poskrbi, da lahko praktično vsak spelje z zaželenimi 4,1 sekundami do meje 100 km/h.

Ali boste izbrali limuzino ali kričečega kupeja je stvar presoje. V obeh primerih se boste izjemno zabavali. Za znižanje teže je streha iz karbonskih vlaken, diferencial M na pogonskih kolesih izgleda kot, da zmore prenašati sile tovornjaka in ne osebnega avtomobila. Na koncu se lahko le vprašam, kako jim je vse to uspelo? M3 poganja le 3-litrski agregat, a je zvočna kulisa vseeno izjemno prvinska, nasmešek ob vožnji skozi ovinke pa še večji.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in@anejferko

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.